Er is nu een Smoeltjesschrift voor kleuters!

Invuldagboek het Smoeltjesschrift (nummer 2) hebben wij vorig jaar ontvangen voor een review, mijn oudste dochter was toen 5 en vond het heerlijk om als quality tijd samen met mama door de vragen heen te lopen. Er was alleen 1 probleem… kleine zus was een beetje jaloers… Alleen is zij iets minder vlot met lezen. Hoe dolgelukkig was ze toen – speciaal voor haar – het Kleuter Smoeltjes Schrift bij de post zat! Nu heeft ze haar eigen boek voor een fijne dagafsluiting. Wat het grote verschil is met het normale Smoeltjesschrift, vertel ik je vandaag.

kleuter smoeltjesschrift review

Scrivo Media kwam met dit dagboek speciaal voor kleuters, na verzoeken van ouders om een versie voor jongere kinderen. Ze richten zich met dit KleuterSmoeltjesSchrift op kinderen tussen de 4 en 7 jaar oud. Zelf denk ik dat het ook leuk kan zijn voor jongere hoogbegaafde of hoogsensitieve kinderen. Dit invuldagboek is namelijk een stuk eenvoudiger en mist de diepgaande vragen van de gewone smoeltjesschriften. Wel de leuke smoeltjes, maar eenvoudige teksten en opdrachten én: stickers! Zo sluiten ook kleuters elke dag af met een smile 😀 .

Hoe was je dag? 

Hoe werkt zo’n Smoeltjesschrift? Aan het eind van de dag ga je er samen met je kind voor zitten. Je leest de vragen voor en je kind zet een cirkeltje om de smiley die van toepassing was. Heb je lekker gegeten? Hoe was school? Op elke pagina kun je ook één van de stickers plakken die achterin het boek zitten, met iets dat symbool staat voor gebeurtenissen op deze dag. Denk aan zwemles, pizza eten, een verjaardag, opa en oma… De smileys wisselen van vrolijk tot verdrietig en alles daartussen, door ze te omcirkelen kan je kleuter aangeven hoe hij zijn dag heeft  ervaren. Tussendoor staan losse vragen of tekenopdrachten. Door er tijdens het invullen over te praten, hoor je wat je kind zoal bezig houdt en leer je over zijn innerlijke wereld.

Onderwijs en opvoedboeken: over spelen en dat kinderen geen puppy’s zijn(Opent in een nieuwe browsertab)

Wat is onze ervaring met het Kleuter Smoeltjesschrift?

Mijn kleuter was in de wolken met haar eigen smoeltjesschrift. Haar snoetje lichtte helemaal op en na het doorbladeren was ze helemaal enthousiast. In het begin werd dan ook elke avond zeer fanatiek dit invuldagboek erbij gepakt. En zo dacht haar grote zus er ook meteen weer aan! Er werd dus samen aan gewerkt, ieder in haar eigen boek. Nu de vakantie voorbij is en de dagafsluiting bij ons niet meer helemaal volgens een vast ritme verloopt, vergeten ze het weleens. In bed wordt er dan aan gedacht, maar ja… dan is het slaaptijd.

Had jij vroeger een dagboek?

kleuter smoeltjesschrift review
Gezellig samen het smoeltjesschrift invullen.

Fantasiedier

Zelf word ik aangestoken door het enthousiasme van mijn dochter. Ze vindt het leuk om cirkeltjes te zetten, even aandacht te krijgen van mama en vooral om even stil te staan bij hoe haar hele dag was. En dus niet alleen de laatste 5 minuten… Het is een meisje dat haar emoties heel intens beleefd. Door samen het boekje in te vullen, kunnen we er iets makkelijker over praten. Zo omcirkelde ze bij ‘dansles vond ik’ (er stond school, maar het was vakantie) het boze poppetje. Ze wilde vooraf niet, heeft leuk gedanst en kwam blij thuis, maar toch overheerste blijkbaar de boosheid dat ze er niet heen wilde haar gevoel. Ze heeft verder met veel inzet haar fantasiedier getekend, iets over haar favoriete knuffel verteld en deze getekend, haar lievelingsdier werd gekleurd… Het helpt haar om na te denken, maar niet te diep (dan haakt ze af) en het is maar 1 bladzijde met simpele vraagjes en een kleine (vrije) opdracht. Ik zie dat het kleuter smoeltjesschrift haar ook stimuleert om zelf woorden te schrijven bij haar tekeningen. Ze heeft een korte aandachtsspanne en je bent snel klaar met invullen, dus dat werkt ook prettig.

