Leestip: Opvoeden vanuit je hart

Opvoeden vanuit je hart, proberen we dat niet allemaal? Soms is het echter best lastig om dit ook daadwerkelijk uit te voeren. Stress, lockdowns, buien van de kinderen of jezelf, verdriet, ziektes… en allerlei andere omstandigheden. Het tijdschrift Happinez stuurde mij hun nieuwste boek toe: HappiKids Opvoeden vanuit Je Hart. Een boek om erbij te pakken en stil te staan bij de wezenlijke dingen in het leven, zodat je inspiratie krijgt voor een betekenisvol gezinsleven. Hoe dat gezin er ook uit ziet.

happi kids boek
Mooi recensie exemplaar ontvangen van Happi Kids.

Wil jij dit nieuwe jaar proberen om meer rust te creëren in je gezinsleven? Om als gezin plezier te ervaren en verbinding te maken met je kinderen in een warme sfeer van licht en luchtigheid? Dan is dit een waardevol boek met interessante tips en weetjes en vooral veel praktische dingen die je zelf zou kunnen toepassen.

De hoofdstukken lezen weg als de artikelen in het tijdschrift Happinez zelf, informatief en inspirerend maar nergens oordelend. Dat vind ik zelf heel fijn, want al oordeel ik me een slag in de rondte, waag het niet om dat over mijn opvoedstijl te doen. Je kunt uit het boek de tips en informatie pakken die jou op dat moment aanspreken of die van toepassing zijn op je persoonlijke situatie. Zo kun je ook lezen over de gezinsdynamiek in bijvoorbeeld een samengesteld gezin of bij een gezin waar een kind ernstig ziek is, met wat simpele do’s en don’ts die helpend kunnen zijn. Maar ook vertellen ze over denkbeeldige vriendjes, sprookjes en krachtplekken.

Opvoeden is altijd zoeken naar wat voor jou en je gezinsdynamiek werkt. Dit boek geeft allerlei leuke, inspirerende inzichten die je heel makkelijk kunt toepassen als je dat wilt. ‘Leg elke dag je telefoon 15 minuten weg en geef dan bewust aandacht aan je kind.’ Zonder afleiding dus. Lijkt me – ook voor mij als online business mama – een zeer haalbaar idee. Nu pas ik het vooral toe als we samen staan te koken, maar even kort samen een spelletje of samen tekenen (wat mijn dochters graag willen) zou toch ook mij al dan niet met een timer moeten lukken? ‘Altijd blijven spelen’ was een advies dat ik sowieso al in de praktijk bracht, hoewel misschien niet in de traditionele opvatting ervan. Maar goed: het boek staat dus boordevol inspiratie, nadenkertjes en leuke inzichten!

Lees ook Dankbaarheidsdagboekje: The Gratitude List

De hoofdthema’s die aan bod komen:

  • Verbinding
  • Plezier
  • Zelfvertrouwen
  • Rust
  • Kracht
  • Magie

Het is een dik en zwaar boek, met voor deze 40+ mama eigenlijk iets te kleine lettertjes maar mooie onderwerpen en prachtige foto’s – net als in het tijdschrift zelf. Ze verwijzen in de artikelen ook naar de bronnen waar ze bepaalde informatie vandaan hebben. Dus als iets je aanspreekt, zoals ‘ja zeggen tegen spelen met je kinderen’ dan weet je meteen dat je meer van dit kunt lezen in het boek ‘Een jaar lang Ja’ van Shonda Rhimes.

Mijn review

Ik vind het een fijn boek, dat ik nu van voor naar achter lees maar dat hoeft niet. Het is ook als naslagwerk te gebruiken, of je kunt beginnen bij het thema Magie als dat onderwerp jou het meeste aanspreekt. Het is eigenlijk een serie van inspirerende tijdschriftartikelen bij elkaar. Lekker uitgebreid ingezoomd op precies dat stukje rondom opvoeding en een band met je kinderen creëren waar het artikel over gaat. En daarna weer verder met een ander los artikel. Maar alles over hetzelfde bredere onderwerp. Je kunt dus verdiepen waar jij dat wilt, en houd je er niet van dan sla je dat stuk over en heb je nog steeds een zeer waardevol boek dat je op mooie ideeën brengt in handen. Ideaal als je goede voornemen was om de opvoeding dit nieuwe jaar naar een hoger plan te trekken. Heb je geen zin om te koken? Dat geeft helemaal niks, je kunt het ook anders oplossen.

Enthousiast na het lezen van deze review? Of lijkt het je een mooi zwangerschapscadeau of kraamcadeau? Je kunt het boek van Happi Kids hier bestellen. Het kost 24,99 euro.

Lees ook Spirituele zaken. Geloof jij er in?

2022 Herinneringenpot

Oh, en zelf ben ik dit jaar gestart met een inspirerend idee dat best in dit boek zou passen, maar wat ik las bij Nathalie van de blog Volgmama: een mooie herinneringenpot. Een lege doorzichtige pot waarin ieder van ons gezin dit jaar briefjes kan stoppen met mooie gezinsmomenten en herinneringen. Die kunnen we dan op de meest depressieve dag van het jaar (31 december) erbij pakken en allemaal bekijken. Dan zie je aan het eind hoe mooi het jaar eigenlijk is geweest. Een combinatie van verbinding tussen gezinsleden, dankbaarheid en positiviteit. Dit soort tradities maken een warm nest. Mijn kinderen waren direct enthousiast dus er zitten al briefjes in met ‘patatjes eten bij opa en oma’ en ‘samen koken’.

Shop bijvoorbeeld hier een grote glazen weckpot.

Heb jij een mooie gezinstraditie die ook voor andere gezinnen inspirerend kan zijn?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.