Een ooglidcorrectie, ik hoor er steeds meer dames over

Vroeger waren cosmetische ingrepen een ver van mijn bed show, maar nu hoor ik er steeds meer mensen over. Dat varieert van het verwijderen van tattoos of moedervlekken tot haarinplantaties bij mannen of mommy makeovers bij vrouwen. Over de ooglidcorrectie hoor ik echter het meest: van dames die het willen laten doen en die het al achter de rug hebben. Soms is die wens puur cosmetisch, maar geregeld is het ook medisch noodzakelijk.  

ooglidcorrectie
Afbeelding: Shutterstock

Op een overhangend ooglid is het lastiger make-up aan te brengen. Het schijnt echter vooral ook heel vermoeiend aan te voelen. Door de slappere huid kost het je extra moeite de ogen open te houden en je voelt jezelf daardoor ook minder fit. Voor sommige dames is het zelfs qua zicht een belemmering en het is dan mogelijk om een doorverwijzing van je huisarts te krijgen. De meeste dames die ik erover hoor, laten het niet zover komen en hebben voor die tijd al een intake bij een kliniek gepland.

Toen ik aan mijn omgeving vertelde dat ik van Kliniek Veldhoven een artikel mocht schrijven over het onderwerp ooglidcorrectie , was het hek van de dam. “Ik heb binnenkort een intake staan!” “Mijn zus gaat komende week onder het mes.” “Een vriendin heeft het afgelopen jaar laten doen.” “Mijn moeder heeft het pas laten doen en voelt zich nu veel fitter.” Hierbij kreeg ik ook de voor- en na foto’s te zien en het resultaat was inderdaad heel duidelijk te zien, een frissere open blik en natuurlijk goed om te horen dat de moeder in kwestie zich energieker voelt. Dat had ik zelf niet verwacht. Deze moeder is overigens behandeld op medische verwijzing, dus ze had ook echt last van de overhangende oogleden.

En natuurlijk kreeg ik ook een smeuïger reactie: “Een collega van me had het laten doen, maar vond het niet nodig om de instructie van even geen make-up in acht te nemen. Daar verbaasden wij ons over op het werk. En inderdaad. Het gevolg was een fikse ontsteking…” Oeps. Tja, lijkt mij logisch dat je op een wond geen make-up smeert… Van kennissen begrijp ik dat je na de ingreep ook een tijdje vaseline moet smeren om het littekenweefsel soepel te houden.

Bovenooglidcorrectie

Iedereen die ik ken ging voor de bovenooglidcorrectie. Kliniek Veldhoven legt dat als volgt uit: de techniek van deze correctie bestaat uit het verwijderen van huidoverschot. Soms is het ook nodig het teveel aan uitpuilend vet te verwijderen. Het litteken ligt in de natuurlijke arcadeboog en kan eventueel doorlopen in een kraaienpootje/lachrimpeltje.

Weg wallen?

Maar ook de ‘wallen onder je ogen’ kun je laten doen. Kliniek Veldhoven vertelde mij het volgende over de oorzaken: een verslapte huid of wallen ontstaan vaak wanneer het vetkussentje/vetpocket onder de huid verzakt is. Dit kan komen doordat de ‘steunbandjes’ zijn verslapt die normaliter de vetpockets rond de ogen op hun plaats houden. Ook kan het zijn dat het vetweefsel niet meer zoals oorspronkelijk onder het oog zit. De ogen zijn dan wat hol geworden, dan zijn soms donkere kringen zichtbaar. Afhankelijk van wat er aan de hand is, hebben ze hier verschillende behandelmethoden voor die de plastisch chirurg inzet naar aanleiding van zijn beoordeling. Moet het vet beter verdeeld worden? Moet er overtollige huid weg?

Dit zijn de technieken die ze gebruiken voor de huid onder je ogen:

 • Onderooglidcorrectie via huidresectie
  Middels een klein sneetje onder de wimperrand halen ze een stripje overtollig huid weg.
 • Onderooglidcorrectie via huidresectie met aanpassen van vetpockets
  Hier haalt de plastisch chirurg met een klein sneetje onder de wimperrand een stripje overtollig huid weg én doet deze een aanpassing aan de drie vetpockets aan de onderzijde van de oogkas.
 • Onderooglidcorrectie uitgebreid met ooglidverstrakking
  Een onderooglid kan zo verslapt en uitgezakt zijn dat er ook nog een ooglidverstrakking (canthopexie) nodig is. Bij canthopexie hecht de chirurg oogkringspier aan het botvlies van de buitenste ooghoek, zo krijgt het onderooglid extra ondersteuning.
 • Onderooglidcorrectie door middel van de Hamra techniek
  Als het vetweefsel niet meer zoals oorspronkelijk mooi verdeeld onder het oog zit, kiest de plastisch chirurg voor deze techniek. Hierbij wordt het vet niet weggehaald maar onderhuids gelijkmatiger verdeeld om ‘holle ogen’ te voorkomen. 

Herstel van een ooglidcorrectie

De eerste 3 dagen na de behandeling, heb je behoorlijk last van zwellingen. Je moet je ogen dan regelmatig koelen. Kliniek Veldhoven adviseert ook om je hoofd iets omhoog te houden tijdens het slapen, dus bijvoorbeeld met een deken onder je matras of een extra kussen. En je mag niet teveel bukken overdag uiteraard. Na een week ga je terug en mogen de hechtingen eruit. Een bovenooglid is iets sneller hersteld dan een onderooglid. Ze zeggen dat het herstel zo’n 2 weken duurt en het echte resultaat zou na 2 maanden merkbaar moeten zijn.

Waarom naar een gespecialiseerde plastisch chirurg?

Kliniek Veldhoven onderscheidt zich van andere klinieken omdat ooglidcorrecties alleen worden uitgevoerd door een plastisch chirurg. Dat is niet overal zo, dus bij deze kliniek kun je ervan uitgaan dat de behandelend arts een jarenlange opleiding heeft genoten in het specialisme plastische chirurgie. Voor een ooglidcorrectie moet je hier denken aan een bedrag vanaf 695 euro. Behandelingen zoals een ooglidcorrectie worden vaak goedkoper aangeboden als de behandeling door een cosmetisch arts wordt uitgevoerd. Helaas krijgen plastisch chirurgen te maken met hersteloperaties van ingrepen die niet juist, door ondeskundige artsen, zijn uitgevoerd zo vertelden ze mij. En dat wil je dus niet…

De meeste dames die ik ken die het (hebben) laten doen, zijn 60+ maar ook vijftigers en veertigers hoor ik erover. De enige cosmetische ingreep die bij mij tot nu toe is gedaan, is het strakker dichttrekken van mijn navel na de buikoperatie om een spiraal te verwijderen (‘elk nadeel heb z’n voordeel’, was redelijk vlot na de bevalling van mijn 2e kind). Hoe is dat in jouw omgeving? Is het ingeburgerd of een uitzondering?

Heb jij zelf een ooglidcorrectie laten doen? Of ben je dit van plan?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Marushi zegt:

  Het staat bij mij op de planning, omdat ik er al jaren last van heb. Maar ik ben gewoon een schijterd haha.

  1. Marguerita zegt:

   Ik zou het ook eng vinden hoor, maar als je er last van hebt is dat natuurlijk wel vervelend. Lastige beslissing, kan me voorstellen dat je er nog even over na wilt denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.