Schoenen kopen: tips & tricks

De één speurt alle online aanbiedingen af of gaat op jacht naar het meest bijzondere paar schoenen ever dat lastig verkrijgbaar is. De ander zou nooit, maar dan ook never schoenen online kopen. Omdat de pasvorm zo nauw luistert dat het misgaat wanneer ze het online doen. Of juist omdat het advies  van experts uit de schoenenwinkel voor hen een onmisbaar stukje service is. Want ja, je voeten… je loopt er je hele leven op!

schoenen kopen tips
Foto: Shutterstock

Bij kinderen in de groei is het erg fijn als de voeten regelmatig worden opgemeten in een schoenenwinkel. En als je in een grote stad woont, kun je dat inderdaad doen. Wij wonen in een dorp. Een dorp waar nog slechts 1 schoenenwinkel te vinden is en die verkoopt geen kindermaten en is wat exclusiever dus prijzig, vanwege al die extra service in de winkel. Vroeger kwam ik nog wel eens bij zaken als de Schoenenreus en de Scapino, waar je voor een leuk prijsje jezelf en de kinderen van de juiste maat kon voorzien. Die zijn echter allemaal vertrokken… Dus óf ik zoek het makkelijk online óf we gaan net als in de jaren ’80 speciaal naar een grote stad of winkelboulevard om schoenen uit te zoeken.

Mijn grootste tip: in januari begint te uitverkoop!

De uitverkoop start, maar ook wordt de kinderbijslag in januari weer gestort. Een ideaal moment om te kijken of je kinderen nieuwe schoenen nodig hebben of dat de oude nog goed passen. Vanaf dat ze klein zijn, zorg ik ervoor dat we verschillende soorten in de juiste maat in huis hebben:

  • Regenlaarzen – voor blubberige bezigheden
  • Sportschoenen – om lekker mee te rennen of wandelen
  • Nette schoenen – in de winter kies ik meest voor enkellaarsjes, in de zomer vaak voor ballerina’s en sandaaltjes
  • Slippers – voor de zomer, deze mogen niet aan naar school

Nou ja, per kind en steeds een maatje groter… Sinds een paar jaar zelfs in 2 huizen door het co-ouderschap. Je snapt waarom ik groot fan ben van de uitverkoop!

Gelukkig gaan je schoenen heel wat langer mee als je volwassen bent. Dan is het ook echt de moeite waard om het als investering te zien, omdat je er jaren plezier van kunt hebben.

Lees ook Gemaakt voor sterke vrouwen: laarzentrends najaarswinter 2020

Juiste wreefhoogte en schachtwijdte

Het moeilijkste aan schoenen zoeken voor mijzelf vind ik de juiste wreefhoogte en schachtwijdte wanneer het laarzen betreft. Ik heb Hollandse maten: hoge wreef, dikke kuit. Veel schoenen worden in landen als Italië ontworpen, waar de dames wat fragieler zijn gebouwd. Bij sportschoenen gaat het vaak wel goed, maar wat nette schoenen betreft kan ik beter zoeken naar merken uit eigen land of bijvoorbeeld Scandinavië. Die hebben vaak en wat bredere schacht op de laars en iets meer ruimte bij de wreef.

Correcte schoenmaat

Schoenen die te groot of te klein zijn, lopen niet lekker. Of je krijgt blaren of andere voetklachten omdat het knelt ofwel je struikelt snel als een schoen te groot is. Wat ik niet wist, is dat je ook voor de breedte van de schoen maat aanduidingen hebt. Bij smalle voetjes ga je voor maat F en voor iets bredere voeten kies je maat M bijvoorbeeld. Als je twijfelt, kun je dit met een centimeter opmeten en controleren in schoenwijdte tabellen. (De site van Vamos heeft bijvoorbeeld zo’n tabel.)

Goed voetbed

Daarnaast is voor je draagcomfort een goed voetbed heel belangrijk. In vaktaal noemen ze dit ‘polsteren’ een kwaliteitsschoen heeft een voetbed dat naar de voet wordt gevormd. Bij Vamos leerde ik dat een licht gepolsterd voetbed wat dunner is dan een dik gepolsterd voetbed en het is een kwestie van persoonlijke smaak wat jij prettiger vindt lopen. Een polster geeft steun aan de voet en ontlast de gewrichten tijdens het lopen. Wie probleemvoeten heeft, kent de term vast al. Er zijn diverse soorten polsters verkrijgbaar die helpen om bijvoorbeeld de houding te verbeteren zoals een polster met schokdempend effect, memory foam dat zich naar de voet vormt en Vamos heeft zelfs een speciaal drukpunten voetbed ontwikkeld dat de doorbloeiding van de voeten bevordert.

schoenen kopen tips

Heb je echt problemen met je voeten of je houding?

Bezoek dan een podoloog of orthopeed. Zij weten of er speciale schoenen voor jou op maat gemaakt moeten worden om je klachten te verhelpen.

Lees ook Schoenenwinkeltje spelen met Ipanema slippers

Schoenen kopen in een winkel?

Wil je schoenen eerst passen in een winkel? Ga dan in de ochtend (zeker in de zomer) omdat je voeten in de loop van de dag iets kunnen opzetten. Nette leren schoenen moet je altijd eerst iets inlopen, zodat ze zich naar de vorm van je voet kunnen aanpassen. Zorg wel dat ze niet teveel knellen, ervaring leert dat je dan toch niet helemaal het juiste model hebt gekocht.

Lees ook Voor 90 euro shopte ik 5 paar schoenen

Wat zijn jouw beste schoenen tips?

 disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.