Trots op waar je voor staat

Je mag trots zijn op waar je voor staat! Een prachtige uitspraak op een Pride gerelateerd perspakket dat ik ontving van wijnmerk Gato Negro. Hun special edition sauvignon blanc – die ik heb bewaard voor een speciale gelegenheid – met regenboogkleuren heeft een ‘unieke flavor’ die ik zelf ook mag hebben. Een prachtige boodschap, maar tegelijkertijd is daar de paniek: waar sta ik eigenlijk voor?

trots op waar je voor staat

Het ene moment weet ik dat allemaal heel goed en zeker. Het andere moment heb ik geen idee. Sommige kwesties raken je in je hart en andere kwesties… ja, daar zou je eigenlijk iets van moeten vinden, heel uitgesproken over moeten zijn… maar je weet het gewoon niet. 

B&B Vol Liefde

Er zijn zoveel onderwerpen dat het ook heel moeilijk is om echt 1 uitgesproken levenshouding te vinden die alles omvat, vind ik zelf. Hoewel ik het heel mooi vind bij sommige mensen duidelijk te zien waar hun hoofd, hart en huis vol van zijn. Kijk alleen al naar B&B Vol Liefde (mijn favoriete tv-programma, ik ben groot fan) waar ik wegdroom bij de luxe van Marian haar B&B, het kleurrijke stijltje van Debbie geweldig vind en de spirituele onderwerpen die bij Walter en zijn gasten langskomen me ook erg aanspreken. De back-to-basic van Bram vind ik niks, ook het sfeerloze interieur bij Leendert en Martijn zijn niet mijn ding. Wat verder helemaal niets zegt over hun persoonlijkheden, want ik vind alle B&B-houders heel sympathiek. Ze mogen trots zijn op wat ze hebben opgebouwd.

Kleurrijk leven

Mensen die een kleurrijk leven hebben, ik vind het fantastisch. Tegelijk raakt dat je in je eigen kwetsbaarheid: wie ben ik dan? Sta ik ergens voor? Doe ik ertoe? Want de hele Pride beweging staat natuurlijk ergens voor: dat ongeacht welke seksuele geaardheid je hebt, je er mag zijn. In mijn jeugd iets waar ik nooit over nadacht. In de jeugd van mijn kinderen iets waar ze zich heel bewust van zijn: de LHBTQ community met regenboogvlaggen heeft de wereld duidelijk gemaakt dat er meer smaken zijn dan roze en blauw. Cartoonfiguren die ze tekenen krijgen als achtergrondverhaal ook een seksuele geaardheid mee in net zoveel kleuren als de tekeningen.

En ja, ik ben maar ‘gewoon hetero’ dus sta ik dan wel ergens voor? Nou, wel dus. We zouden bijna vergeten dat de meerderheid van de mensen de hetero geaardheid heeft. Dat maakt je niet minder bijzonder dan een ander. Ik wilde hier schrijven dat ‘we allemaal op zoek zijn naar liefde’ maar bedenk me tegelijkertijd dat ik dan de aseksuele mensen uitsluit… Zelf ben ik daar in ieder geval wel naar op zoek. Soms in een momentje van geluk en blijdschap denk je dat gevonden te hebben. In een lover of in een mooi moment dat met je kinderen of andere dierbaren beleeft.

Die Sauvignon Blanc van Gato Negro wil ik ook zeker met mensen delen. Niet omdat ik persé ergens voor sta, maar omdat ik alleen drinken sneu vind en een hele fles ook niet in mijn upperdepuppie wegkrijg. Ik sta dus voor 1 of 2 glaasjes wijn in gezelschap is waar ik me prettig bij voel. En daar verheug ik me op, omdat een fris en fruitig wijntje zoals de sauvignon blanc me altijd wel smaakt en leuk gezelschap op zijn tijd ook heel prettig is. Share the flavor zeggen ze bij Gato Negro ook, dus dat ga ik zeker doen.

Maar dan wil ik weer even alleen zijn. Omdat ik merk dat ik snel overprikkeld raak in gezelschap en ook omdat ik me vaak heel onzeker voel in een groep. Een gesprek vind ik altijd heel leuk, maar de vraag ‘heb ik wel iets interessants te melden’ maakt me onzeker. Terwijl het mooie van een gesprek natuurlijk is dat er ook mensen daadwerkelijk luisteren naar wat een ander te zeggen heeft en daarop reageren…

Je hoeft dus zelf geen interessante onderwerpen aan te snijden als een ander dat al doet. De meeste tijd voelen mensen zich sowieso comfortabeler wanneer een gesprek juist nergens over gaat. Over koetjes en kalfjes, het weer en andere oppervlakkigheid zodat de diepe dingen die ons raken ook niet glad gestreken hoeven te worden wanneer er in ’the heat of the moment’ iets controversieels wordt uitgeflapt door de gespreksdeelnemers. Terwijl nu juist dat de kleurrijke momenten zijn.

Durf ik ergens voor te staan?

Ben ik een lafaard of durf ik ergens voor te staan? Nou dat laatste zeker wanneer ik word geraakt. Ik denk dat het bij de meeste mensen zo werkt. Goed burgerschap vind ik belangrijk, zuinig zijn met energie, je afval sorteren en vooral een goede moeder zijn met een voorbeeldrol. Ik wil er toe doen maar niet mijn nek uitsteken, want die is er al te vaak afgehakt. Ik wil opkomen voor anderen die dat zelf wellicht niet kunnen. Een positieve impact hebben. Vooral ook in mensen hun hoofd: de regenboog is een symbool dat automatisch blijdschap een positieve associaties oproept. Een glittertje of sprankje van hoop brengen en dat doen door authenticiteit: neppers en mensen die in negatieve energie blijven hangen, daar kan ik niet tegen. Echt zijn in al je kwetsbaarheid. Toegeven dat je fouten maakt. Zien waar de ruimte voor verbetering is. Aanspreken van mensen die misbruik maken van anderen en niet ‘echt’ voelen. Dat is iets waar ik voor kan staan. 

In mijn journal van enkele jaren terug schreef ik iets over het vonkje zijn dat de machine aanzet. Deze week voegde ik daaraan toe: niet iedereen is blij met dat vonkje, sommigen gaan als een trein na het aanzetten, anderen zijn boos omdat de machine dingen kapot maakt. Het vonkje is neutraal. Het brengt dat wat gehoord moet worden. Niet goed. Niet slecht. Brengt wel verandering. 

Goed, genoeg over mijn identiteitscrisis. Dit perspakket zette me aan het denken. Dat is altijd goed. 

Het Chileense wijnmerk Gato Negro staat in ieder geval voor positiviteit en ze steunen onder meer de Fietsersbond. Waar het merk nog meer voor staat? Dat kun je lezen op hun share the flavor website.

Heb jij iets specifieks waar je echt voor staat? Of ben je regelmatig ook wat 13 in een dozijn net als ik?

Lees ook:

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.