Belangrijke redenen om bij de notaris langs te gaan

Het is een understatement om te stellen dat het werk van notarissen niet de meest spannende reputatie heeft. Eigenlijk is dat onterecht, want notarissen houden zich bezig met complexe juridische zaken. Ze spelen een essentiële rol in het draaiende houden van onze samenleving. Dit blog gaat niet zozeer over het werk van een notaris. Maar wel over welke voordelen jij uit een bezoek aan de notaris haalt. 

testament notaris
Foto: Shutterstock

Duidelijkheid wat betreft je erfgenamen

In Nederland leven we in vrijheid. Dat is uiteraard prachtig. Maar in een aantal gevallen vraagt het om een beetje meer initiatief van de burger zelf. Trouwen met je partner is bijvoorbeeld niet vereist. Steeds meer jonge koppels kiezen ervoor om hun leven samen door te brengen maar om niet in het huwelijksbootje te stappen. Het is belangrijk om niet te vergeten dat een huwelijk ook een juridisch contract is. Hierdoor zijn jullie automatisch elkaars erfgenaam.

Als je het huwelijk overslaat, is het belangrijk om alternatieven te overwegen. Dat zijn het geregistreerd partnerschap en de samenlevingsovereenkomst. Alleen de notaris heeft de bevoegdheid om dergelijke contracten rechtsgeldig te maken. Toevallig kwam ik onlangs nog het originele samenlevingcontract van de notaris tegen van mijn inmiddels ex-man en mijzelf, grappig om na te lezen maar inmiddels bij het oud papier want er volgde een huwelijk en een echtscheiding.

Je wensen laten vastleggen in een testament

In Nederland treden standaardprocedures in werking wanneer een overledene geen testament heeft. De juridische partner en de kinderen zijn degenen die aanspraak maken op de erfenis. Desondanks is het niet onverstandig om jouw situatie door te nemen met een notaris. Want een erfenis leidt regelmatig tot ruzies tussen familieleden. Oneindig zonde, helemaal wanneer je bedenkt dat dergelijke problemen makkelijk te voorkomen door een bezoek aan de notaris te brengen.

Zo wil ik eigenlijk nog laten vastleggen dat mijn bedrijf na mijn overlijden kan worden overgenomen door mijn kinderen, en dan specifiek door de dochter die heeft aangegeven dat ze mijn bedrijf later zou willen runnen. Daar zal ze alleen wel begeleiding bij nodig hebben en wat laat ik dan na aan mijn andere kind ter compensatie als zij niet in het bedrijf wil stappen? Beiden zijn me even lief tenslotte.

Zekerheid geeft je meer rust en brengt geluk

Wij als mensen zijn uiteindelijk maar simpele wezens. Ons doel is het inbouwen van veiligheid en zekerheid. Hierdoor ervaren we minder stress en dat leidt tot meer rust. Door stressvolle factoren uit je leven te verwijderen leid je een gelukkiger bestaan. De notaris is bij uitstek in de gelegenheid om jou zekerheid te geven. Want in de wetenschap leven dat al jouw juridische en financiële zaken goed op orde zijn geeft een prettig gevoel. Alleen hierom al is de stoffige reputatie van notarissen onterecht. Bovendien is het een beroepsgroep die veel met mensen werkt en klanten graag van helder advies voorziet. Dat alleen maakt een bezoek aan de notaris de moeite waard. Vooral omdat de kosten behoorlijk meevallen. Met name wanneer je tarieven van notarissen vergelijkt en kiest voor de best kandidaat bij jou in de buurt.

Lees ook: “Marguerita, wil jij je voornaam veranderen?”

Heb jij een testament geregeld? En is daarin een voogd voor je kinderen vastgelegd? Hoe doe je dat met de nalatenschap van je bedrijf? En je digitale nalatenschap?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.