Hoverboards zijn de afgelopen jaren mateloos populair onder basisschool kinderen. De hoverboard heeft een oppervlak om op te staan, een beetje zoals een skateboard, maar dan met twee wielen overdwars. De hoverboard wordt aangedreven door een kleine motor en bewegen doe je door naar voren of naar achteren te leunen. Wil je draaien dan doe je dit door je gewicht naar de kan waar je naartoe wilt draaien te verplaatsen. Waar moet je op letten bij het aanschaffen van deze gadget?
Een hoverboard voor ieder budget
De eerste hoverboards hadden een prijs van boven de 500 euro, maar inmiddels is een hoverboard goedkoop verkrijgbaar voor rond de 150 euro. Veel hoverboards hebben tegenwoordig een aparte opdruk of extra functionaliteiten, zoals ingebouwde Bluetooth speakers. Hierdoor kunnen kinderen tijdens het rondrijden muziek luisteren, iets wat zeker indruk zal maken op hun vrienden.
Neem de tijd om te leren hoverboarden
In het begin voelt een hoverboard heel raar aan, waardoor je snel kan vallen. Bouw het gebruik rustig op en geef je lichaam de tijd om je balans te vinden. Omdat de kans op vallen vooral in het begin groot is, is het verstandig om kinderen altijd een helm op te laten doen. Eventueel kun je het kind ook polsbeschermers geven. Help je kind de eerste paar keer door klaar te staan om ze op te vangen. Veel oefenen baart kunst. Laat kinderen niet zonder begeleiding de hoverboards gebruiken als ze de verkeersregels nog niet beheersen!
Niet op de openbare weg!
Een lezer wees mij er op dat je niet mag hoverboarden op de openbare weg. En ook niet op de stoep. De Rijksoverheid heeft hier een speciale webpagina voor gemaakt waarin haarfijn staat uitgelegd dat een hoverboard niet op de openbare weg mag omdat hij geen stuur of zitplaats heeft en daarom niet in de categorie goedgekeurde voertuigen valt. Het mag dus alleen op eigen terrein!
Makkelijk op te laden
Hoverboards zijn heel makkelijk op te laden, je hoeft alleen maar de hoverboard aan de bijgeleverde adapter te koppelen en deze in het stopcontact te stoppen. Omdat de hoverboard klein is kun je deze veel makkelijker opbergen dan bijvoorbeeld een fiets. Het opladen van een duurt meestal tussen de 2 en de 5 uur, afhankelijk van het soort hoverboard en de grootte van de accu. Let er in de wintermaanden wel op dat je deze niet in een vochtige schuur legt, omdat het vocht schade kan veroorzaken. Liever berg je hem dan op zolder op.
Let op met nat weer!
Een hoverboard kan niet tegen water, het is dus af te raden om ermee door de regen te rijden. Daarnaast moet je ook na de regen oppassen dat je niet door een plas rijdt. Als de straat alleen vochtig is kun je er wel gewoon mee rijden. Hoverboards zijn alleen geschikt voor een vlakke ondergrond, je kunt er dus niet mee over een onverhard pad of door het gras rijden.
De leukste oefeningen
Op internet zijn allerlei oefeningen en spelletjes om met een hoverboard te doen. Zo kunnen kinderen wedstrijdjes doen wie het snelste om pionnen heen rijdt. Ook kun je leren om overdwars op de hoverboard te zitten, op één been rond te draaien of één voet vast te pakken tijdens het rijden. Overleg wel met je kind welke stunts verantwoord zijn om te doen en welke te gevaarlijk zijn! De meeste hoverboards kunnen wel rond de 15 km/u gaan, daarom is het belangrijk om voorzichtig te doen.
>> lees ook tips voor het kiezen van de juiste inchmaat fiets
Heb jij al eens op een hoverboard gestaan?
Afbeeldingen: Shutterstock
Reacties
Wat erg leuk ding. Gaaf! Hier wil ik ook eentje. Thanks voor de tips. Handig artikel
Bedankt voor de tips! Mijn zoon wil er ook graag een.