Weg met de wintermisère! Zelfzorg met deze 6 tips

De winterdip, snotterperiode van kou, wind en ander geneuzel, hangt weer in de lucht. Tijd om jezelf een beetje te helpen in de strijd tegen vermoeidheid, griepjes en een uitgedroogde huid. Neem tijd voor jezelf en kijk eens of deze nieuwtjes jou zouden kunnen helpen om iets lekkerder door de winter heen te komen. Ik liet me bijpraten door experts en deel alle tips graag met jou!

selfcare tips

Winterdekbed op je bed

Goed slapen is belangrijk! Zeker in de winter wanneer veel mensen het liefst extra lang onder de wol liggen, want in bed is het lekker warm. Ligt je zomerdekbed er nog op? Dan heb je kans dat je wakker schrikt als je teveel afkoelt. Dit is de tijd om het winterdekbed te gebruiken. Heb je een vierseizoenen dekbed? Dan is het een kwestie van de extra laag er op ritsen of vastklikken. Winterdekbedden kun je ook los aanschaffen. Er zijn zelfs biologische dekbedden verkrijgbaar, wist je dat? Ik zag ze bij Weidswonenenslapen. Daarnaast kun je kiezen uit materialen als wol, dons, kasjmier, tencel en zijde. Ga voor goede kwaliteit, want naast jouw matras en kussen zorgt het dekbed voor slaapcomfort. Dit moet dus goed ventileren omdat je in de nacht best wat vocht verliest.

lekker slapen kersenpitkussen
Zelf verwarm ik mijn bed voor met kersenpitkussens, die ik nog even extra op pijnlijke plekken leg zoals op mijn borst, schouder, zij en nek.

Kijk ook naar je persoonlijke voorkeur, een zwaarder dekbed geeft soms een extra gevoel van veiligheid (er zijn zelfs speciale verzwaringsdekens te koop waar onrustige mensen veel baat bij kunnen hebben). Gun jezelf een goed dekbed zodat je er steeds weer van geniet wanneer je in je bed stapt. En vergeet je dekbedovertrek niet, hoe het materiaal daarvan aanvoelt (voelt het luxe?) is net zo belangrijk als het printje dat er op staat. Het is een stukje zelfliefde!

Ik interviewde onlangs een slaapexpert die nog veel meer goede tips gaf. Vooral de diepe slaap en REM slaap zijn heel belangrijk, een slaapritueel kan helpen om tot rust te komen voor je in bed stapt. Zal binnenkort iets schrijven over de Synctuition app die ik daar zelf voor gebruik.

Of lees het artikel over welk beddengoed je het beste kunt kiezen voor jonge kinderen, daar staan veel tips in over de materiaalsoorten.

Vegan vloeibaar ijzer dat door de yoghurt kan

We voelen ons allemaal wat vermoeider bij minder daglicht. Soms ligt dat aan ijzertekort. IJzertekort is een van de meest voorkomende voedingsstofgebreken en we zijn ons hier vaak niet eens van bewust. Afhankelijk van de individuele ijzerbehoefte, halen we deze essentiële stof soms niet genoeg uit onze voeding. Van Blueiron kreeg ik hun bijzondere vegan supplement vloeibaar ijzer met vitamine B12 dat het energieniveau ondersteunt en vitamine C dat je immuunsysteem boost.

blueiron vloeibaar ijzer

Op facebook kreeg ik van mijn lezers veel vragen over dit product, dat nogal revolutionair schijnt te zijn: het is glutenvrij, vegan, bevat geen kunstmatige kleurstoffen maar vooral is het vriendelijk voor de maag. Veel mensen die ijzer moeten slikken (bijvoorbeeld voor sikkelcelziekte) hebben daar standaard maagbeschermers bij. Dat hoeft nu niet. Sterker nog, je kunt het zelfs door de yoghurt doen en mengen met ander voedsel. Het smaakt naar Scandinavische bosbessen.

blue iron

Voor de kenners: het vloeibare ijzer is afkomstig uit plantaardige algen, kent een hoge biologische beschikbaarheid en wordt snel opgenomen. Omdat het ijzer is ingekapseld door een calcium polymeer wordt het pas opgenomen door het lichaam nadat het in de maag is geweest en de pH waarde in je lichaam weer neutraal is (pH=7). Zo wordt het ijzer enkel afgegeven waar het nodig is, ontstaan er geen maagkrampen of misselijkheid en treedt er geen verkleuring op van je tanden.

Blueiron is er in de normale uitvoering, speciaal voor zwangeren met extra foliumzuur en in een variant voor sporters. Als je last hebt van je huidige ijzersupplement, zeker het proberen waard! Ik heb mijn exemplaar aan mijn moeder gegeven nadat ik (in de coronapatiëntengroep) las dat bij diverse COPD patiënten het doormaken van covid-19 ernstig ijzertekort kan veroorzaken, wat vaak niet direct wordt opgemerkt.

