TV kijken in mijn jeugd was heel anders dan nu: de irritaties van toen

Vroeger als je ziek was… lag je op de bank naar de televisie te kijken en was daar gewoon helemaal niks interessants op voor kinderen. Of misschien als je geluk had heel eventjes. Of een natuurdocumentaire ofzo. Als mijn kinderen ziek zijn, kunnen ze zich de hele dag met de tv vermaken als ze dat willen. TV kijken vroeger en nu: een behoorlijk verschil. Herinner jij je deze grote irritaties van toen nog?

 • Je had geen afstandsbediening: aandoen, uitdoen en van kanaal wisselen… je moest opstaan en naar het toestel toelopen om het te regelen. Ook voor harder en zachter zetten trouwens.
 • Er was niks op. Nederland 1, 2 en 3 had je. Om 10 uur had je geluk, als moeders ‘Tineke’ keek dan zat daar de ‘Grote Meneer Kaktus Show’ in. Tegenwoordig heb je interactieve tv en kun je zelfs programma’s even pauzeren die op dat moment worden uitgezonden.
 • Geen kabel tv: en de antenne moest precies goed staan, anders had je sneeuw in beeld…
 • Je besliste dus met het hele gezin wat er aan gezet werd, want er was  maar één scherm. Nu heeft iedereen zijn eigen device als dat nodig is.
 • En later kwam SkyChannel met Linda de Mol in de Tom Cat show en FunFactory met de leukste cartoons. Zo heb ik Engels geleerd, want ondertitels waren er niet op die zender. Je moest dus wel leren begrijpen wat ze zeiden, anders kon je het niet goed volgen.
 • Daarna kregen we afstandsbedieningen en videorecorders. Je moest helemaal naar de videotheek om een film te huren, tegenwoordig kijk je alles on demand en zijn er verschillende diensten waarmee je televisieprogramma’s, films, muziekvideo’s, series en cartoons kunt aanzetten en pauzeren wanneer jou dat uitkomt. En na het kijken… duurde het eeuwen voordat je die videoband weer helemaal had teruggespoeld.
 • Vroeger hoopte je dat je ouders het laatste stukje van Tour of Duty wilden opnemen, zodat je het einde kon zien. Om er de volgende dat achter te komen dat ze het dit keer toch te bloederig vonden en je dus niet mocht kijken. Nu beslis ik zelf dat horror voor mij een te bloederig genre is, maar als ik het zou willen zien dan kan het gewoon. Ik ben een grote meid!  😆
 • Er zaten geen reclameblokken tussen de programma’s. Als je naar de wc moest, dan miste je een heel stuk. (Totdat RTL 4 kwam uiteraard.)
 • We speelden The A-team na en schoten elkaar overhoop, waarbij er net als in de serie nooit iemand doodging. Schietende kinderen worden tegenwoordig heel anders aangekeken.
 • Je hoopte maar dat jouw favoriete muziekclip langskwam op TMF en als je pech had gebeurde dat niet.
 • Je bladerde uren in de tv-gids (waar je met elkaar ruzie om maakte om hem vast te houden) zodat je gezamenlijk kon beslissen wat jullie gingen kijken.

Hoe relaxt is het eigenlijk nu? Uitzending gemist, een filmpje downloaden, muziekvideo’s op YouTube, Netflix, tv kijken via je smartphone of tablet, de laatste NOS uitzendingen bij de hand op je AppleTV, een filmpje aanschaffen via Videoland of Pathé Thuis.

En toch… De Film van Ome Willem, de Gummyberen, Sesamstraat, Ducktales… het had allemaal wel wat.

Wat keek jij vroeger graag op televisie?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me het glitterkanon dat jouw leven opleukt of in ieder geval een bende van glitters achterlaat. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om door het leven te sprankelen als en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 10 en 11 jaar. Ze schelen maar 15 maanden en zijn dikke vriendinnen, maar toch zo verschillend. Je leest hier over ondernemen, fijne perks in het leven, bijzondere ervaringen en leuke dingen.

Geef vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.