Vergelijking met Smoeltjesschrift 2

Maar… daar komt dan meteen mijn kanttekening… wij kenden het Smoeltjesschrift 2 al. En die is echt heel erg leuk! Daar staan diepere vragen in waarover je kind echt moet nadenken. Die vragen zijn ook elke dag anders en de vrije opdrachten en teksten geven nét wat meer verdieping. Die vind ik dus persoonlijk stiekem veel leuker dan het wat simpelere Kleuter Smoeltjesschrift. Daar komen echt leuke gesprekken met je kind uit voort en geven een goede inkijk in zijn gevoelswereld. Maarrrrr… hoewel deze dus perfect is voor mijn 6-jarige (5 toen ze hem kreeg) is het Kleuter Smoeltjesschrift duidelijk veel geschikter voor mijn snel afgeleide kleuter die meer moeite heeft om haar emoties en gedachten te kaderen. De oudste is meer een denker, de jongste is meer een doener. En voor beide dochters vind ik hun boek zeer geschikt, mooi en fijn om mee te werken. Zeker als er iets heel moois, heel naars of iets anders dan anders staat te gebeuren of is gebeurd, zou ik het willen aanraden voor een stukje verwerking van de situatie en emoties bij je kind.

Schrijven, kleuren en plakken in het vakantiedagboek

kleuter smoeltjesschrift review
Voor kinderen die graag dieper nadenken is het gewone Smoeltjesschrift meer geschikt. Kleuters en doeners kunnen juist met de ‘jonge’ variant goed uit de voeten en zouden vastlopen op de diepere vragen uit de gewone variant.

Wat ik zelf heel leuk vind terwijl ik deze blog schrijf, is dat ik ondertussen in het Smoeltjesschrift van de oudste blader en dingen teruglees. In het begin schreef ik alles voor haar op, maar nu doet ze het zelf en heb ik er dus geen ‘zicht’ op. Daardoor merk je minder wat er speelt, je kunt niet doorvragen omdat je niet actief samen invult. Wel merk ik dat de oudste graag haar Smoeltjesschrift invult als er iets leuks is gebeurd of als dit er aan zit te komen (vanwege de afsluitende zin die ze dan graag in wil vullen: ik heb wel/geen zin in morgen, want…). Bij het Kleutersmoeltjesschrift is dat iets minder uitgebreid, maar kun je wel heel leuk de ontwikkeling volgen in de tekeningen. Ideaal omdat je steeds de datum invult en doorbladert. De invuldagboekjes hoef je trouwens niet persé van voor naar achter te maken, maar mijn dochters vinden dit wel een prettige manier van werken.

kleuter smoeltjesschrift review

Uitgever Scrivo Media

Het Kleuter Smoeltjesschrift telt 96 pagina’s, het is bedacht door Josina Intrabartolo en de vrolijke illustraties komen van Sonja Kemp. De uitgever is Scrivo Media, een uitgeverij die werd opgericht omdat de eigenaren geen geschikte kinderboeken konden vinden voor hun hooggevoelige kinderen. Scrivo Media heeft verschillende (dag)boeken en gidsen op het gebied van hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid, rouw en zelfvertrouwen uitgebracht. De Smoeltjesschriften kosten 14,50 euro.

Leer-, puzzel- en kleurboekjes van Denksport(Opent in een nieuwe browsertab)

Was jij al bekend met dit soort invuldagboeken? Gebruik je zelf het Smoeltjesschrift?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Wat leuk! Dat gaat mijn oudste dochter geweldig vinden en ze is bijna jarig! Thanks voor de tip!

  2. Fleur zegt:

    Superleuk! Wij hebben Slaapklets en die wordt ook vaak door ze ingevuld

  3. Leandra zegt:

    ik had er wel eens van gehoord maar nog nooit echt geweten wat het precies is. Ik denk dat de kleutervariant hier wel een mooie aanvulling kan zijn. Mijn stiefzoon is echt een binnenvetter, en kan zich echt zorgen maken over alles. Misschien helpt dit om er over te praten en het dan kunnen laten rusten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.