Creatief bezoek aan ‘Hallo Vermeer’ in het Mauritshuis

De eerste zaterdag van onze zomervakantie bezochten wij de opening van de familie-doe-tentoonstelling ‘Hallo Vermeer’ in het Mauritshuis. Na de 2 pre-pubers op een onchristelijk tijdstip uit bed te hebben geslagen, rammelden we om 9.30u aan de hekken van het prachtig versierde jubilerende Mauritshuis in Den Haag. De kidsproof tentoonstelling is namelijk ontwikkeld ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het Mauritshuis en werd geopend door self-made artist Jill Schirnhofer. Zij knipte niet alleen ‘formeel’ een lint door, maar gaf ook ‘verJill je Vermeer’ workshop.

Blog door Lisanne van Uunen

Het met bloemen versierde Mauritshuis in Den Haag

Kunst is echt zijn ding

Als aller-allereerste bezochten we de tentoonstelling Hallo Vermeer. Na een kort introductie van Janneke Gilsing, de ontwikkelaar van de tentoonstelling, betraden wij de vleugel waarin de tentoonstelling te zien was. Een ruimte gemaakt om al doende te ontdekken. We waren nog niet binnen of ik vond de oudste (Quinten van 12) terug in de apotheek. Een nagebootste historische apotheek waar schilders vroeger pigment kochten voor hun schilderkunsten. De kleuren waren verschillend geprijsd en Quint begon me uit te leggen waarom blauw zo duur was; ‘Dat werd gemaakt van Lapis lazuli een edelsteen die zeldzaam is en uit steen gehakt moest worden net als bij de oude Egyptenaren’. Nou, hij mocht dan net wakker zijn, zijn hersenen waren nog niet in vakantiemodus. Ik schoot Janneke even aan en zij bevestigde het verhaal van mijn zoon. Binnen 3 minuten is mama alweer veel wijzer laten we maar zeggen. Ik wist ook gelijk weer waarom ik hem mee had genomen, kunst is echt wel zijn ding.

Verkleden als grote onbekende

Naast de apotheek kon je je verkleden als Vermeers beroemdste schilderij ‘Het meisje met de Parel’. Er waren 2 verkleedsetjes en een leuk detail is dat ook meisjes zonder gaatjes de ‘Parel’ konden dragen want dat was een clip. Feline (10) wilde de poging wel wagen. Helaas vonden we het wel lastig een goede foto te maken omdat het licht dat bedoeld was de schaduw uit het schilderij na te bootsen, best scherp was en ze wat moeilijk houding aan kon nemen in de midden van de lijst.

Het verhaal van Vermeer kwam zo langzaam maar zeker dan weer bij mij binnen. Ik vind het altijd zo’n contrast dat de grote meesters die wij nu waarderen, zelf in onbekendheid en armoede leefden. Over Johannes Vermeer is ook maar weinig bekend, we weten niet eens wanneer hij is geboren. Wat we weten is dat hij begon met het schilderen van Bijbelse vertellingen om zoveel mogelijk te leren van het ambt. Later ontwikkelde hij echt een eigen stijl die hij vaak liet terugkeren. Deze schilder bleef dus wel bij zijn leest. Maar ook over zijn beroemdste modellen, zoals het meisje met de Parel, weten we maar bijster weinig. Het is een mysterie wie ze eigenlijk was, net als bij het Joodse Bruidje van Rembrandt. Tegelijk is het misschien juist het mysterie die de magie van het schilderij hoog houdt.

Mijn meisje met de Parel

Alle zintuigen geprikkeld

De kids keken ondertussen naar een animatie waarin werd uitgelegd dat dit ‘onbekende meisje met de parel’ vroeger wimpers had. Die zijn echter vergaan door de tijd maar met röntgentechnieken wel teruggezien. Daarnaast werden hun zintuigen nog geprikkeld door geur uit het atelier en de muziek van de instrumenten van schilderijen te ruiken en horen. Echt op kinderen afgestemd, een leuke manier om zo te leren over vaderlandse kunstgeschiedenis. De puzzels van Vermeerschilderijen werden druk door wat jongere kids gemaakt maar aan de grote ronde tafel was toch wel weer van alles te ontdekken. Met blacklight konden witte details gezien worden, kennis die later van pas kwam toen ze zelf aan de slag konden in het atelier. Ook het oefenen van een handtekening vonden ze echt wel grappig.

Jill Schirnhofer, de self-made artist van deze tijd

Na een klein uurtje struinen aten we een taartje bij de ingang van het museum waar Jill (ja die van tv) de tentoonstelling officieel opende. Gelukkig voor Feline was er tijd voor een foto en een handtekening in de ‘Elvy’s Wereld’ boeken, die ook van haar hand zijn. Toen de kinderen druk bezig waren met het ‘verJill-en’ van het meisje met de Parel vertelde ze me dat ze het echt een eer vond dat ze gevraagd is samen te werken met het Mauritshuis. Want ze was er niet alleen voor de opening, maar ontwikkelde ook een speurtocht door het Mauritshuis voor de kids. Daarin had ze de vrije hand om de kinderen door haar ogen naar de kunst te laten kijken, een perfect match als je het ons vraagt.

Lees ook: Knutselen en tekenen met Jill en recept pannenkoektaart

Culturele overdosis

Voor de speurtocht zelf hadden wij uiteindelijk nog maar weinig tijd over. Na de Jill workshop  zochten we een plek in het atelier om een kunstwerk te maken. Quinten ging voor een strand en Feline voor dat ene ‘onbekende’ meisje met de Parel. Anderhalf uur, hard zitvlees en een föhn voor het drogen van de verf later, liepen we moe maar voldaan nog even het museum in om het ‘echte’ ‘Meisje met de parel’ te zien.

Lees ook: Kleur in met Jill

Inmiddels was het 13.30u en waren we hongerig en er was niet heel veel aandacht en geduld meer voor de prachtige werken van het Mauritshuis. We lieten het bij de topstukken, ook prima want we zijn geen cultuurbarbaren maar hadden de culturele overdosis voor die dag gewoon bijna bereikt. We hebben nog even snel geluncht in The Hague city om terug te rijden naar huis. Al met al een geslaagde dag en zeker een tip om met de kids te bezoeken in de vakantie. De familie-doe-tentoonstelling is nog te zien tot en met 28 augustus inclusief een leuke workshops voor de kids.

Oh en als afsluiter een leuke trotse link om te delen. Dochterlief Feline is te zien op de site van de tentoonstelling waar ze met de blacklight in de weer is:

Familie-doe-tentoonstelling Hallo Vermeer! | Mauritshuis

Als souvenir heeft ze die verlichte parel als sleutelhanger gescoord. Liever wilde ze het shirt van Jill die ze speciaal voor zichzelf had ontworpen voor de opening, maar die is helaas niet te koop.

Gaan jullie nog wat cultureels doen deze vakantie?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.