De populairste attracties voor toeristen in Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek

Midden-Amerika: mijn favoriete bestemming! 27 September was het de Internationale Dag van het Toerisme en daarvoor plaatst het verkeersbureau van Centraal-Amerika en de Dominicaanse Republiek enkele van de populairste attracties binnen deze regio op een voetstuk. Hier wilde ik als reisliefhebber natuurlijk iets meer over vertellen!

Gastblog door: Esther Weemers

Costa Rica: Arenal Vulkaan en La Fortuna National Park

Eén van de meest bezochte nationale parken is het Arenal National Park- vernoemd naar dé trekpleister – de prachtige kegelvornmige Arenal vulkaan met een hoogte van zo’n 1670 meter. Het was vroeger een van de meest actieve vulkanen in het land – de laatste grote uitbarsting was in 1968 – maar is de laatste 10 jaar slapend. Er lopen verschillende wandelpaden door het park en andere bezienswaardigheden zijn het Arenal-meer, heetwaterbronnen en de La Fortuna-waterval. Uiteraard is ook de flora en fauna indrukwekkend.

Dit is inderdaad een must see, maar heel eerlijk… vergeleken met de vulkanen in Nicaragua stelde dit niet zo veel voor. Maar de natuur er omheen is wel prachtig! Wat ik indrukwekkender vond in Costa Rica was Monteverde Nationaal Park. Monteverde is een oerwoud waar enorm veel te zien en te doen is. Je kan met een (privé) gids op pad en dagen lang door het park slenteren op zoek naar dieren en planten. Ik vond dit heerlijk rustgeven en interessant. Maar ook voor avontuur kan je hier terecht. Je kan namelijk ook ziplinen. Je zweeft dan tussen de bomen door en de uitzichten zijn adembenemend mooi. Ik heb hoogtevrees, maar dit moet je tocht echt gedaan hebben!

Nicaragua: Grenada

Opgericht door Francisco Hernández de Córdoba in 1524 is de stad Granada, ook bekend als “La Gran Sultana”, een van de belangrijkste toeristische attracties in Nicaragua. De koloniale en neoklassieke architectuur van het oude centrum, de musea, galeries, hotels, restaurants, bars en kosmopolitische sfeer maken het een bestemming op zich en een prima uitvalsbasis om de andere attracties van de regio te erkennen.

Granada was inderdaad mijn favoriete stad in Nicaragua. Super gezellig een veel leuke restaurantjes en barretjes.

Vanuit Granada moetje zeker een bezoekje brengen aan de Masaya vulkaan. Je kan hier alleen komen met een excursie. Boek dan zeker een bezoek in de avond. Dan kom je rond zonsondergang boven aan bij de vulkaan en zie je het lava het beste. Super indrukwekkend om dit te zien stromen. Je mag hier overigens maar heel kort verblijven. Want van de zwavelgassen begin je al heel snel te hoesten.

Wat ik ook heel leuk vond is een uitstapje naar het kratermeer Laguna de Appoyo. Je kan hier een hele dag heerlijk aan het meer liggen, even ontspannen na een aantal dagen druk in de weer geweest te zijn in de stad. Ik vond het hier zelfs zo relaxed dat ik nog een keer ben terug gegaan, maar toen met overnachting. Een ideale afsluiting van je vakantie!

Het uitzicht vanuit mijn hotel op het meer

Belize: Het Grote Blauwe Gat

Gelegen voor de kust van Belize ligt het Lighthouse Reef, een klein atol met daarin de zogenaamde Great Blue Hole, een cirkelvormig onderwatergrot met een diameter van iets meer dan 300 meter en een diepte van 125 meter en opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een van de uniekste duiklocaties ter wereld. Hier zwemmen onder meer verpleegsterhaaien, gigantische tandbaarzen of groupers en verschillende soorten rifhaaien, zoals de Caribische rifhaai en de zwartpunthaai.

                              

Belize heb ik overgeslagen op mijn trip door centraal Amerika. Het is een stuk westelijker en duurder. Waardoor het mij wat minder trok. Maar de stranden schijnen er wel echt fantastisch te zijn!

Guatemala: Tikal

Guatemala, hier had ik helaas geen tijd meer voor. Maar mijn reisplannen voor dit land liggen al klaar! Helaas kon die trip door corona niet doorgaan. Maar ik ga hier zeker nog naar toe!

Een van de hoogte punten van de reis gaat het beklimmen van de Acatenango vulkaan zijn. Acatenango is met een hoogte van 3976 meter de 3e hoogste vulkaan van Guatemala. Een tweedaagse hike brengt je langs 3 microklimaten waardoor je elke paar uur in een totaal andere omgeving staat. Daarbij heb je vanuit Acatenango uitzicht op de omliggende vulkanen Agua, Fuego en Pacaya en juist dat maakt dit één van de mooiste hikes in Midden-Amerika. Fuego is erg actief en met een beetje geluk zie je bijna elk uur een indrukwekkend uitbarsting waarbij rook, as en stenen in de lucht worden gespoten. Ik kan echt niet wachten om dit te mogen doen!

