Een lintworm, hoe voelt dat?

Tijd voor een lekker fris verhaal! Oudejaarsavond 2020 bracht ik tussen de oliebollen en Monopoly ook door op mijn toilet. Dat doe je zo weleens een paar keer op een dag en deze avond zat ik wat langer. Ik heb een vlakspoeltoiletpot, waar – in tegenstelling tot bij een diepspoeltoilet – je grote en kleine boodschap nog even te bewonderen zijn. Afijn, deze avond zag ik in mijn grote boodschap iets wits van een centimeter of 4 dat ik zeker niet doorgeslikt had. Plat en gesegmenteerd. Dan weet je het wel…

lintworm ervaring
Afbeelding: Shutterstock

Fascinerend altijd en nuttig je ontlasting bewonderen: de kleur, de substantie… het zegt toch iets over je gezondheid. Is het hard dan drink je te weinig, is het heel zacht moeten er meer vezels in. Dus voordat ik doortrek, werp ik altijd even een snelle blik in de pot terwijl ik mijn broek omhoog hijs. Behalve dus als ik iets zie dat nogal afwijkend is. Zoals nu. Dan ga je er toch even op je knietjes naar zitten kijken. Helaas was ik niet alert genoeg om het eruit te vissen en in een potje te doen. Ik dacht meer: IEW! En ik trok door.

Lintwormen zijn meestal niet gevaarlijk

In Nederland komen lintwormen bij mensen weinig voor. Als je dan besmet bent, is het meestal met een niet gevaarlijke runderlintworm. Hinder geeft deze worm zeker wel, vertel ik je zo meer over. En ik verwacht besmet te zijn geraakt door het eten van filet americain. Er zijn echter ook andere soorten lintwormen, te weten de varkenslintworm en vissenlintworm. Die kunnen wel gevaarlijk voor je zijn. Elke soort wordt met een ander middel bestreden, bij besmetting met een varkenslintworm moet je naar de internist. Bij de runderlintworm schrijft je huisarts een middeltje voor. Op de website van Thuisarts kun je wat meer informatie vinden over verschillende soorten worminfecties bij de mens.

Biologie les op de basisschool

Veel mensen die ik spreek, zouden niet zo snel een worminfectie bij zichzelf herkennen. Ik had op de basisschool echter biologieles van een zekere meester Meijers. De beste man leeft niet meer, maar hij wist ons met gruwelijke en fascinerende anekdotes voor allerlei onderwerpen op het gebied van biologie, geschiedenis en zelfs de lokale politiek (wie bij mij op school zat: ik doel op zijn eenpitter-verhalen) te boeien.

Zijn biologieles over menselijke worminfecties met lintwormen, spoelwormen en aarsmaden is bij mij dus blijven hangen. Platte witte gesegmenteerde stukjes in je poep. Kan maar één ding zijn, toch? Ik ging direct googlen, en tot mijn opluchting bleek het verhaal van mijn oude meester over “dagen niets eten en dan een verse haring boven je mond houden, zodat de hongerige worm naar buiten kruipt” over spoelwormen te gaan. Een lintworm blijft in je darmen. Ranzig genoeg al op zich.

Wel heb ik meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook even voorlichting over aarsmaden (oftewel wormpjes) aan mijn kinderen te geven: die krijg je door slechte hygiëne. Dus: altijd handen wassen na het plassen! En als je kriebel aan je kont hebt: na het krabben ook even met zeep je handen wassen.

Tip bij aarsmaden: koop bij de apotheek een wormenkuurtje voor kinderen! Altijd handig voor je thuis apotheek. Voor kinderen vanaf 2 jaar zijn er ook vloeibare wormenkuurtjes. Ik wist tot voor kort niet dat deze bestonden, anders had ik het geregeld kunnen gebruiken…

Symptomen lintworm: wat merk je?

Een lintworm geeft bij de mens niet altijd klachten. Ik had er wel last van. De klachten zijn eigenlijk te vergelijken met die van een zwangerschap, vond ik zelf. Alleen had ik geen zure oprispingen, maar gal oprispingen. Mijn buik voelde opgezet en doet pijn.

Dat je kilo’s kwijtraakt met een lintworm is een fabeltje, gewicht gelijk. Ik had geen eetlust, ’s ochtends kreeg ik er met moeite 1 boterham in. Normaal eet ik er 2. Zit heel snel vol. Net als bij een verstopping moest ik veel vezels eten en genoeg drinken. Het voelde ook wel als een soort verstopping: ik was heel winderig, maar de wind kwam er niet zo makkelijk uit. Boeren deed ik ook meer dan gebruikelijk overigens, qua lucht in de buik. Uiteindelijk heb ik bij de huisarts ontlasting ingeleverd, maar daarin werd niets meer gevonden (veel te laat). Ze moeten weten welk soort lintworm je hebt voor de juiste kuur.

Tip: als je iets raars ziet in de ontlasting, doe dit direct in een potje!

Mijn lichaam heeft het blijkbaar toch zelf opgelost, maar ik heb een belangrijke les geleerd. Direct in een potje doen als je iets raars ziet! Niet wachten. Nu was het niet meer te achterhalen wat het precies was.

Oh en mijn thuisapotheek bevat inmiddels standaard ook een doosje met wormenkuur tegen de al eerder genoemde aarsmaden. Better safe than sorry. Vervelende ervaring en niet zo fris. Dit artikel stond dan ook 2 jaar lang in mijn concepten, maar ik post het toch. Hopelijk helpt het jou om sneller van de vervelende ervaring af te zijn. Sterkte!

Heb jij weleens te maken gehad met nare wormen? Of alleen bij je huisdier?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Elena zegt:

    Jeetje lijkt me schrikken zeg! Goed dat je er over schrijft. Het is inderdaad handig om dit in de gaten te houden. Wat gebeurd er eigenlijk als je een lintworm hebt zonder dat je het weet? Of kan je dat niet onopgemerkt hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.