Babor ampullenkuur voor de huid

Kou buiten en hoge verwarming binnen, je huid mag je best even verwennen nu. In de week voorafgaand aan mijn verjaardag deed ik een ampullenkuur van het merk Babor. Het gaf mijn gezicht echt een oppepper! Veel stralender, minder droog en dof. Je kunt hiervoor natuurlijk ook zo nu en dan een maskertje gebruiken, maar ik deed de 7-daagse kuur Babor Ampoule Serum Concentrates Precious Collection. Een hele mond vol. Zit in een prachtig doosje met 7 ampullen vol serum en een speciaal tooltje om die veilig open te breken zonder dat het glas in de ampul valt.

babor precious collection

Zo’n kuur is 7 dagen lang een kort momentje voor jezelf. Een stukje zelfliefde dat we allemaal wel kunnen gebruiken. Alle ampullen bevatten het Mineral Energy Complex dat bestaat uit magnesium, zink en koper en dat de energetische processen in de cellen stimuleert. De truc? Als je huidcellen nieuwe energie geeft, vertraag je het verouderingsproces. Daarom deed ik zelf deze kuur dus voor mijn verjaardag, hahaha. Voor het slapen gaan een ampul breken, de vloeistof tussen je handpalmen warm wrijven en dan over je gezicht verspreiden. Heb je nog iets over? Smeer dat op je decolleté.

babor ampul

Over de 7-dagen-kuur:

Dag 1 tot 3: Roségold Energie: de roségouden ampul laadt ’s nachts het energieniveau van de huidcellen op. Alfa-glucan stimuleert het detox-systeem, beschermt de celactiviteit en blokkeert een marker voor celveroudering. Tegelijkertijd helpen mariene polysacchariden de huidbarrière te versterken en vochtigheid op te slaan. Lichtreflecterende pigmenten zorgen voor een zachte glow.

Dag 4 en 5: Gold Volume: de gouden ampul maakt de huid van binnenuit glad. Koffie-stamcellen stimuleren de ATP-synthese en de ademhaling van de cellen en helpen bij het produceren van collageen. Dat maakt de huid mooi strak. Polyfenolen uit druiven zijn op meerdere fronten actief: ze beschermen tegen oxidatieve stress en tegen de versuikering van de collageenvezels, zodat de huid elastisch en optimaal gespannen is. Duo-hyaluronzuren, een combinatie van laag- en hoogmoleculaire hyaluronzuren, hydrateren de huid op verschillende niveaus zodat ze er voller uitziet. Goldflakes zorgen voor een zomerse glow.

Dag 6 en 7: Platinum Lift: de platina ampul heeft een direct lifting-effect, zorgt voor helderheid en versterkt de huidstructuur. Een 3D-matrix met galactomannanen van de tarastruik en oligosachariden uit witlof produceert een direct lifting-effect en bevordert de collageensynthese. Citroenextract steunt de beschermende functie van de huid en versterkt het antioxidatieve immuunsysteem. Platinavlokken geven de teint onmiddellijk een gladde en gelijkmatige uitstraling (dus minder rimpels).

Deze kuur met 7 x 2 ml kost 49,- euro.

Profhilo: als je rimpels in je decolleté hebt

Nu we het toch over zelfliefde hebben, ik moet het proefmonstertje nog uitproberen (was even druk met andere producten) maar: Profhilo! Houdt dit merk in de gaten. Als veertiger krijg ik nu de eerste rimpels bij mijn decolleté. Zij hebben een speciaal product dat je huid verjongt en deze rimpels doet verdwijnen. Hier wil ik voor en na foto’s van maken, maar mocht jij ook op deze plekken een slappere huid krijgen en tzt weer bikiniproof willen zijn (voor je lang, lang, langverwachte zonvakantie) is dit iets om te volgen.

profhilo

Profhilo is een ontwikkeling van IBSA Derma een bedrijf dat hyaluronzuur producten op de markt brengt en een onderdeel is van de IBSA Group, een grote Zwitserse farmaceut. IBSA maakt zelf hyaluronzuur van grondstof tot eindproduct en is daarmee één van de weinige fabrikanten van hyaluronzuur wereldwijd. Hierdoor zijn ze in staat om zeer innovatieve producten te ontwikkelen.

Profhilo is een anti-aging behandeling met een grote hoeveelheid gepatenteerd ultrapuur hyaluronzuur zonder chemische toevoegingen. De werking is te danken aan het feit dat dit product de aanmaak van collageen, type 1, 3, 4 en 7 (stevigheid van de huid) en elastine (rekbaarheid van de huid) stimuleert. Verder laat Profhilo een positieve invloed zien op de levensvatbaarheid van de vetcellen. Wanneer je ouder wordt, is dit precies hetgeen dat jouw huid nodig heeft.

