Keek op mijn Week: weekje Roter Hahn boerderij in Zuid-Tirol

Het was herfstvakantie, één van de mooiste seizoenen van het jaar met al die kleuren in de natuur. Ik mocht met de kinderen van dit prachtige seizoen genieten op een paardenboerderij van Roter Hahn in Zuid-Tirol, Italië. Een heel avontuur, waarbij we onderweg bij A&O Hostels mochten overnachten. Ik vond zo’n verre autovakantie superspannend, maar het bleek zeer de moeite waard!

A&O Hostel overnachting Duitsland
A&O Hostel München, bij deze keten van hostels betaal je alleen voor de volwassenen, kinderen slapen er gratis!

Van Aken naar München

Zaterdag reed ik met klamme zweethandjes vanuit Aken naar München. We hadden een prima ontbijtje bij het A&O Hostel en de mazzel dat we er gratis hadden kunnen parkeren, omdat we voor 9 uur weer in de auto zaten en pas laat waren aangekomen.

A&O Hostel overnachting Duitsland
Ontbijtruimte bij A&O Hostel Aken.

De hele dag zaten we in de auto. De kinderen keken films, ik overwon mijn rij angst.

roter hahn vakantie zuid-tirol
Even een appeltje eten en plaspauze houden onderweg.

In München lag het hostel op een rustige plek en konden we dus goed slapen. Het was hier ook een ruime kamer. De mensen van het hostel verzamelden nog wat fruit uit de ontbijtruimte voor ons, omdat ik geen puf meer had om ergens te gaan eten. Ook hadden we mazzel dat ze geld konden wisselen voor de parkeerautomaat in de straat (ik kreeg de app niet aan de praat met mijn Nederlandse kenteken) en dat het zondag sowieso gratis parkeren is.

A&O Hostel overnachting Duitsland
Ontbijtruimte in A&O Hostel München.

Van München naar Jenesien

Zondag genoten we in de ruime ontbijtruimte bij A&O Hostels München van een prima ontbijtje en lekkere koffie. Daarna snel alles inpakken en weer door! We scoorden een Oostenrijk vignet voor de auto bij een benzinepomp in Duitsland. Dit heb je nodig om door het land te mogen rijden en kost 10,50 euro. Onderweg passeerden we ook de nodige tolpoortjes, zoals die door de Brenner pas. (Ja, klopt. Het liedje van “de Vlam in de pijp” ging door mijn hoofd toen we hier reden.) 

roter hahn vakantie zuid-tirol
Uitzicht bij McDonalds vlak voor de Brenner pas.

Vlak voor de Brenner pas was nog een McDonalds waar we stopten voor de lunch. Het was hier zo achterlijk druk… dat ik een uur!!! moest wachten op onze bestelling. Ging bijna van mijn graatje en onze reis liep flinke vertraging op. Tis wel een mac met een prachtig uitzicht. Dat wel. 

roter hahn vakantie zuid-tirol
We zijn bij Oberfahrer!

Eenmaal in Italië nam ik nog ergens een verkeerde afslag, waardoor we via Jenesien aanreden naar onze Roter Hahn bestemming. Een route met veel enge haarspeldbochtjes en bergtunnels. Ik durfde niet heel hard te rijden. Bij Oberfahrer stonden ze ons einde middag dan ook al op te wachten, ze waren bezorgd waar we bleven. Google vertelden ons dat we er al waren, maar dat was nog niet zo. Gelukkig ligt de boerderij vlakbij enkele startplaatsen van mooie wandelingen en daar konden we de weg vragen aan voorbijgangers. We made it!

roter hahn vakantie zuid-tirol
Kijken bij het koeienmelken. De poezen kregen ook wat.

Even acclimatiseren in het appartement en snel wat eten in elkaar geflanst. Je hebt een eigen keukentje en handdoeken zijn ook voorzien. Om 7 uur waren we uitgenodigd in de stal om naar het koeienmelken te kijken en een beetje te helpen met de kalfjes. Leuk!

roter hahn vakantie zuid-tirol
Helpen in de stal, heel leuk voor ons dorpsmensen. Vooral de jongste vindt alle dieren geweldig.

