Een opknapbeurt voor je woonkamer!

Je bent je woonkamer een beetje beu. De kleuren, de inrichting: je hebt het ermee gehad. Je hebt niet het budget voor nieuwe meubels of voor een complete metamorfose. Geen nood! Dit gebeurt mij elk jaar en ik weet altijd mijn woonkamer op te knappen. Er komt géén nieuw behang of een nieuwe bank bij kijken. Wat dan wel? Nou, veel leuke nieuwe accessoires.

Gastblog door Axl van Paarshuis.nl

interieurfoto pexels
Foto: Terje Sollie from Pexels

Kleur

Vaak heeft de woonkamer één kleur, met meerdere kleur-accenten. Dit is precies waar we mee aan de slag gaan. Kies een (nieuwe) kleur die bij je woonkamer past. Heb je een grijze bank? Wees gedurfd een ga voor geel of een andere warme kleur. Neem risico’s. Je zult zien dat het de moeite waard is en die kille grijze bank omtovert tot een lekker warm plekje.

Textiel

Koop nieuwe kussens in de nieuwe gedurfde kleur, misschien een nieuwe throw voor over de leuning van je bank. Een nieuw kleed voor onder de salontafel. Ben je die ene oude armstoel meer dan beu, maar heb je hem eigenlijk toch wel nodig? Laat hem dan opnieuw bekleden en het voelt alsof je een nieuwe stoel in je woonkamer hebt staan.

Ben je een beetje handig dan kun je ervoor kiezen om je stoel zelf opnieuw te bekleden. Helaas hoor ik zelf niet bij deze groep.

Kleine accessoires

Koop een nieuwe kandelaar, nieuwe kaarsjes of leuke nieuwe onderzetters voor op je salontafel. Probeer deze in de nieuwe kleur van je keuze te vinden. Het hoeft niet precies dezelfde kleur te zijn. Heb je voor paars gekozen, dan is het juist leuk om verschillende kleuren paars in je woonkamer te gebruiken. Gebruik wel je gezonde verstand natuurlijk, het moet niet chaotisch worden.

Het toevoegen of veranderen van kleur is misschien niet zo’n grote verandering, maar het maakt een wereld van verschil.

Iets anders waar je misschien niet meteen aan denkt, maar een nieuw schilderij of een nieuw canvas fleurt je woonkamer ook op. Kunst is echte sfeerbepaler. Helaas is kunst vaak best een hele investering en daarom biedt een “kunstuitleen” een goede oplossing. Je vindt deze vooral in grote steden.

Dit is als het ware een bibliotheek waar je een kunststuk leent. In principe leen je het voor een jaar, maar dit verschilt per kunstuitleen. Hier geldt wederom: durf! Kies iets baanbrekends en neem risico. Heb je later toch twijfels, dan ruil je het gewoon om. 

interieurfoto pexels
Foto: Pexels

Licht

Licht is net als kunst een grote sfeerbepaler. Vooral in de avond. Vroeger was het aanschaffen van een lamp simpel, want je had de keuze uit een gloeilamp of een spaarlamp, van verschillende wattages. 

Tegenwoordig kun je ervoor kiezen om “smart” te gaan. Smart lampen zijn LED lampen die je bedient met een bijbehorende app, of via een spraakassistent zoals Google Home of Amazon Alexa. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren. Het mooie aan deze lampen is, is dat je ze helemaal afstelt aan de situatie waarin je je bevindt.

Kijk je een film, kies dan voor bijvoorbeeld zacht geel. Ben je in een romantische stemming, kies dan voor paars of blauw licht, of zelfs rood. Het is niet alleen handig, maar het experimenteren is erg leuk. De marktleider voor deze smart-lampen is Philips Hue, maar er zijn prima alternatieven voor Philips Hue te vinden die vaak net zo goed werken en bovendien goedkoper zijn.

Planten

Koop een paar nieuwe planten voor in je woonkamer. Heb je de ruimte, koop dan een grote plant en zet deze ergens in een hoek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bananenplant of een geldboom. Kies een mooie pot en je hebt een nieuw focuspunt in je huiskamer. 

Wist je dat elke kamerplant zuurstof produceert, maar ze niet allemaal een luchtzuiverende werking hebben? Ze neutraliseren stoffen door deze op te nemen en vervolgens af te breken. Ze staan er dus niet alleen maar voor de sier!

Dit horen je beste vriendjes te zijn in je woning. Ze zouden zelfs stressverlagend werken. Verzorg ze dan ook goed! Kijk goed naar de behoeften van elke plant die je hebt, zodat ze hun werk kunnen doen. Denk aan de standplaats, hoe vaak je ze water geeft, of je ze moet voeden of besproeien.

Bloemen

Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor bloemen: zet een mooie kleurrijke bos bloemen op je tafel, dit fleurt je kamer op. Gebruik een mooi vormgegeven vaas met simpele bloemen zoals tulpen en je hebt een ander mooi accent in je kamer.

interieurfoto pexels
Foto: Huy Phan from Pexels

Conclusie

Hou het vooral ook simpel. Te veel accessoires maakt het geheel al snel chaotisch, terwijl je woonkamer een plaats van rust moet zijn. Gelukkig voel je dit al snel zelf aan en kun je gemakkelijk dingen weghalen of verplaatsen. Ga vooral ook experimenteren en geniet ondertussen van dit proces. 

Veel plezier met het opfleuren van je woonkamer!

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.