Nederland loves Moederdag. Vier jij het?

Moederdag, een feestdag die 85% van de Nederlanders dit weekend gaat vieren. Ik houd ervan en ga samen met mijn schoonzussen mijn moeder in het zonnetje zetten. Mijn dochter is al druk met een prachtige rozen tekening die je op haar tiktok kunt bewonderen. *Moeders zien alles, dus ik heb m gespot.* Ondertussen werd ik al verwend en heb ik voor jou een leuke kortingscode van Cupido’s Choice!

moederdag
Foto: Shutterstock

Diverse bedrijven stuurden mij geinige onderzoekjes en tips omtrent Moederdag. Kinderen (93%) vinden het leuker om Moederdag te vieren dan vaders of moeders zelfs (beide 81%), blijkt bijvoorbeeld uit een onderzoek van Amazon.nl. Vaders (63%) en kinderen (69%) zien het vieren van Moederdag als blijk van waardering. Bijna alle kinderen (93%) vinden het leuk om Moederdag te vieren en proberen hun moeder écht te verrassen op Moederdag.

Mijn eigen kinderen zijn met hun vader op jacht geweest naar cadeautjes die nu ze weer bij mij zijn een geheim plekje hebben gevonden… Of nou ja… ze waren te lui om het op te ruimen, dus de tas met cadeaus staat in de gang. Vorig jaar hadden ze een mooi boekje voor me geknutseld en enkele jaren terug schreef ik al over hun memorabele Jip & Janneke actie waar we het nog steeds over hebben.

Cupido's Choice - Nieuwe banners

Cadeautjes anno 2022

Wat ik écht van mijn kinderen ga krijgen weet ik nog niet, maar ik heb van enkele bedrijven al een leuk moederdagpresentje ontvangen. Zo kreeg ik een cadeauverpakking botanisch bier met een badbruisbal van Lowlander Bier. Erg lekker en een prachtig etiket met ijsbeer er op.

lowlander barentsz bier

Cupido’s Choice weet dat veel mama’s van bloemen houden. Ik kreeg een cadeauverpakking toegestuurd met daarin een superschattig rozenbeertje. Is ie niet lief? Mijn dochters vinden hem helemaal het einde. Dit rozenbeertje is overigens in meerdere kleuren en regenboog te bestellen. Zo’n witte beer met regenboog hart is natuurlijk het perfecte ‘coming out cadeau’ voor je kind, om te laten weten dat je van hem of haar houdt no matter what. Met de moederdag kortingscode cupido10 krijg je 10% korting op bestellingen boven de 50 euro.

rozenbeertje
In deze webshop hebben ze overigens meer romantische cadeau artikelen. Hoe origineel is een echt geconserveerde roos onder een stolp? Mocht je nog een bruiloft hebben of iets dergelijks interessant om even te snuffelen.

Moederdag onderzoek Amazon: 85% viert het

Dan even wat leuke info uit het onderzoek wat ik eerder aanstipte, want ik houd van dit soort weetjes. Amazon liet dit Moederdag onderzoek uitvoeren door Direct Research1. Moederdag wordt vooral gevierd als blijk van waardering, 69% van de kinderen in de leeftijdsgroep 7-16 geeft aan dat zij juist daarom Moederdag vieren. De waardering van vaders voor de moeder van hun kinderen neemt toe naarmate de jaren vorderen; zo koopt slechts 20% van de mannen tussen 25-34 een cadeau voor Moederdag terwijl 69% van de mannen in de leeftijdsgroep 35-60 een cadeau koopt. Verrassend genoeg kwam uit het onderzoek dat 33% van de jongens (7-16) niet begrijpt waarom er Moederdag gevierd wordt terwijl 80% van de meisjes dit wel begrijpt. Gelukkig heb ik dochters!

moederdag amazon
Infographic: Amazon

Ontbijt is favoriet

Wat kinderen het liefst aan hun moeder geven? Het ontbijt op bed wint het van het knutselwerkje want maar liefst 47% van de kinderen maakt liever een heerlijk ontbijt op bed dan een knutselwerkje. Zelf verwacht ik net als ieder jaar beiden. Mijn dochters kwamen zelfs nu al langs op mijn werkplek met kopjes koffie en lekkere koekjes, dus dat zit wel snor.

Ik vind zelf de combi van iets zelfgemaakts met een ontbijtje altijd heel leuk, maar bij de meeste moeders ligt dit anders. Opvallend is dat de moeders van Nederland het het leukst vinden om een knutselwerkje (70%) van hun kroost te krijgen en dit zelfs liever krijgen dan een ontbijt (46%) op bed. Moeders kunnen vooral een knutselwerkje verwachten van kinderen in de leeftijd 7-9 jaar, want 70% van deze kinderen maakt zelf iets voor Moederdag.

Vanaf hun tiende jaar kopen kinderen vaker cadeaus voor Moederdag, waarbij bloemen, beauty producten en chocolade favoriet zijn. Ook vaders geven graag een cadeau (57%), waarbij de bloemen op de eerste plaats staan, gevolgd door beauty producten.