Tikal ligt in het regenwoud van de provincie Petén in het noorden van Guatemala en was een van de belangrijkste steden van de oude Maya-beschaving. Archeologen schatten dat de bevolking op zijn hoogtepunt tussen de 50.000 en 100.000 inwoners bereikte.

Onder de grote verscheidenheid aan Maya-sites in Midden-Amerika is Tikal een van de meest indrukwekkende vanwege de weelderige vegetatie eromheen. Bezoekers kunnen naar de top van enkele van de piramides klimmen en een panoramisch uitzicht krijgen over de boomtoppen. Zonder twijfel een van de meest interessante plaatsen om te bezoeken in de regio.

De overige landen die omschreven worden heb ik nog niet bezocht. Maar zeg nooit nooit! De verhalen maken me al enthousiast!

El Salvador: Meer van Coatepeque

Het meer van Coatepeque in El Salvador ligt onwaarschijnlijk mooi, het is een kratermeer, ligt op een hoogte van 750 meter en meet zo’n 26 km². De ligging is 18 kilometer ten zuiden van de stad Santa Ana. Een bijzonder fenomeen is dat het water soms verkleurt van blauw naar een soort groenblauw turkoois, de verkleuring duurt zo’n 15 dagen tot een maand en wordt veroorzaakt door micro-algen.

   

Honduras: Bay Islands

Paradijselijke eilanden met parelwitte stranden en diepblauw zeewater… je zult niet direct aan Honduras denken maar voor de kust liggen de Bay Islands (Baai eilanden) met het hoofdeiland Roatán. De combinatie van turquoise water, tropische vissen en wit zand maken het een waar paradijs. Daarnaast kan de reiziger genieten van watersporten, zwemmen met dolfijnen, vissen en duiken. Het eiland, 60 kilometer lang, kent een weelderige vegetatie en ligt 50 km uit de Hondurese kust.

Panama: Panamakanaal

Het is het onbetwistbare symbool van het land – het Panamakanaal, de nationale trots van iedere Panamees. Het is ruim 81 km lang en verbindt de Grote Oceaan met de Caribische Zee. Al in 1881 begonnen Fransen – Frankrijk bezat er reeds een spoorlijn – aan de aanleg maar dat eindigde in een (financieel) fiasco en Amerika nam het megaproject in 1904 over met als resultaat dat in augustus 1914 het eerste schip door het kanaal voer.

Het merendeel van toeristen bezoekt de Miraflores sluizen met een bezoekerscentrum en een museum. Het bezoekerscentrum heeft vier zalen waar de de aanleg, feiten en cijfers en andere wetenswaarsdigheden modern gepresenteerd worden. Ook is er een observatiedek waar je een schitterende zicht hebt op hoe de schepen de sluizen passeren.

Dominicaanse Republiek: Punta Cana en Bávaro Beach

Twee van de populairste ansichtkaartbestemmingen in de Dominicaanse Republiek zijn Punta Cana en Bávaro Beach. De eerste, gelegen in het oosten van de Dominicaanse Republiek, staat synoniem voor hagelwitte stranden, azuurblauw water, snorkelen en duiken naar het rif. Bávaro Beach strekt zich uit over een afstand van 48 kilometer en is in Punta Cana een van de meest ontwikkelde stranden met veel hotels, winkels, restaurants en meer. Zelfs UNESCO schakeert het tot een van de mooiste stranden ter wereld.

Aanvulling van Marguerita: de Dominicaanse Republiek is het enige land waar ik dan wel ben geweest. We verbleven in Puerto Plata aan de andere kant van het eiland (op de terugweg landde ons vliegtuig wel in Punta Cana om daar passagiers op te halen). Ons hotel was werkelijk fantastisch: het 5 sterren Iberostar resort Costa Dorada waar je om de haverklap bruidsparen richting het strand zag lopen. In het zwembad op het resort gingen we op de foto met papegaaien, het verse fruit en andere eten was fantastisch en de gastvrijheid en service niet te vergelijken met Europa (en nee ook Turkije tipt daar bij verre niet aan). Een mustsee in deze regio zijn de mangrove bossen, uniek in de wereld! Uiteraard drink je daar rumcola uit een kokosnoot. Wij zijn overigens verder ons resort niet af geweest (was 2006), want het zat erg dicht op de grens met Haïti en overal liepen zwaarbewapende militairen. Het strand bij Iberostar werd ook bewaakt.

Welk land zou jij het liefste bezoeken na het lezen van dit artikel?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.