Van harder, beter, over naar zachter, liever, mooier?

Een bewustzijnsshift van de mensheid in 2020. Ik kon me er eerlijk gezegd niet zoveel bij voorstellen toen ik er vorig jaar voor het eerst over hoorde. Maar het klonk mooi. Logischerwijs weet je dat een dergelijke grote verandering in collectief bewustzijn op de hele planeet niet ‘zomaar’ met kleine speldenprikjes in gang wordt gezet. En voilà, we zitten er midden in.

bewustzijn
Foto: Shutterstock

Iets waarbij je je voorheen niets kon voorstellen. Maar daarna wordt alles anders en vooral: beter waar het de onderlinge connectie en het begrip voor elkaar betreft. Ik ben heel nieuwsgierig waar het naartoe gaat, wat ons op dat gebied te wachten staat.

Er was al voorspeld dat de ‘fakers’ deze transitie niet gaan overleven. Daarmee worden niet de doden of de failliete gezinnen bedoeld, daarmee worden alle coverups bedoeld die jarenlang, decennia lang, eeuwenlang dingen onder de pet konden houden op het gebied van uitbuiten van anderen, misbruik maken van mensen, overheersing door middel van angst, misbruik maken van de planeet en het uitbuiten van de grondstoffen hiervan.

Van dat laatste was al meer bewustzijn dan van de menselijke bewustzijnsverandering. Er kan genoeg zijn als de verdeling klopt. Maar net als iedereen laat ook ik me vaak leiden door mijn eigen tekort ervaringen. Als je elke maand moet afwachten of je genoeg inkomen hebt om je rekeningen te betalen, gaat dat geld over het algemeen niet naar duurdere biologische producten. Als je knokt voor je inkomen, is er niet veel ruimte voor vrijwilligerswerk. Liefde zit gelukkig in de kleine gebaren, niet in het elkaar overtreffen met groot, groter, grootst.

Hoe zal het plot zich verder ontvouwen? Ik ben me ervan bewust dat alles energie is, maar hoe verbind je jouw draadjes met die van anderen in een vorm van collectiviteit? Zo af en toe geef ik toe aan een impuls waardoor ik tot mijn verrassing de draadjes van andere mensen aan elkaar kan verbinden. Dat is mooi en geeft een goed gevoel. Maar hoe je dat doet? En vooral hoe je dat kunt inzetten tot een tool waarmee je zelf kunt overleven? Geen idee.

Gaat geld als ruilmiddel verdwijnen? Gaan meer mensen aanvoelen bij welke mensen ze wel of juist niet in de buurt moeten zijn? Mensen zullen zich meer in hun bewustzijn op persoonlijk niveau begeven en in ieder geval niet meer zoveel waarde hechten aan wat bepaalde andere mensen zeggen. Wel aan welk gevoel ze van iemand krijgen. Misschien krijgen we wel een intentie-economie. Hoe meer goeds jouw intentie uitstraalt hoe beter de levenservaringen die je op je pad krijgt. Maar wel altijd met voldoende contrast om te weten wat gewenst of ongewenst is.

Jarenlang hebben ongewenste intenties van mensen de boventoon gevoerd. De pestkoppen die over de rug van een ander persoonlijk gewin maakten in de vorm van status, zelfwaardering of geld. Dit zal de shift zijn naar de mooie, pure en oprechte intenties. Mensen die opgeslokt worden door hun angst, daar blijf ik dus ver van weg. Mijn kinderen die vanuit het puurste stukje van hun hart kijken hoe ze hun eigen leefomgeving kunnen verbeteren, mooier kunnen maken en blijer kunnen zijn… Dáár ben ik het allerliefste bij.

Ik ben heel nieuwsgierig naar hoe het zich zal ontvouwen. Wat ik wel weet is dat de redelijk prikkelarme rust van nu na jaren van rat race voor mij persoonlijk even goed zijn. Overleven hoeft wel, mooie dingen doen waar ik blij van wordt hoeft ook, maar beter zijn dan de rest? Kan me niet zoveel meer schelen. Beter zijn dan mijzelf? Dat kan me wel veel schelen.

Wat denk jij? Gaat de exhibitionisme economie veranderen in een meer gevoelseconomie? En zal duidelijk worden dat het aanroepen van nare gevoelens vooral een ‘faker’ trucje is om je aandacht af te leiden? In veel marketingboeken en trainingen werd hier jarenlang nadrukkelijk toe opgeroepen ‘zaai angst zodat mensen meer behoefte voelen om jouw product te kopen’ en dat mechanisme… dat drukt bij mij altijd op het knopje ‘boos, opstijgen naar ontploffing’.

Op verschillende marketingsites zijn al wat smeaky profiteur-bedrijven ontmaskerd, terwijl de mooie en oprechte omdenkacties ook de aandacht krijgen die ze verdienen. Er zijn zoveel warme nieuwe manieren van aanpak, het kan niet anders dan dat na de gezondheidsklap en de nog grotere economische klap er een volledig andere werk- en denkwijze gaat zijn. Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar het hoe en wat daarvan.

Waar ik mij het allermeest op verheug ligt niet eens heel ver in de toekomst: mijn kinderen knuffelen. Zij weten waar het om draait. De 2e wens op mijn lijstje is het knuffelen van mijn moeder, daarvoor oefen ik nog wat geduld want dat is het zeker waard.

Lees ook deze inspiratie post.

En jij? Denk je dat de ‘harder, beter, over’ mentaliteit gaat veranderen in een zachtere variant?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.