Tips om milieuvriendelijker te wonen

Is jouw huis momenteel nog niet zo duurzaam? Als je het wel belangrijk vindt om je steentje bij te dragen aan een beter milieu, is het goed om te kijken naar hoe je jouw huis verduurzaamt. Dat is op verschillende manieren mogelijk. Niet alleen ben je dan bewust bezig, ook bespaar je energie en geld. Hoe je het voor elkaar krijgt om milieuvriendelijker te wonen? Wij sommen een aantal goede tips voor je op.

milieuvriendelijk wonen tips
Foto: PR

Investeer in duurzame verlichting

Een goede tip om milieuvriendelijker te wonen, is door te investeren in duurzame verlichting. Zeg je duurzame verlichting, dan zeg je led-verlichting. Ledlampen zijn de juiste keuze als je graag energie bespaart en duurzaam bezig bent. Deze lampen zijn ontzettend energiezuinig, waardoor je in vergelijking met traditionele gloeilampen veel energie bespaart. En hoe meer energie je bespaart, hoe lager je energierekening wordt.

Een ledlamp verbruikt maar liefst 90% minder stroom dan een traditionele gloeilamp. Als je hier nog niet over beschikt, is het zeker een aanrader om hier verandering in te brengen. Ledlampen zijn geschikt voor alle ruimtes in huis en ook voor buiten. Bovendien gaan deze lampen veel langer mee, dus je hoeft ze niet zo vaak te vervangen.

Laat zonnepanelen plaatsen

Het laten installeren van zonnepanelen is dan wel een grote investering, maar het maakt je huis wel in één klap een stuk duurzamer. Zonnepanelen werken op basis van zonne-energie en dat veroorzaakt geen uitstoot van schadelijke stoffen voor het milieu. Bovendien haal je de investering er vaak relatief snel weer uit. Doordat je met zonnepanelen zelf energie opwekt, kun je makkelijk energie besparen. Je bent minder afhankelijk van het energienet en dat zorgt ervoor dat je je energierekening verlaagt. Vooral op de lange termijn kun je veel geld besparen dankzij deze investering.

Koop energiezuinige apparaten

Wat ook een goede tip is om je woning milieuvriendelijker te maken, is het kopen van energiezuinige apparaten. Er komen steeds meer van dit soort apparaten op de markt, omdat je hiermee gemakkelijk energie bespaart en dus duurzamer bezig bent. Zijn bepaalde apparaten aan vervanging toe, dan is het slim om deze te vervangen door energiezuinige modellen. Hoe energiezuiniger het apparaat is dat je koopt, hoe beter het is.

Kies je voor een apparaat met een hoog energielabel, dan verminder je de CO2 uitstoot, bespaar je energie en investeer je in een duurzamere toekomst. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in een energiezuinige vaatwasser, koelkast, vriezer, wasmachine, droger of kookplaat.

Verminder je waterverbruik

Duurzamer wonen is ook mogelijk door je waterverbruik te verminderen. Besparen op water in huis is op verschillende manieren te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een waterbesparende douchekop, korter douchen en het plaatsen van een regenton om regen op te vangen om planten en bloemen te bewateren.

Je woning beter isoleren

Laat de isolatie in jouw huis nog iets te wensen over? Dan is het slim om daar verandering in te brengen. Een goede isolatie speelt namelijk een belangrijke rol als jij graag duurzamer woont. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder je je woning hoeft te verwarmen of af te koelen. Je huis isoleren is mogelijk met behulp van zowel grote- als kleine isolatiemaatregelen.

Denk bij grote isolatiemaatregelen aan bijvoorbeeld vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie en het installeren van dubbel glas, HR glas of triple glas. Kleine isolatiemaatregelen zijn het plaatsen van tochtstrips, het aanbrengen van radiatorfolie of isolerende gordijnen ophangen.

Nu je meer weet over hoe het je lukt om milieuvriendelijker te wonen, kun je bepalen welke maatregelen je gaat treffen. Hoe duurzamer je huis is, hoe beter. Ga er dus zeker mee aan de slag, want het levert je alleen maar voordelen op!

Welke tip heb jij nog aan dit lijstje toe te voegen?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.