Ik heb jullie eerder verteld over het Syndroom van Duane, een zeldzame oogafwijking die geconstateerd is bij mijn jongste dochter. Ook las je over het uitzoeken van een bril en over ons bezoek aan het kinderziekenhuis. Bij deze het laatste deel uit de serie, over de onderzoekjes die de orthoptist uitvoert. Ons meisje is nu 3 jaar en we bezoeken de orthoptist twee keer per jaar voor controle, totdat ze ongeveer 6 jaar is en de ogen zijn uitontwikkeld.
Mijn peuter vindt de bezoekjes aan de orthoptist in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden geen straf. Het is een ontzettend lieve vrouw, die heel goed met kinderen om kan gaan (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de KNO-arts die over mijn dochter praatte, in plaats van met) en ook nog eens een behandelkamer heeft vol tekeningen en leuke poppetjes.
Tijdens ons laatste bezoek vroeg ik toestemming om foto’s te maken voor mijn blog, zodat andere ouders van een kind met deze diagnose erover kunnen lezen. We hebben net de 3-jarigen controle bij het consultatiebureau achter de rug, normaal gesproken doen ze dan de ogentest maar die mochten wij overslaan :-). Ik bedacht me dat ik nog een verhaal wilde schrijven over het soort testjes dat de orthoptist doet, bij deze!
Toen mijn dochter nog heel klein was, zat ze bij mij op schoot in de stoel. Voor sommige onderzoekjes moest ik dan haar hoofdje stil houden, zodat ze niet kon draaien om toch een poppetje te kunnen zien. Inmiddels zit ze helemaal zelf in de grote stoel. Er wordt altijd met een lampje en een poppetje gekeken naar de draaibeweging van de ogen. Af en toe komt er een speciaal brillenglas voor een van de oogjes. De arts doet dezelfde test steeds bij beide ogen, zodat ze het verschil kan zien. Ook omdat op het goede oog van mijn dochter een sterkte-afwijking zit.
Piratenbril
Toen mijn kleine muppet 3 jaar was, kreeg ze wat nieuwe testjes. Het is een slimme tante, dus dat was geen probleem. Zo kreeg ze een ‘piratenbril’ op en deed ze met steeds een oog afgeplakt de test die ze op het consultatiebureau ook doen (deze test kreeg ze de vorige keer ook al), waarbij op het scherm tekeningen herkend moeten worden als een sleutel, een huis etc. Daarna kreeg ze de vorm die je op de foto hierboven ziet en moet ze deze steeds zo draaien als deze wordt afgebeeld op het scherm (dus als een E, een 3 een M of een W). Best lastig als je nog niet kunt lezen.
Diepte zien met je ogen
Hierboven zie je een diepte test, deze test kreeg ze al vanaf haar eerste bezoekje. Er werd toen gekeken of ze de diertjes wilde pakken en de maan aan wilde wijzen. Nu ze goed kan praten, is het veel makkelijker om haar te vragen een opdrachtje te doen en iets specifieks aan te wijzen. We noemen het dan ook ‘spelletjes doen bij de ogendokter’ zodat het leuk blijft.
Ook hier weer een speciale bril waarmee bepaalde eigenschappen van het oog worden getest.
De bril op de foto hierboven was ook nieuw. Het lijkt een soort 3D-bril om diepte mee te testen, maar het is al even terug en ik weet het niet meer zo goed. Naast deze testjes mocht ze ook op het scherm ver weg zeggen waar de opening van een cirkel was, omdat de test met de vorm (E) eigenlijk voor kindjes van een jaar of 6 is bedoeld. Gelukkig vind mijn kleine mop het allemaal razend interessant en werkt ze goed mee. Zelfs bij het druppelen dat best heel vervelend is, geeft ze meestal geen kick! Gelukkig hoeft dit niet elke controle.
Druppelen doen ze 1 keer per jaar afhankelijk van of er een nieuw brilrecept nodig is. Dit recept lever ik dan in bij mijn opticien die het invoert in de computer. Kwijtraken is daardoor geen probleem, want ze kunnen het altijd even terugzoeken in de computer.
Ogen druppelen
We hebben op dit moment een voorlopig brilrecept meegekregen. De ogen zijn wel iets verbeterd maar niet dusdanig dat persé direct een nieuwe bril nodig is. Mocht de bril voor onze volgende afspraak kapot gaan, hebben we wel een beter passend brilrecept achter de hand. Aangezien de huidige bril nog prima past, hoop ik dat we het recept niet hoeven te gebruiken. Haar hoofdje groeit ook niet meer zo hard als in het 2e levensjaar.
Ik ben zelf niet medisch onderlegd, dus vraag meer informatie aan je oogarts als je iets specifieks wilt weten. Deze blogs gaan over onze ervaringen. Ik heb al gehoord van andere moeders dat ieder ziekenhuis hierin weer anders is, en dat sommige orthoptisten ook niet druppelen maar de ouders dit laten doen. Lijkt me heel eng! Bij ons doet de orthoptist dit en zij is zeer ervaren waardoor het snel gepiept is. Daarna moet je een half uurtje wachten en weer terugkomen voor de verdere controle, die nooit lang duurt. Wij zijn in maart 2016 weer aan de beurt voor controle, mogelijk komt er dan nog een update. Voor nu hoop ik dat deze informatie je geholpen heeft!
Uitgelichte afbeelding: Shutterstock