Eerste paardrijles bij Roter Hahn

Maandag genoten we van een heerlijk ontbijtje in de speciale ontbijtruimte. Daarna hadden de meisjes hun eerste paardrijles. Maar eerst uiteraard paarden poetsen! Met een prachtig uitzicht over de bergen, was dit een mooie belevenis. Waar ze op vakantieparken vaak maar heel even mogen rijden, kregen ze nu zo’n 1,5 uur les. Van om 10 uur paarden poetsen tot half 12.

roter hahn vakantie zuid-tirol
Paarden poetsen met een uitzicht om van te kwijlen… vind ik dan. Oh en zie je die leuke laarsjes van mijn dochter? Voor de blog gekregen eerder dit jaar en kwamen heel goed van pas, ook omdat haar bergschoenen alweer te klein waren.

We waren best moe daarna, ik genoot om ernaar te kijken, ook van de lange reis. Die middag regende het flink en dat kwam ons goed uit. We hebben een dutje gedaan, boek gelezen, spelletje gespeeld… gewoon even relaxen met elkaar. Heerlijk! Ik had de nodige spullen mee (soepjes, knakworstjes, chili sin carne en macaroni) om eenvoudige maaltijden te kunnen bereiden, dus dat was ideaal. Koffie was ik vergeten, maar die kwam de boerin ons brengen. Uiteindelijk heb ik het heel niet gebruikt, omdat er bij het ontbijt een kan koffie voor me stond. In het huisje hielden we het bij thee. 

roter hahn vakantie zuid-tirol
Dit ziet er toch uit als een foto uit een boekje? En toch heb ik ‘m echt zelf gemaakt. Werkelijk een sprookjesachtige mooie omgeving op deze Roter Hahn paardenboerderij zo hoog op de berg (dit is één van hun hoogste locaties.)

Lunchen in een berghut

Dinsdag hadden we een afspraak met Sonja van Roter Hahn bij boerencafé Zmailer in Schenna. Ik vond dat best weer even spannend, want hiervoor moesten we bijna een uur door de bergen rijden. Ik had wel contact gelegd via whatsapp, maar deze dag was er een wereldwijde whatsapp storing dus na mijn eerste berichtjes kon ik niets meer sturen waardoor Sonja zich afvroeg of we er wel op tijd zouden zijn. Gelukkig konden we nog wel bellen!

roter hahn vakantie zuid-tirol
Even het uitzicht bekijken met de Swarovski verrekijker terwijl we op Sonja wachten. Prachtig!

Google maps kon de locatie van Zmailer niet goed vinden namelijk, deze hut ligt hoog in de bergen als geweldig tussenstop punt voor een groot aantal mooie wandelroutes. We parkeerden bij een hotel in de buurt en genoten van het uitzicht met de verrekijker van Swarovski die we hadden meegekregen om te proberen. Is er verder helaas niet van gekomen. 

roter hahn vakantie zuid-tirol
Uitzicht vanaf het terras van Zmailer… porno voor je ogen, werkelijk waar… ook op de weg er naartoe trouwens. De kinderen vergaten spontaan hun schermpjes.

Sonja was zo lief om ons hier op te pikken en het laatste stukje de berg op te rijden. Dat was zeer de moeite waard! Prachtig (al was ik heel dankbaar dat ik niet zelf hoefde te rijden)! We kwamen bij Zmailer aan dat echt een geweldig leuk adresje is wanneer je daar ooit in de buurt bent. Een echte Italiaanse ‘nonna’ staat daar de heerlijkste gerechten te koken.

roter hahn vakantie zuid-tirol
Staat een echte Italiaanse nonna te koken bij Zmailer <3

Dat is meteen het grote voordeel van als blogger op reis gaan: onze gastvrouw van Roter Hahn gaf uitleg over alle streekgerechten die ik dan ook graag wilde proberen. De meisjes bestelden ‘veilig’ een noodle soepje en Kaiserschmarren (geklutste pannenkoek met poedersuiker, ideaal voor de kids).

roter hahn vakantie zuid-tirol
De oudste ging voor een noedelsoepje.
roter hahn vakantie zuid-tirol
Kindvriendelijk gerechtje is de Kaiserschmarren, een lekkere pannenkoek in stukjes.

