Assertief zijn, hoe doe je dat?

Gisteravond kreeg ik een LinkedIn uitnodiging van een vrouw en ik gaf haar direct mijn nummer. Daarna ontving ik een uitnodiging van een man die mijn nummer wilde, maar niet wilde zeggen waarom. Daarbij rinkelden al mijn alarmbellen en moest ik direct aan het laatste Dokter Corrie filmpje op TikTok denken: Nee, nee, nee! Hij dramde door en ik hield voet bij stuk. Nee. Vandaag deel ik een gastblog van assertiviteitsexpert Vera met tips om assertiviteit te oefenen. Zo blijf jij in je eigen kracht staan!

assertief zijn
Foto: Shutterstock

Hoi, ik ben Vera Franssen, de oprichtster van VitaalGezond.com. In dit gastartikel ga ik het onderwerp assertiviteit bespreken. Dit omdat het een vaardigheid is waar je niet altijd bij stilstaat, maar die wel een grote invloed op je leven kan hebben.

Lief, zorgzaam en ook assertief

In mijn omgeving sta ik bekend als een lief en zorgzaam persoon, maar dat betekent niet dat ik in niet in het bezit ben van een gezonde dosis assertiviteit. Lief zijn én assertief gedrag vertonen gaan namelijk prima met elkaar samen. Assertiviteit is niet zozeer bot of agressief zijn, maar het op een respectvolle manier overbrengen van je grenzen en wensen. In deze blog ga ik een aantal tips geven hoe jij deze mooie maar vooral ook belangrijke eigenschappen kunt leren combineren.

1. Weet dat assertief zijn aan te leren is

Veel mensen die moeite hebben met assertiviteit denken dat het simpelweg niet voor hen weggelegd is. Ze zien assertief gedrag als iets waarmee je geboren wordt. Ondanks dat de ene persoon van nature inderdaad wat beter voor zichzelf kan opkomen dan de ander, kan iedereen zich op dit vlak ontwikkelen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat assertiviteit iets heel simpels is. Het draait tenslotte gewoon om het aangeven van je grenzen. Je moet alleen wel weten hoe je dit het beste kunt aanpakken. Gelukkig is dit vrij makkelijk te leren.

2. Zie assertiviteit als iets goeds

Ondanks dat assertief gedrag vertonen niet moeilijk hoeft te zijn, is er toch nog iets dat veel mensen tegenhoudt om ermee te gaan oefenen. Ze denken ergens dat assertief zijn fout of egoïstisch is. Veel mensen voelen zich bijvoorbeeld bezwaard als ze een ander iets weigeren.

Ondanks dat ik dit gevoel zeker kan begrijpen is het toch belangrijk dat je af en toe “nee” kunt zeggen. Altijd en overal voor iedereen klaar staan lijkt heel lief, maar als je hierin geen grenzen kent dan doe je uiteindelijk jezelf tekort. Met als gevolg dat je na een tijdje behoorlijk geïrriteerd en gefrustreerd raakt, met alle gevolgen van dien. Het helpen van andere mensen is goed, maar niet assertief zijn maakt je op lange termijn geen beter persoon.

Naast het “nee” zeggen is het ook belangrijk dat je in staat bent om andere mensen aan te spreken op grensoverschrijdend of storend gedrag. Als je dat niet doet dan is de kans groot dat ze er gewoon mee doorgaan. Iemand op een assertieve manier aanspreken op zijn of haar gedrag, kan er voor zorgen dat de ander weet waar de grens ligt. Daarnaast zorg je er voor dat de ander weet waarom jij dit gedrag storend vind. Mocht de ander de volgende keer nadenken over jouw feedback terwijl hij of zij dit gedrag vertoont is er al een hoop gewonnen.

3. Zorg voor een goede voorbereiding

Als je van plan bent om voortaan vaker assertief te zijn dan kan het helpen om dit goed voor te bereiden. Wil je iemand aanspreken op zijn of haar gedrag? Zorg dan dat je van tevoren weet wat je precies wilt zeggen. Dit maakt de kans kleiner dat je tijdens het gesprek niet meer uit je woorden komt. Of erger nog, dat je puur vanuit emotie gaat handelen en daardoor misschien onredelijke dingen zegt.

Natuurlijk zijn gesprekken niet altijd te plannen, maar een beetje voorbereiding kan op dit gebied zeker geen kwaad.

4. Wees duidelijk maar redelijk

Mocht jij mensen ergens op willen aanspreken dan is het belangrijk dat je dit op een duidelijke manier doet. Benoem rustig waaraan jij jezelf stoort en wat je liever anders zou willen zien. Voorkom dat je met allerlei verwijten gaat strooien en laat ook de ander zijn of haar verhaal doet. Als je mensen op een duidelijke maar niet onredelijke manier aanspreekt dan is de kans groot dat ze begrip voor je hebben.

5. Geef het wat tijd

Ondanks dat assertief gedrag vertonen misschien eng lijkt is het voor veel mensen uiteindelijk makkelijker dan ze dachten. Toch kan het zo zijn dat je in het begin moeite hebt met het vinden van de juiste balans. De ene keer ben je wat te bot, om vervolgens weer in je oude (te lieve) patroon te schieten. Dit is iets waar bijna iedereen last van heeft. Hoe meer pogingen tot assertief gedrag je doet, hoe beter je leert aanvoelen wat wel en niet werkt.

Trainen dus!

Zo, dat waren mijn vijf tips over assertiviteit. Ik hoop dat je iets wijzer bent geworden over dit onderwerp. Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te laten weten dat een gebrek aan assertiviteit iets is waar je daadwerkelijk iets aan kunt doen. Daarnaast wil ik mensen ervan bewust maken dat je vaker te maken krijgt met situaties waarin je assertiviteit op de proef wordt gesteld dan je denkt. Als jezelf op het gebied van assertiviteit gaat trainen dan zal de impact daarvan waarschijnlijk groter zijn dan dat je dacht.

Veel succes!

Wanneer was het voor jou lastig om assertief te zijn?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. kiki zegt:

  ik kan heel moeilijk assertief zijn helaas. op dat gebied kan ik nog veel leren

 2. mckleuver zegt:

  Eigenlijk is bijna alles te trainen. Dus ook assertief zijn. Ik heb eens de training Rots & Water gedaan, waardoor ik dit heb kunnen ontwikkelen. Al ben ik weleens te lief en zeg geen ‘nee’.

 3. Simone zegt:

  Ik kan me even niet indenken wanneer ik er moeite mee heb… Wel fijn dat het aan te leren is voor mensen die dat wel hebben.

 4. Tessa zegt:

  Tijdens mijn mbo opleiding heb ik een assertiviteit cursus gevolgd! Daar heb ik echt nog heel veel aan.

 5. Shenur zegt:

  Leuk geschreven. Het is soms erg lastig om assertief te zijn.

 6. Manon zegt:

  Ik geloof dat dit echt niet voor mij is weggelegd, maar goed om te lezen dat het ook echt wel aan te leren is. Dat geeft hoop 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.