Hup, naar buiten! Gezond, gelukkig en slim door bewegen in de frisse lucht

Oké, ik geef toe: momenteel is het weer er nou niet bepaald naar om lekker lang buiten te zijn. Even een frisse neus halen met de kinderen gaat nog net, maar daarna zijn we blij dat we de warmte van ons huis weer kunnen opzoeken. Toch is het hartstikke goed om regelmatig naar buiten te gaan. Niet alleen lichamelijk knap je ervan op; ook op emotioneel, intellectueel en sociaal gebied hebben activiteiten buiten de deur een hoop voordelen. Voor de kinderen, maar ook voor jezelf.

Voel je fit

Of je nu een rondje gaat schaatsen zoals mijn dochter, een weekendje gaat kamperen, een lange boswandeling maakt of gaat zwemmen in de zee (over een paar maanden); de combinatie van buitenlucht en beweging doet het lichaam goed. Het mooie is dat je vaak niet eens doorhebt dat je actief aan het bewegen bent, aangezien je van de omgeving aan het genieten bent of in goed gezelschap verkeert. Wil je graag wat gewicht verliezen? Of vind je het gewoon belangrijk om fit te blijven? Buiten bewegen helpt de gewrichten soepel te houden, de spieren te versterken en vet te verbranden. Geschikte outdoorkleding vind je online bij een outdoorspecialist. Heb je een maatje meer, dan kun je voor outdoorkleding bij een winkel zoals Ulla Popken terecht.

Feel good factor

Vooral in periodes waarin het leven je misschien iets zwaarder valt, is het belangrijk in de buitenlucht te bewegen. Lichamelijke activiteit helpt stress te verminderen en regelmatig bewegen kan verlichting bieden bij paniekaanvallen en depressie. Het zou zelfs in sommige gevallen depressie kunnen voorkomen. Door frisse lucht in te ademen in een groene, serene omgeving, lukt het beter om te ontspannen. Daarnaast zorgt het maken van korte of langere uitstapjes ervoor dat je de drukte van het dagelijks leven gemakkelijker los kunt laten. Wij zijn daarom zelf naar de boerderij van mijn oom en tante geweest waar nog wat extra feelgood-factoren rond dartelden: lammetjes! Nog geen week oud en ik werd er heel erg blij van om even met ze te kroelen. Vanwege de regen waren we semi-buiten in de stallen, maar dat telt ook, toch?  😀

Oog voor elkaar en voor de omgeving

Outdooravonturen bieden de mogelijkheid om belangrijke levensvaardigheden te leren. Zo kan er een gevoel van verantwoordelijkheid voor elkaar en voor de omgeving ontstaan. Samen een avontuur aangaan helpt bovendien bij het leren samenwerken en het opbouwen van een vertrouwensband. En voor kinderen is het een goede manier om een beter inzicht in de wereld buitenshuis te krijgen en de natuur te leren waarderen. Op de boerderij merkte ik dat direct aan mijn jongste dochter, hoezeer ze daarvan geniet. Als het straks echt mooi weer wordt mogen ze terugkomen om ‘te helpen op de boerderij’ met de dieren, kaas maken en nog veel meer.

Heerlijke nachtrust

Verschillende studies tonen aan dat mensen die regelmatig actief bezig zijn in de buitenlucht een langere, diepere en meer rustgevende slaap ervaren. Betere slaap resulteert de volgende dag in meer energie en alertheid, wat bijdraagt aan je concentratievermogen en aan je vermogen om op een hoger niveau te denken. Bovendien heeft een goede nachtrust een positief effect op je immuunsysteem. Afgelopen nacht was voor ons een slechte, maar nu lagen ze heel snel te slapen als roosjes. Heerlijk is dat!

Mijn goede voornemen deze lente is: meer naar buiten gaan. Ben jij vaak in de buitenlucht?

Comments

  1. Els Black-Stoker says:

    Dat is ook mijn goede voornemen, meer naar buiten gaan met de jongens. Mijn jongens zijn zelf wel vaak buiten, maar ik niet

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.