Ik ging voor een combi van de lokale gerstensoep en verschillende knödels, dit zijn hartige broodballetjes met groenten en/of vlees erdoor. Ben best een mieperd met eten, dus neem van mij aan: ja, dit wil je proeven! Heerlijk die smaken zo bij elkaar. Bij Zmailer gebruiken ze alleen ingrediënten uit de streek.

roter hahn vakantie zuid-tirol
Voor mij een typisch gerstensoepje vooraf, heerlijk én super gezond.
roter hahn vakantie zuid-tirol
Erg lekker dit streekgerecht: knödel oftewel broodballetjes. Ik heb ze uiteraard zonder kaas besteld. Eentje is met spek de ander met netels.

Wat je trouwens ook echt moet bestellen wanneer je in Zuid-Tirol bent is Johannesbeerensaft. Dat is verse frambozensap die ze daar zelf maken. Zalig. (Nee, zo’n vakantie is ondanks de wandelmeters niet goed voor je lijn. Zulk lekker eten!)

roter hahn vakantie zuid-tirol
Het was erg gezellig met Sonja van Roter Hahn, leuk om alle ins en outs te horen over de vakantieboerderijen met dit keurmerk, de boerencafé’s en restaurants, de streekproducten etc…
roter hahn vakantie zuid-tirol
We zagen een roofvogel met enorme spanwijdte op de weg van de berg af en ook deze tandemvluchten.

Eenmaal terug bij Oberfahrer genoten we van de zon. Ik heb heerlijk op het balkon een boek gelezen (de Akasha Kronieken, kreeg ‘m voor de blog). De kinderen hebben nog even in de speeltuin gespeeld. Lekker even relaxen samen. Daarna wandelden we naar het nabijgelegen restaurant de Lanzenschuster. Ook hier wordt ‘slow food’ bereid met lokale ingrediënten. Al gingen we tijdens ons eerste bezoek voor een lekkere schnitzel.

lanzenschuster
Lekker schnitzeltje eten bij restaurant LanzenSchuster – op loopafstand van onze Roter Hahn boerderij. Lokaal wijntje erbij… nice!

Gewapend met het zaklampje op onze telefoon liepen we in het donker weer terug, wat een mooie avonturen voor de kinderen!

Koetsrit in de bergen

Woensdag mochten de kinderen weer paarden poetsen en paardrijden. We delen inmiddels de ontbijtruimte met een Oostenrijks gezin en hebben leuk contact met een Duits gezin dat op de boerderij verblijft. Mijn Duits loopt steeds vloeiender in de gesprekken, goed voor je talen zo’n vakantie. 

paardrijles in zuid-tirol

Ik heb nog een uurtje werk gedaan achter de laptop, maar je loopt al snel heel ver achter wanneer je zo kort te tijd hebt. Gelukkig staat de out of office aan, want het is genieten hier. 

speeltuin oberfahrer
Genoeg speeltoestellen op de boerderij.

’s Middags stond er iets ontzettend leuks op ons programma: een koetsrit door de bergen! We hadden het Duitse gezin ook uitgenodigd om mee te gaan, want Roter Hahn heeft dit voor ons geregeld. Boer Sebastian deed een typisch hoedje op, de paarden werden voor de koets gespannen en wij moeders moesten het eerste steile stukje even lopen voor de veiligheid van de paarden. 

paard en wagen oberfahrer
De paarden werden bij Oberfahrerhof voor de koets gespannen.

Wat was dit mooi! Echt een aanrader om te boeken wanneer je hier bent. De prachtige herfstkleuren van de bomen, het geluid van de paarden, de buitenlucht en hoe mooi is de natuur in dit gebied? Het was werkelijk fantastisch. De boer deed ook nog een speciaal ritje op één van de prachtige Alpen grasvelden zodat ik mooie filmpjes en foto’s kon maken. Echt genoten van dit ritje, één van de hoogtepunten van onze (werk)vakantie. 

koetsrit zuid-tirol
Deze koetsrit in de bergen van Zuid-Tirol was het hoogtepunt van onze Roter Hahn vakantie!

Daarna werden we bij de kiosk onderaan de berg gedropt. Hier is een grote (betaalde) parkeerplaats omdat er zoveel mooie wandelroutes starten en je kunt hier souvenirs kopen. Nog even de beenspieren trainen bij het terugwandelen om hoog! 

koetsrit zuid-tirol
Genieten dit. Het bos in prachtige herfstkleuren, de paarden, de frisse berglucht, mijn genietende dochters naast me…

Wandelen naar Moltener Joch

Donderdag genoten we van het zonnetje en wilde ik een wandeling maken. Fotopunt Moltener Joch was volgens Google Maps het dichtste bij. Dat was nog best een flinke klim, dus de jongste haakte al snel af. “Ik ga terug!” Pfff… 

wandelen zuid-tirol moltener joch
“Ik wil niet meer lopen, ik ga terug!” Toch nog wel ff snel een prachtig plaatje van mijn moppie geschoten. Ziet er toch best zen uit zo?

