Waar speelt jouw kind het liefst mee?

Wat het favoriete speelgoed van je kind is, dat bepaalt het natuurlijk helemaal zelf. Grappig is dat dit ook nauwelijks te voorspellen valt. Menig ouder heeft een kind al eens een hartstikke dure racebaan of een prachtig poppenhuis cadeau gedaan, om vervolgens te merken dat het kind er nauwelijks naar omkeek. In sommige gevallen lijken kinderen zelfs meer lol te hebben met de kartonnen doos waar het speelgoed in verpakt zat dan met het speelgoed zelf. Hoe komt dat toch?

houten speelgoed

Een kind is creatief

Het is altijd even slikken. Je koopt een duur stuk speelgoed voor je kind, en nadat de eerste blijdschap en verrassing hierover zijn gezakt, kijkt hij of zij er nauwelijks meer naar om. Ander speelgoed, kleiner en goedkoper, is om de één of andere reden stukken interessanter, zo lijkt het. Of je kind pakt het nog extremer aan en gaat intens gelukkig met de kartonnen doos waar het speelgoed in verpakt zat, zitten spelen. Terwijl jij het enthousiast probeert te maken voor de racebaan of het poppenhuis, of wat je dan ook gekocht hebt, wil je kind liever net doen of die doos een huis, garage of iets anders moois is.

Wat is dat toch, die aantrekkingskracht die kinderen voelen tot dozen en ander materiaal dat je eigenlijk geen speelgoed kan noemen? Simpel: het geeft hen volop mogelijkheden om het eigen spel te ontwikkelen. Kinderen zitten van nature vol creativiteit en die willen zij graag kwijt in hun spel. Een duur stuk kant-en-klaar speelgoed heeft vaak één duidelijke functie. Je kunt ermee racen, of je poppen kunnen erin wonen. Die functie is vooraf bepaald, het kind kan er vaak lastig een eigen draai aan geven. Daardoor is het speelgoed wel even leuk, maar ook snel niet meer zo interessant. Een kartonnen doos daarentegen, daar kun je helemaal zelf mee aan de slag. Je kan ervan maken wat je maar wilt, de ene dag kan het een huis zijn, de volgende een bed. Het vindt zichzelf iedere dag opnieuw uit, en blijft zo interessant.

Speelgoed waarmee je alle kanten op kan

Wil je speelgoed voor je kind kopen waar het lang mee speelt, kies dan dus bij voorkeur voor speelgoed waar het zelf een invulling aan kan geven. Houten kinderspeelgoed heeft deze eigenschap vaak meer dan plastic varianten. Veel houten speelgoed laat kinderen vrij in hun spel, en is op verschillende manieren te gebruiken. Bijkomend voordeel is dat dit ook nog eens heel duurzaam speelgoed is. Het is vaak duurzamer geproduceerd dan plastic varianten, en zal ook minder snel bij de afdankertjes belanden of stuk gaan. Zeker iets om rekening mee te houden dus, als je op zoek bent naar mooi en zinvol speelgoed voor je kind.

Lees ook mijn tips voor uitdagend speelmateriaal.

Gaan jouw kinderen ook vaak knutselen met de doos?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

disclaimer

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.