Bla bla blokken bouwen!

Blokken bouwen, handen uit de mouwen! Toren recht, toren krom. Hoor… nu valt hij om, bom!
Dit liedje zingen wij thuis met onze zoon geregeld. Want blokken bouwen is erg leuk en… ook best leerzaam.

Gastblog door Liesbeth Dorresteijn

blokken bouwen

Bouwen op het consultatiebureau

Deze maand wordt ons zoontje Lex 1,5 jaar oud. Weer een mijlpaal! En met het verstrijken van de maanden ontwikkelt hij zich ook steeds verder. Waar je in het eerste levensjaar van je kind vooral bezig bent met of hij drinkt, slaapt en groeit verandert dit na een jaar in of hij genoeg eet, beweegt en verschillende vormen van interactie. Het opvoeden is echt begonnen… De eerste woordjes en de eerste stapjes zijn inmiddels een feit!
Toch had ik met de 14 maanden controle op het consultatiebureau even een raar momentje… Waar er in het eerste jaar vooral gekeken werd naar zijn lichamelijke ontwikkeling en er testjes werden gedaan zoals het lampje volgen of kijken of hij kon zitten en omrollen, werden er net na zijn eerste verjaardag blokjes aan hem gegeven. Die zag ik even niet aankomen! Nu had ons zoontje wel eens met blokjes gespeeld, maar een torentje bouwen op commando? Dat zat er op dat moment niet in.

blokken bouwen

Blokkenkar van papa

Inmiddels zijn de verschillende blokken niet meer weg te denken uit ons huis. We begonnen met blokken van Lego Primo, deze zijn lekker groot en makkelijk op elkaar te zetten. Ook de autootjes en rammelaars die er bij zitten vindt ons zoontje erg leuk.
Vanaf zijn geboorte staat op zijn kamer, zie hier de de babykamer van Lex, een blokkenkar. Hier zitten de oude blokken van mijn man in, de papa van Lex. De blokkenkar werd rond zijn eerste jaar ook interessant. Je kan de kar voorttrekken en als je het deksel eraf haalt zitten er veel verschillende blokjes in. Boogjes, schuine blokken en ronde pilaren. De bouwmogelijkheden zijn eindeloos. Vooral een hoge toren maken en deze daarna omgooien, vindt Lex leuk! Inmiddels zijn ook de Duplo blokjes ons huis binnen geslopen. Deze zijn nog wel wat moeilijker te stapelen, maar het lukt vaak al wel.

blokken bouwen

Waarom is bouwen goed voor de ontwikkeling?

 1. Kinderen leren problemen oplossen, leren creatief en wiskundig denken;
  Hoe kan ik de toren nog hoger maken? Kan ik het gebouw van het plaatje namaken? Kan een blokje op een schuin vlak blijven staan?
 2. De grote en kleine motoriek worden getraind;
  Je kind beweegt voortdurend bij het bouwen en oefent zowel evenwicht als de pincetgreep en het overgeven van blokjes van de ene hand in de andere hand. Het voorzichtig neerzetten, schuiven of aandrukken. En natuurlijk het omgooien van de toren.
 3. Door het bouwen worden expressie en taalvaardigheid gestimuleerd;
  Je kind ervaart dat een idee werkelijkheid kan worden en leert zich spelenderwijs uitdrukken.
 4. Sociale vaardigheden en zelfvertrouwen;
  Je kind merkt dat het steeds beter/hoger/complexer kan bouwen. Je kindje ervaart een gevoel van trots. Je kindje leert communiceren en samen spelen als er samen gebouwd wordt.

blokken bouwen

Bla Bla Blocks, pratende blokken

Van V-tech ontvingen wij de Bla Bla Blocks vrachtwagen voor een review. Er zijn 3 sets uitgekomen: Bla Bla Blocks – dieren, Bla Bla Blocks -vrachtwagen en het Bla Bla Blocks – Speelhuis. Allemaal kunnen ze met elkaar gecombineerd worden. De sets zijn geschikt voor kinderen vanaf 1,5 jaar. Dus precies goed voor ons zoontje! Hij vond de blokken meteen interessant. Eigenlijk direct lukte het hem om de blokken op elkaar te zetten en er een soort van vrachtwagen van te maken.

Deze blokken gaan makkelijker op elkaar dan de Duplo blokken. En met de rijdende basis is het leuk spelen. Met deze vrachtwagen kun je zowel aan tafel spelen, in de box of vrij op de grond. Het is prima mogelijk om met de set te spelen zonder het geluid aan te doen. Maar als je dit wel doet, ontdek je leuke dingen!

Een speciaal blok, het Bla Bla Point, is een open blok waar je kleine blokjes in kunt doen. Zodra je dit doet hoor je wat voor plaatje er op het blokje staat. Er zijn blokjes in verschillende kleuren met cijfers en gereedschappen. Ook komen er liedjes en opdrachten uit het Bla Bla Point. Dit slimme blokje heeft meer dan 140 verschillende reacties, opdrachtjes, woordjes en liedjes in zich! Je kindje wordt gestimuleerd verschillende blokjes te pakken of andere dingen te bouwen. Voor ons zoontje is de vrachtwagen op dit moment zowel met het Bla Bla Point als zonder het Bla Bla Point erg interessant. Wat papa en ik vooral leuk vonden was de vrachtwagen volgens het boekje in elkaar zetten en er daarna verschillende andere voertuigen van maken.  😉

De verschillende sets Bla Bla Blocks zijn inmiddels overal te verkrijgen zoals bijvoorbeeld bij Bol.com. Het Bla Bla Blocks speelhuis is zelfs al genomineerd voor Speelgoed van het jaar!

Adviesprijzen:
Bla Bla Blocks – dieren: 19,95 euro
Bla Bla Blocks – vrachtwagen: 32,95 euro
Bla Bla Blocks – speelhuis: 44,95 euro

Wat is het favoriete constructiemateriaal van jou en je kindje?

Lees ook: schoonmaaktip voor Duplo

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.