“Marguerita, wil jij je voornaam veranderen?”

Je voornaam veranderen. Het kan handig zijn als je ouders je gezegend hebben met een naam als “X AE A-XII Musk”. Bekende mensen geven hun kinderen wel vaker een aparte naam en als die kindjes groter worden zijn ze daar niet altijd even blij mee. Of je wordt geboren als Nick en wilt later liever een Nikkie zijn en dat ook officieel in je paspoort aanpassen, inclusief geslachtswijziging. Voor transgenders is dit heel belangrijk. Ook aan mij is weleens gevraagd: “Marguerita, wil jij je voornaam veranderen?”

voornaam veranderen

Nou daar kan ik duidelijk over zijn: nee. Als kind was ik er niet blij mee hoor, zo’n bijzondere naam. Iedereen spreekt het verkeerd uit. Zelfs volwassenen schrijven mijn naam verkeerd. Mijn broertjes Ferry en Arjan kregen een speelgoedautootje met hun naam er op, maar met de mijne lag er geen in de winkels… Ik ben vernoemd naar prinses Margarita, maar ook dat schrijf je anders.

Waarom ben ik blij met mijn naam?

Toch wil ik mijn naam voor geen goud veranderen. Ik ben namelijk nooit de zoveelste Linda of Marieke die mensen kennen. Meestal kennen mensen maar 1 Marguerita en dat ben ik dan. Het is me slechts één keer overkomen dat er op school een groepje leerlingen op me af kwam lopen in de mediatheek van het HBO, die “hey Marguerita…[heel verhaal]” riepen en het meisje naast mij moesten hebben. Ik dacht al, ik ken jullie niet. Heel raar als dat nooit voorkomt. Haar naam schreef je ook precies zoals die van mij.

Mijn bijzondere voornaam maakt mij meteen ook een stukje specialer. Of je nu een positieve of negatieve indruk maakt: mensen onthouden je altijd! Zakelijk gezien heb ik daar al heel vaak de vruchten van geplukt. Met sollicitaties was ik nooit dertien in een dozijn. Niet alleen door mijn voornaam natuurlijk, ik maak gewoon standaard een verpletterende indruk *kuch* maar het helpt wel mee. Als kandidaat wil je er uit springen. Zelfde geldt voor klanten werven, het bezoeken van events en bij samenwerkingspartners. Ze hebben meestal maar met één Marguerita samengewerkt en verwisselen mij dus niet snel met een ander. Mijn naam is daarmee mijn USP: unique selling point.

Dan hebben jullie direct ook de reden van de bijzondere Ierse voornamen die voor mijn dochters zijn uitgezocht: Aislynn en Caileigh. Dat mensen niet altijd weten hoe ze je naam moeten schrijven of hoe je het uitspreekt, is van ondergeschikt belang aan het speciale gevoel van een naam die minder vaak voorkomt.

skapadvocatuur banner

Goedkoop je naam veranderen

Niet iedereen heeft echter warme gevoelens bij zijn naam. Misschien ben je vernoemd naar iemand die je slecht behandeld heeft. Misschien ben je op de vlucht of zijn er andere nare dingen gebeurd. Het kan zijn dat je als transgender in het verkeerde lichaam bent geboren en na een transformatie ook je naam wilt aanpassen. Of misschien kreeg je ‘gewoon’ een onuitspreekbare naam zoals het zoontje van Elon Musk? Wat je redenen ook zijn: het is mogelijk om bij de rechtbank je roepnaam aan te laten passen.

Wat kost dat?

Een goedkope naamswijziging via een advocaat kun je vanaf 361 euro regelen. Daar komen dan nog wel griffierechten en de kosten voor het bevolkingsuittreksel van de gemeente bij. Reken dus in totaal op een bedrag rond de 700 euro. Soms, als je écht goede redenen hebt om je naam aan te willen passen, is er nog een subsidie vanuit de gemeente mogelijk. Vraag hiernaar bij je advocaat.

Ben jij blij met je naam? Of zou een aanpassing welkom zijn?

*Artikel geschreven in samenwerking met Skáp Advocatuur

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. G. T. zegt:

  Grappig, ik heb ook een ‘bijzondere’ naam die ik altijd moet spellen en ik heb voor mijn kind juist een naam gekozen waarvan de spelling geen discussie geeft (maar ook geen top 50 naam is).

  1. Marguerita zegt:

   Ja zo heeft iedereen zijn eigen overwegingen. De meerderheid kies natuurlijk niet voor niets voor de Top 10 namen (anders zouden ze niet zo vaak voorkomen). Als kind wilde ik ook graag een wat meer voorkomende naam hebben, maar nu als volwassene die ik er echt de positieve kanten wel van. Plus de vader van mijn kinderen heeft een roepnaam waarvan er wel altijd veel mensen diezelfde naam hebben en die vond het toch ook fijner als dat voor de kinderen anders was.

 2. Ik ben ook heel blij met mijn naam hoor. In het dagelijks leven kom ik de naam Kirsten dus bijna nooit tegen. In mijn hele loopbaan als juf heb ik 2 keer een Kirsten op school gehad en dan nog niet eens in mijn eigen klas. Nu op Instagram ken ik 2 andere Kirstens, maar onze gebruikersnamen en websites hebben zo’n andere naam, dat dat dus helemaal niet uitmaakt!

  Met mijn boognaam hebben sommige mensen trouwens ook wel moeite. Velen maken er mama-magisch van, terwijl het toch. echt Mamagisch is, haha.

  Overigens dacht ik dat mijn naam niet zo heel moeilijk te schrijven was, maar de keren dat mensen Keersten schreven, of me Kiersten, Kristen, Kristel of Kristina hebben genoemd is niet meer op een hand te tellen. Ach, ik kan me er niet druk om maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.