Eindelijk een vast contract! Wat heeft dat voor invloed op het krijgen van een hypotheek?

De vraag die veel mensen zichzelf stellen zodra ze een vast contract hebben gekregen van hun werkgever is: hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Logisch natuurlijk, want ja, een vast contract heeft wel degelijk invloed op je hypotheekaanvraag. In dit artikel lees je hoe het precies zit.

contract doornemen

Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

Wanneer we zeggen dat iemand een vast contract heeft, dan bedoelen we een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Doordat er geen einddatum wordt genoemd, biedt dit een bepaalde mate van zekerheid voor de hypotheekverstrekker. Je kunt immers niet zomaar meer ontslagen worden door je werkgever. Vandaar dat de bank eerder geneigd is om je een hypotheek te verstrekken dan wanneer je geen vast contract hebt.

Let wel op dat hypotheekverstrekkers je situatie extra goed checken wanneer je vaste contract nog maar heel vers is. Daar zit ook wel een logische reden achter, want in je proeftijd kun je wél zomaar ontslagen worden. Dat zorgt dus voor een mate van onzekerheid. Na je proeftijd kun je gewoon een hypotheekofferte aanvragen.

Zorg voor een werkgeversverklaring

Droom nu niet meteen weg bij hoe je die muur gaat verven, maar blijf nog even bij de les. Ook al heb je namelijk een vast contract, je moet nog wel even een werkgeversverklaring laten ondertekenen door je werkgever. Hierin wordt jouw inkomenssituatie toegelicht. Dit document is heel belangrijk bij de hypotheekaanvraag.

Deze tips willen banken je graag meegeven omtrent de werkgeversverklaring bij een vast dienstverband:

  • Zorg dat de werkgeversverklaring niet wordt opgesteld in de proeftijd, maar pas daarna.
  • De werkgeversverklaring is een enorm belangrijk document en daarom wil de bank ook dat het door één persoon is ingevuld met dezelfde pen.
  • Overleg vooraf met je werkgever wat hij gaat invullen op het formulier en check voor de zekerheid of het klopt.
  • De datum indiensttreding moet gelijk zijn aan de datum die op je salarisstrook staat.

Alles klaar? Vraag die hypotheekofferte aan!

Je hebt een vast contract én een goed ingevulde werkgeversverklaring. Tijd om eens wat hypotheekverstrekkers te benaderen! Met alle documenten die je nodig hebt ga je online, bij de bank of bij een intermediair het hele traject door en krijg je uiteindelijk te horen welk bedrag je tegen welke voorwaarden kunt lenen.

Sommige banken nemen zowel je 13e maand als je vakantiegeld mee bij het berekenen van je maximale hypotheek, terwijl andere iets voorzichtiger te werk gaan. Let hier dus goed op als je verschillende hypotheekoffertes aanvraagt.

Lees ook: maandelijkse molensteen

Heb jij ooit ergens een vast contract gekregen?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.