De oudste liep gelukkig wel mee de berg op. Zo hadden we even ‘samen tijd’. Lekker de beenspieren trainen en het uitzicht was ook hier weer zo ontzettend mooi… Heb dat deze vakantie denk ik wel 1000x verzucht, hoe mooi toch het uitzicht was…

wandelen zuid-tirol moltener joch
Mooi samenmomentje met de oudste <3

Waar we berg op best lang onderweg waren, liepen we in een kleine 20 minuutjes de berg weer af. Dat ging een stuk sneller!

roter hahn vakantie oberfahrerhof
Na de wandeling lekker met de beentjes omhoog in de zon. What a view <3

Einde middag waren we uitgenodigd om met het boerenechtpaar en de andere vakantie vierende gezinnen te komen törggelen: boerin Sonja pofte verse kastanjes boven een vuurtje. Daarna mochten we die pellen (voor ons de eerste keer, zijn erg lekker) en opeten met voor de volwassenen een heerlijk streekwijntje erbij en voor de kinderen appelsap.

roter hahn vakantie oberfahrerhof
Kastanjes poffen!

Een gezellige middag zo, met uitzicht op de zonsondergang in de bergen vanaf het terras.

Verdwalen in het bos

Vrijdag was onze laatste vakantiedag. De jongste wilde nog wel even paarden poetsen, de oudste had er geen zin in. Rijles wilde ze echter niet, haar favo paard was met een ander kindje mee ik gok dat dit de reden was. We hebben dus lekker gelummeld in het vakantiehuisje. Of nou ja, ik heb achter de laptop gezeten. De werkachterstand werd anders wel heel groot.

roter hahn vakantie oberfahrerhof
Lekker vers ontbijtje elke dag.

Einde middag sleurde ik de kids achter hun schermpjes vandaan. Nog even een mooie wandeling maken hoor! Lekker het bos in en geen gezeur (dit keer deed de oudste moeilijk). Met z’n allen want ik wilde eindigen bij de Lanzenschuster voor het diner. Afijn… we genoten van een prachtige boswandeling.

boswandeling zuid-tirol mölten

Het was alleen niet echt een vaste route, dus zijn we een beetje verdwaald en wat verkeerd gelopen. Onderweg kwamen we gelukkig wel wat mensen tegen om de weg aan te vragen. Reizen is avonturen beleven! Het bleef wel gezellig onderweg.

boswandeling zuid-tirol mölten
Waterval gespot!

Zelf was ik het meeste buiten adem van de vele bergklimmerijen. Maar het was zeer de moeite waard, het was de grote wens van mijn jongste om een waterval te zien en daar kwamen we er verschillende van tegen. Zij bood ook aan om de rugzak van mij over te nemen (ja, echt die postcovid conditie blijft dramatisch, maar ik doe het wel en langzaam kom je er heus ook).

boswandeling zuid-tirol mölten

Wat een beloning toen we uiteindelijk op het terras van het restaurant konden neerploffen. Meiden lekker de speeltuin in en genieten van de middagzon. 

lanzenschuster restaurant jenesien

Dit weekend spenderen wij wederom in de auto. Je bent zomaar niet terug in Nederland tenslotte. We rijden eerst naar Neurenberg voor een overnachting en dan verder naar huis. Waar we als het goed is weer zijn, wanneer dit artikel online komt.

lanzenschuster restaurant jenesien

Lees hier ons vorige weekoverzicht.

Heb jij ook zo genoten van de herfstvakantie met je kinderen?Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. G. T. zegt:

    Klinkt vermoeiend maar heerlijk!
    Vorig jaar gingen we naar Denemarken, dat is wat minder ver rijden maar ook wel met reisgedoe. Friesland was dit jaar wel erg relaxed (2 uurtjes rijden voor ons) <3

    1. Marguerita zegt:

      Ja dan lijkt 2 uurtjes ineens niks hè? Terwijl dat toch ook al best een hele rit is. Niet iets om elke vakantie te doen, maar zo af en toe is het toch wel heel mooi hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.