Voorbereidingen voor de brugklas, heb ik overal aan gedacht?

Mijn hemel wat is dat spannend als je kind naar de brugklas gaat. Dagelijks 10 kilometer fietsen door weer en wind, hoe zal dat gaan? Onzinnige zorgen natuurlijk, want we hebben het allemaal vroeger zelf ook gedaan en dat ging prima. We hadden geen mobiele telefoons en je vader was nooit thuis, dus moeders zagen vanzelf wel wanneer hun kind thuis kwam. En als je band lek was, dan ging je lopen. Gebeurde er dan nooit wat? 

hippe regenlaars
Puber zijn is… overal tegen aan schoppen (maar wel met hippe laarsjes).

Nou ja, met een storm zag ik een keer een jongen met schooltas en al een poldersloot in fietsen… We reden met een grote groep over een bruggetje zonder hek en dat ging mis. Mijn beste vriendin maakte een keer een smakker met slecht weer en viel met haar hoofd tegen mijn trapper… Dat bloedde flink, maar we waren nog geen kilometer van school waar we de conciërge om hulp hebben gevraagd. Google maps dat hadden we ook al niet, dus bij het uitproberen van een andere route verdwaalden we compleet en waren we zo een uur later thuis. Tig kilometer lopen met fiets aan de hand qua lekke band was ook geen pretje.

Maar ja, je moest wel. Je beleefde dus avonturen. Je loste zelf je problemen op. En ik waaide – ziek uit school – bij een tante aan die ik eigenlijk niet goed kende, waar ik even op de bank mocht liggen tot het beter ging en mijn moeder kon bellen voor ik een poging deed naar huis te fietsen. (Ik begreep dat veel scholen tegenwoordig werken met ‘safe houses’ langs drukke fietsroutes.) Je fiets was je vrijheid. Je kon zelf naar de stad om te winkelen. Je reed zo naar een vriendin in een andere woonplaats.

brugklas voorbereiding

Wat heb je allemaal nodig voor de brugklas?

Nu over een paar maanden mijn oudste voor het eerst een brugpieper zal zijn, merk ik pas hoe spannend het eigenlijk als ouder is. En wat het kost. Want je moet nogal wat spullen aanschaffen. Qua boeken, kaftpapier en stevige schooltas zijn we nog niet zo ver. Even afwachten met welke lijst de school straks komt. Toch zijn de nodige voorbereidingen al getroffen.

 • Goede fiets – deze kreeg ze gelukkig van haar vader
 • Spin – die zwerft nog wel ergens in de schuur, maar ik weet nog dat je ‘m echt nodig had anders lazerde die grote tas van de bagagedrager af in de polder
 • Laptop – we ontvangen nog de specificaties 
 • Schooltas – met laptopvak, is Eastpak hier tegenwoordig nog steeds het merk voor? Ik heb werkelijk geen idee waar ik moet zoeken nu de V&D niet meer bestaat
 • Bankrekening – staat op mijn to do lijstje, maar ik vergeet het steeds, een eigen pinpas voor noodgevallen vraagt om het openen van een tienerrekening
 • Regenpak – ervaren ouders lachen me uit, maar ze krijgt er toch eentje
 • Waterdichte schoenen – nou ja, ik smokkel heb toffe lage regenlaarsjes voor haar gekocht die precies op echte schoenen lijken
 • Fietsendrager – deze wil ik aanschaffen, maar dan eentje die je ook zonder trekhaak kunt gebruiken, als ze dan een keer pech heeft onderweg dan moet die fiets naar een fietsenmaker worden gereden

Nou ja, en dan moet ze van de zomer dus ook nog een schoolagenda, geodriehoek en ben ik benieuwd of je ook die achterlijk dure rekenmachines nog moet aanschaffen tegenwoordig, of dat ze dit op hun telefoon mogen doen. Iemand die het weet?

Afijn, het vraagt nog de nodige investeringen zo’n middelbare school. Dan komt het extra lesgeld vanwege de TTO excursies er ook nog bij. Ik heb dus nog het één en ander voor te bereiden.

regenpak
Regenpak? Check!

Waterdicht

Maar goed, dat regenpak dus. Ik mocht er voor deze blog één uitzoeken bij Regenlaarsexpert in de webshop. Een kwaliteitspak dus in een handig opbergzakje dat gemakkelijk mee kan op de fiets. Ik weet heus dat het alleen in uiterste noodgevallen gedragen zal worden. Dat was in mijn tijd vroeger al zo: we stopten met alle scholieren onder het tunneltje van de N11 om het snel aan te trekken. Of minimaal de regenbroek zodat je niet de hele dag in een natte jeans op school zat te vernikkelen. Als het écht hard gaat, dan trekt ze ‘m wel aan. 

hippe regenlaars
Lijkt net een gewone schoen toch, die Toni Pons?

Qua jassen kunnen we altijd zoeken naar iets dat redelijk waterafstotend is. En de overschoenen die ik destijds had, die kunnen we omzeilen. Bij de eerder genoemde Regenlaarsexpert vond ik namelijk toffe regenlaarzen voor dames die er uit zien als schoenen. Meteen voor mezelf ook een hip paar besteld.

hippe regenlaars
Mijn Superga’s mogen er ook best wezen, vind ik.

Ik ben nu dus de proud owner van een designersetje Superga Boots en dochterlief zocht zelf haar Toni Pons in de kleur beige uit. Comfortabel, hip en met een lekker dik profiel dus zelfs baggerproof. Die kan ze dus zonder gêne aan naar school straks als het regent en dan blijven haar voeten in ieder geval droog op de fiets!

Lees ook: Vakantieboek Engels voor bijna-brugklassers

Waar moet ik verder nog aan denken ervaren brugklasouders? 

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Marijke zegt:

  Regen pak 1x gebruikt.
  Rekenmachines duur? Reken maar. Aan die op je telefoon heb je niets hoor.
  Agenda? Staat het niet in magister dan? Bij ons werken ze gelukkig met een plenda en de taak op een andere wijze. Dus alleen plannen in de agenda.
  Schooltas een saaie grijze eastpack, vooral hetzelfde als iedereen heeft.

  1. Marguerita zegt:

   Dat regenpak weigert ze meestal aan te doen inderdaad, behalve als het echt echt echt heel hard regent…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.