Na 2 tot 3 behandelingen wordt de huid weer stevig en gezond in de verschillende huidlagen. Normaal gesproken injecteren ze dit in de huid, maar dat soort behandelingen vind ik voor mijzelf nog een paar stappen te ver gaan. Ben dan ook blij dat ik een tube met crème heb ontvangen om te proberen. Maar het product is dus ook juist voor mensen zoals ik bedoeld: die naturel willen blijven. Het resultaat dat ze in een filmpje lieten zien was verbluffend!

Profhilo bevat geen chemische toevoegingen en stimuleert dus de eigen aanmaak van collageen en elastine, dit wordt bioremodeling genoemd. Daarnaast verbetert de huid in grote mate maar verandert het je uiterlijk niet. Het resultaat is dus zeer natuurlijk dus ook zeer geschikt voor mannen. Bijkomend voordeel is dat in principe alle huid met deze behandeling aangepakt kan worden. Naast het gezicht, de hals, het decolleté, de bovenarmen en handen zijn er dus nog meerdere indicaties te bedenken. De ontwikkelingen op dit gebied staan niet stil dus meer nieuws to come, een merk om in de gaten te houden.

Snotterschaamte? 

Snotneuzen zijn nooit prettig, maar dit jaar ben je helemaal een paria wanneer je last hebt van een verstopte neus. Ruim een derde (37%) van de Nederlanders heeft last van snotterschaamte, zo blijkt uit onderzoek van Rhino Horn. Zorgeloos snotteren is er duidelijk niet meer bij in deze herfst en winter, al laten veel mensen zich er ook niet van weerhouden om ondanks verkoudheidsklachten alsnog winkels of de werkvloer te bezoeken.

Onderzoeksbureau Team Vier onderzocht in opdracht van Rhino Horn het gedrag van Nederlanders als zij (neus)verkoudheidsklachten hebben. Uit het onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders blijkt dat ‘corona’ sterk in onze gedachten aanwezig is als er verkoudheidsklachten spelen. Bijna de helft van de respondenten (47%) had het afgelopen halfjaar verkoudheidsklachten zoals een verstopte neus of een loopneus. Bijna twee vijfde van hen (19%) was bang dat deze klachten door corona werden veroorzaakt en overwoog een coronatest te laten uitvoeren. Een kwart van de ondervraagden (26%) twijfelde op dat moment of zij thuis moesten blijven of niet. Opvallend is dat jongeren meer twijfelden over thuisblijven (39%) dan ouderen (11%). 

Ruim 37% van alle respondenten gaf aan weleens last te hebben gehad van snotterschaamte. Vaak trad dit op nadat er aan hen werd gevraagd of ze andere klachten hadden in verband met het coronavirus (18%), er zorgelijk naar hen werd gekeken (16%), er werd gevraagd of men zich had laten testen (14%) of er nog meer afstand werd gehouden (12%). 

“Voor mensen die last hebben van allergieën of chronische neusverkoudheid kan deze periode extra vervelend zijn”, zegt Vincent Verhaak, directeur van Rhino Horn. “Het is uiteraard erg belangrijk dat iedereen zoveel mogelijk de adviezen van het RIVM opvolgt. Maar als je altijd al last hebt van een verstopte neus of loopneus, wat doe je dan? We zien dat veel mensen zich toch schamen als zij zich met een snotneus in het openbare leven begeven. Voor hen is het des te belangrijker dat zij een mogelijkheid vinden om toch snel van de neusverkoudheid af te komen, zodat zij onder schaamte de deur uit kunnen. Een neusspoeling kan daarbij bijvoorbeeld helpen.”

neusdouche

Rhino Horn levert neusdouches waarmee je deze snotvrij kunt maken. Klein beetje fijn (puur) zout in de neusdouche en lauwwarm water, dan houd je de douche bij het ene neusgat en loopt het water er aan de andere kant uit. Zo houd je de neus ook vrij van ontstekingen en verstoppingen na bijvoorbeeld een neusoperatie. Voor kinderen is er een kleinere maat neusdouche zodat ook zij weer door de neus in plaats van de mond kunnen ademen en vrije luchtwegen hebben. Het is een duurzaam product dat je eenmalig aanschaft. Wel zo fris om voor elk gezinslid een eigen neusdouche te gebruiken, zo adviseren ze.

Hopelijk las je wat nieuwtjes die je kunt gebruiken om je gezondheid wat extra te ondersteunen deze winter. Heb je ooit al eens een neusdouche gebruikt?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.