Dankbaarheidsdagboekje: The Gratitude List

Koesteren wat je hebt. Je zegeningen tellen. Veel dingen waar je dankbaar voor bent, zijn zo vanzelfsprekend dat je er eigenlijk niet bij stil staat. Tot dat moment dat je ze even niet meer hebt. Zuurstof, om maar even uit eigen ervaring te spreken. Een tijdje terug ontmoette ik influencer Lily Samii uit Brussel die de Amerikaanse trend van dankbaarheidsdagboekjes naar Europa bracht met haar té leuke boekje The Gratitude List. Als je van schrijven houdt echt een leuk cadeautje voor je verlanglijst.

the gratitude list
Selfie met de bekende influencer Lily Samii.

The Gratitude List is een handig opschrijfboekje dat je helpt om stil te staan bij de mooie dingen in het leven. Ik kijk zelf altijd vol bewondering naar mensen die bullet journals maken, leuk en waardevol. Net als de scrapbook projecten die ik vroeger in elkaar knutselde. Helaas ontbreekt het me aan tijd en energie om dat soort dingen op te pakken. Met The Gratitude List – oftewel de Dankbaarheids Lijst – kan ik toch tussendoor een soort dagboekje bijhouden van dingen waar ik blij van wordt. Een dankbaarheids dagboekje dus.

the grateful list
Dingen waar je blij van wordt…

Ethisch cadeautje

De boekjes zijn handgemaakt in kleine oplages op 100% gerecycled papier met een omslag van upcyclede fluwelen stof. Op instagram heeft @the_gratitude_list al enorm veel volgers! Je kunt de dingen waar je dankbaar voor bent natuurlijk ook in een gewoon notitieboekje bijhouden, maar ik vind de sjabloontjes die je alleen maar hoeft in te vullen wel fijn. Je kunt overigens op internet honderden templates en leuke dankbaarheidsvragen en oefeningen vinden, wanneer je toch liever zelf je eigen dankbaarheidsdagboek knutselt. Creatief zijn en creatieve hobby’s zijn tenslotte ook een echte blijmaker waar je dankbaar voor kunt zijn.

bella 3 b wimpersalon
Blij momentje: mijn wimpers weer mooi gemaakt door Anne van Bella 3B. Zij heeft een superfotogenieke salon <3

Positieve psychologie

Dankbaarheidsdagboekjes werken volgens het principe van de positieve psychologie. Wie vaak stilstaat bij de mooie momenten in het leven wordt vanzelf een gelukkiger mens. Stop met klagen, stop met je zorgen maken over van alles en nog niets, wees dankbaar, wees blij en leef meer!

De voordelen van een dankbaarheidsdagboek bijhouden of andere positiviteitsoefeningen doen:

  • Minder stress
  • Als je het voor het slapen gaan invult, pieker je minder en slaap je sneller
  • Geeft je inzicht in welke dingen je meer in je leven wilt (en waar je prima zonder kunt)
  • Focus op wat er voor jou echt toe doet
  • Inzicht in jezelf en je beweegredenen
  • Een plekje voor jezelf om je eigen gedachten neer te pennen die anderen nooit te zien zullen krijgen
  • Je kunt het doorlezen als je jezelf rot voelt en zo alle mooie en fijne dingen in jouw leven teruglezen

Als je structureel bijhoudt waar je precies dankbaar voor bent, zal het je steeds makkelijker afgaan.

In mindfullness leren ze je blij te zijn in het moment en als mediteren lastig voor je is, dan kun je met een dagboekje vol dankbare momenten ook een eind komen. Er zijn behoorlijk wat TED Talks over dit onderwerp, mocht je er meer over willen leren. Bijvoorbeeld deze van psychologe Katarina Blom met de pakkende titel “You don’t find happiness, you create it” uit 2018:

 

Je kunt niet elk moment positief denken, maar blijdschap is een vaardigheid die je kunt trainen. Dat trainen doe je bijvoorbeeld met een dankbaarheidsdagboekje. Ze zegt bijvoorbeeld ook dat negatieve reacties, bijvoorbeeld een verbeterpunt in een functioneringsgesprek, veel meer impact heeft dan alle complimenten die je in datzelfde gesprek ontvangt. Zo zijn we bedraad. Daarom moet je het trainen (ze noemt het een ‘negativity bias’) om hiervan los te komen. Zo vergroot je je eigen geluksgevoel.

Geluk is een vaardigheid in jezelf

Kennis van dit principe omzetten in actie is best heel lastig. Daarom is het handig om er een gewoonte van te maken om alle blije positieve momenten op te schrijven. Een gezonde gewoonte die van jou een gelukkiger, blijer mens maakt. Ik heb het zelf heel veel gedaan toen ik ziek was. Ik kon niet veel, maar ik kon wel die paar mooie dingen die me een goed gevoel gaven eruit pikken. Ook op de moeilijkste, verdrietigste momenten in je leven is er altijd iets om dankbaar voor te zijn. Een knuffel van je kind, een goede grap op je moppenkalender, een mooi bloemetje dat je ziet tijdens het wandelen, hoe je schone beddengoed aanvoelt, de geur van je parfum…

the grateful list

Al dit soort kleine momenten kun je dus noteren in The Gratitude List. In het invulboek staat ook wat achtergrondinformatie en er staan veel voorbeelden in van wat je in zou kunnen vullen. Het is één van de meest krachtige methodes om je geluksvaardigheden te trainen. Er staat ook bijvoorbeeld in “The secret to having it all, is knowing you already do” wat vertaalt naar “het geheim van alles hebben is weten dat het al zo is”. In het boekje staan mooie quotes van onder meer Oprah Winfrey, er is ruimte om te schrijven, doodlen of tekenen en achterin zit ook een vakje om papiertjes te bewaren.

Op de website van The Gratitude List kun je dit boekje kopen voor jezelf of meteen als ‘gift pack’ om meerdere mensen blij te maken. Ook op Bol.com zijn verschillende dankbaarheidsinvulboekjes te koop.

Maak jij weleens lijstjes met dingen waar je blij van wordt?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.