Gezond koken in Gaza: een onmogelijke opdracht

In veel gezinnen is het bereiden van lekkere, gezonde maaltijden een dagelijkse uitdaging. Het is belangrijk, zeker als je kinderen hebt. Enkel zo kun je ervoor zorgen dat ze over de benodigde voedingsstoffen beschikken om te groeien en te bloeien. Maar in Gaza, een gebied dat zwaar getroffen is door voortdurende oorlogstaferelen, is gezond koken praktisch onmogelijk. Voor moeders in Gaza is het niet alleen een uitdaging om gezond voedsel op tafel te krijgen, maar ook om überhaupt voldoende voedsel in handen te krijgen. UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties, is in Gaza actief en helpt onder meer ernstig acuut ondervoede kinderen te redden.

unicef

Problematische voedselvoorziening

De situatie in Gaza was al vóór de recente escalatie van het geweld kritiek. Veel kinderen leden reeds aan ondervoeding en groeiachterstanden als gevolg van chronische voedseltekorten en een gebrek aan schoon drinkwater. Maar met de intensivering van het conflict en de bijna volledige afsluiting van hulp, is de situatie er nog verergerd. Het bereiden van een eenvoudige maaltijd, iets wat elders in de wereld als vanzelfsprekend wordt beschouwd, is nu een strijd tegen de omstandigheden.

De huidige voedselvoorziening in Gaza is problematisch te noemen. De toegang tot basisproducten, zoals vers fruit, groenten en eiwitten, is sterk beperkt. Zelfs wanneer er voedsel beschikbaar is, zijn de prijzen meestal onbetaalbaar geworden, waardoor gezinnen vaak met honger gaan slapen.

Acute ondervoeding in Gaza

Voor de kinderen in Gaza heeft dit alles verwoestende gevolgen. Veel kinderen lijden nu aan acute ondervoeding, wat hun groei en ontwikkeling ernstig belemmert. De gezondheidsrisico’s nemen toe en zullen zich ook op lange termijn blijven manifesteren, vooral omdat ook de watervoorziening ernstig is aangetast. Zonder toegang tot schoon water kan men geen veilige maaltijden bereiden. Het risico op watergedragen ziekten die de ondervoeding verder verergeren, is aanzienlijk toegenomen. Gezond koken, laat staan koken in het algemeen, wordt door deze omstandigheden vrijwel onmogelijk gemaakt.

UNICEF blijft actief in Gaza

UNICEF is en blijft ter plaatse en tracht het tij, waar mogelijk, te keren. Daarvoor heeft het jouw hulp nodig. Help Gaza met een eenmalige of maandelijkse gift. UNICEF blijft ondanks de gevaren actief in Gaza, met als doel om de meest dringende behoeften van kinderen en hun families te vervullen. Dit betekent onder meer dat er tijdens korte humanitaire pauzes noodhulp wordt verleend, waaronder het uitdelen van energierijke koekjes en therapeutische voeding die speciaal is ontworpen om acute ondervoeding te bestrijden. Deze voedingsmiddelen zijn soms de enige bron van essentiële voedingsstoffen voor kinderen die anders volledig van voedsel verstoken zouden blijven. Een eenmalige gift van 50 euro zorgt ervoor dat één ernstig acuut ondervoed kind toegang krijgt tot dergelijke levensreddende therapeutische voeding.

Daarnaast verdeelt UNICEF waterzuiveringstabletten en WASH-pakketten met sanitaire en hygiënische basismiddelen. Met een eenmalige gift van 80 euro kunnen twee gezinnen een maand lang geholpen worden met een dergelijk pakket. Deze inspanningen, hoe klein ook in het grotere geheel van een verwoestend conflict, zijn levensreddend in situaties waarin zelfs de meest basale levensbehoeften niet gegarandeerd zijn. UNICEF dringt er bovendien bij de internationale gemeenschap non-stop op aan om de toegang tot water, voedsel en medische zorg in Gaza te verbeteren.

Mijn persoonlijke gevoel

Ik kreeg dit artikel van UNICEF aangeleverd en steun het doel graag. Hoe gênant was het om onlangs een paraplu in mijn auto te vinden die ik op een blogevent heb gekregen van Israël. Had ik enkele jaren terug het land graag willen bezoeken vanwege de enorme historie, dat tij is gekeerd. Ik vind het walgelijk hoe ze voornamelijk vrouwen en kinderen platbombarderen (ook in zogenaamde veilige zones) en uitmoorden middels een bewust gecreërde hongersnood. Ook door het aanvallen en hinderen van humanitaire hulpverleners. En ‘wij in het Westen’ doen eigenlijk niks, omdat Amerika niks doet. 

Als dat land overigens wel iets doet, word je daar ook niet vrolijk van. Mijn ex-partner is door ze opgepakt gemarteld toen ze zijn land binnen vielen. Hij is 2x zijn land ontvlucht en nog steeds is het er niet veilig. In Gaza kunnen ze niet vluchten, de verwoesting blijft maar doorgaan. Wie in deze omstandigheden niet sterft, raakt hoe dan ook blijvend beschadigd. Dat heb ik in mijn eigen huishouden wel gezien en het is mij niet gelukt dat ’te repareren’. Niet voor niets schreef ik deze week, hoe blij ik ben dat ik kan dromen

UNICEF ik hoop dat jullie veel kinderen kunnen redden!

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.