Op de vraag wat moeders het minst leuke cadeau vinden antwoordt 77% van de moeders; elektronica. Gelukkig weten vaders dit, want maar liefst 53% van de vaders vindt elektronica geen leuk cadeau om te geven. Ook vallen de cadeaubon (31%) en het fotolijstje (29%) minder in de smaak bij moeders. Tja, eens… een cadeaubon (gekregen in corona tijd met lockdowns en zelf ernstig ziek hè) heb ik heel schandelijk eens teruggegeven aan hun papa (ik had simpelweg niet de energie om een dergelijke winkel op te zoeken en al helemaal niet om er dingen vandaan te sjouwen). 

rozenbeertje

Warme herinneringen

Moeders blijken weinig tot geen controle te willen hebben over hun Moederdag cadeau, 19% geeft wel hints aan de familie, maar het overgrote deel (66%) zegt nooit een tip te geven over wat ze graag zouden willen krijgen voor Moederdag. Verrassend is wel dat 6% van de moeders in de leeftijd 25-34 haar eigen cadeau koopt. Ik heb zelf in de gezinsapp gevraagd om een kurkentrekker en behoor daarmee dus tot de minderheid. Maar dan het 2e deel… toen ik baby mama was behoorde ik ook tot die 6%, de vader van mijn kind gaf aan dat zijn eigen moeder overleden was dus hoefde er niets te komen. Nou dus wel! Aangezien ik voor mijn moeder ook altijd iets koop, heb ik ook mijzelf in de watten gelegd. Mijn eigen allereerste Moederdag had ik me alleen wel iets leuker voorgesteld. Afijn, het jaar erop kreeg ik een loungebank die ook nu – na de scheiding – nog in mijn tuin staat. 

Op Moederdag worden warme herinneringen gemaakt want over het algemeen bewaart maar liefst 90% van alle moeders de cadeaus die zij krijgen op Moederdag, soms voor een langere tijd en 54% zelfs voor altijd. Daar sluit ik mij ook bij aan, op mijn nachtkastje staan enkele schilderijtjes en lijstjes van kunstwerkjes in I love Mama stijl en op het boekenplankje ligt hun liefdevolle boekje met alle dingen waar ik van houd en wat ze me gunnen er in getekend.

rozenbeertje

Moederdag onderzoek Treedom: moederfiguur is niet alleen je biologische mama

Ook Treedom.net stuurde mij hun onderzoek over Moederdag anno 2022 met als belangrijkste conclusie: moederfiguren zijn allang niet meer alleen onze biologische moeders. Bijna kwart van de Nederlanders ziet hun schoonmoeder, vriend(in) of tante ook als moederfiguur.

treedom moederdag
Foto: Treedom.net

Daarom deed Treedom, het eerste online platform waarmee je op afstand een boom kan planten, onderzoek naar de betekenis van moederfiguren voor Nederlanders en hoe zij naar Moederdag kijken. Uit het onderzoek blijkt dat 77% van de Nederlanders aangeeft hun biologische moeder als moederfiguur te zien. Bijna een kwart (23%) ziet iemand anders dan hun biologische moeder als hun moederfiguur.

Dit laat zien dat het traditionele beeld van onze moederfiguren aan verandering onderhevig is. Onder deze groep Nederlanders zijn de meest voorkomende moederfiguren een schoonmoeder (13%), een vriend(in) (9%) of een tante (6%). 

Hoe vier je Moederdag?

De ondervraagden van het onderzoek zijn unaniem: iedereen is dit jaar van plan om hun moederfiguur te vieren op Moederdag, maar mensen geven hier hun eigen invulling aan. (Die 100% ligt dus hoger dan de 85% uit het onderzoek van Amazon hierboven.) Meer dan een derde van de Nederlanders (37%) is van plan een een cadeau te geven en/of samen tijd door te brengen, bijvoorbeeld middels een leuke activiteit. Ook een mooie bos bloemen is onverminderd populair: 23% van de Nederlanders zegt bloemen te sturen. Meer dan de helft van de Nederlanders (59%) wil tijdens Moederdag iets voor hun moederfiguur doen om hun liefde te tonen. Zo’n 49% geeft aan hen graag te willen bedanken en een derde (34%) van de Nederlanders zetten nou eenmaal graag hun moeder in het zonnetje omdat het zo hoort.

Wat dat mag kosten? Gemiddeld geven we voor Moederdag zo’n € 40,- uit. Meer dan 25% van de Nederlanders is van plan om minimaal € 50,- te spenderen. Dit is voor de meeste Nederlanders (70%) in lijn met vorig jaar. Een vijfde is echter van plan meer uit te geven dan vorig jaar. Ruim een kwart (28%) is zelfs van plan dit jaar meer tijd te besteden aan Moederdag! Bij mij ligt dit bedrag in 2022 iets lager, maar wij compenseren met vakantiehuisjes die we geboekt hebben voor de 70e verjaardagen van mijn ouders. Was best prijzig.

Duurzame cadeaus steeds populairder

Ieder jaar is het weer een uitdaging: wat geef je je moeder(figuur) cadeau? Uit het onderzoek blijkt dat bijna twee derde (60%) het belangrijk vindt dat een cadeautje duurzaam is. Ook is 41% van de Nederlanders het erover eens dat hun moederfiguur een duurzaam cadeau meer waardeert dan een niet-duurzaam cadeau. Opvallend genoeg is maar een derde (36%) van plan daadwerkelijk een duurzaam cadeau aan te schaffen.

“In een moederfiguur zoeken we vooral geborgenheid, veiligheid en bescherming, een vangnet – en de relatie met die persoon is van groot belang”, zegt Vittoria Lapomarda, Head of Development Benelux, van Treedom. Bij Treedom kun je dus online een boom cadeau doen als je moeder houdt van duurzaamheid en het beschermen van de natuur. De cadeau bomen worden vervolgens geplant door lokale communities in een land getroffen door de opwarming van de aarde. Het mooie hieraan is dat je bijdraagt aan een beter milieu én indirect moeders wereldwijd ondersteunt: ieder moederfiguur verdient het namelijk om gevierd te worden!

Een prachtige afsluiter denk ik zo. Hoe ga jij Moederdag vieren? Waar herken jij je in uit deze onderzoekjes?

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.