Alleen op backpack vakantie: do or don’t ?!

Alleen op vakantie gaan is heel spannend. Maar het is vooral ook heel leuk! Daarom vertel ik in deze blog wat er allemaal bij komt kijken, wat je moet regelen, wat je kan verwachten maar vooral ook hoe leuk het kan zijn. Mijn eerste backpack reis alleen was naar Costa Rica en Nicaragua. Ik deel graag de hoogte punten van mijn reis met je!

Gastblog door Esther Weemers

backpack vakantie

Ik ging altijd al veel op reis met vriendinnen, maar in 2017 besloot ik om voor het eerst alleen te gaan reizen. Ik zat tussen twee banen in, dus dit was de ideale tijd om wat langer weg te gaan. Het was tijd om zelf de andere kant van de wereld te gaan ontdekken! Ik wilde ervaren hoe het zou zijn in mijn eentje, ik wilde ontdekken en vooral heel veel ervaringen opdoen.

nicaragua leon
Foto: PR Nicaragua heeft twee UNESCO-sites: een daarvan is de kathedraal van León in de stad León, gebouwd tussen 1747 en 1814 – een van de meest indrukwekkende monumenten van het land, die barokke en neoclassicistische stijlen met elkaar combineert.

De Bestemming: Nicaragua

Bij het uitzoeken van mijn bestemmingen speelde een aantal dingen een belangrijke rol: de cultuur, het moest veilig zijn voor een vrouw alleen, ik wilde zowel strand, steden als natuur en de bestemming moest niet te duur zijn. Omdat ik Cuba helemaal te gek vond ben ik me gaan focussen op Centraal Amerika. Ik wilde niet de meest voor de hand liggende landen bezoeken omdat ik hou van authentiek en het ontdekken van nieuwe dingen. Zo kwam ik uit op Nicaragua. Dit was toen het meest veilige land in Centraal Amerika. Wat me aansprak is dat je er van alles hebt: verschillende steden waar je veel cultuur op kan doen, stranden, en een mooie natuur met vooral veel vulkanen. Ik was er al snel uit dat ik daar naartoe wilde.

Een ander populair land in Centraal Amerika is Costa Rica. Dit kwam op mij eigenlijk heel toeristisch over waardoor ik aan het twijfelen gebracht werd. Maar het ligt naast Nicaragua en is dus makkelijk te combineren. Plus de natuur in Costa Rica is uniek en super mooi. Dus daarom besloot ik om een combi te maken van Costa Rica en Nicaragua.

Backpacken en de voorbereidingen

Het leuke aan backpacken vind ik de vrijheid die je hebt. Geen vakantie die al helemaal vooraf gepland staat maar juist dat je op de plek van bestemming kan beslissen wat je wil. Je kan natuurlijk het vliegtuig pakken en daar alles ter plekken uitzoeken. Maar vooral als je voor het eerst gaat raad ik je aan om vooraf al wat research te doen. Wat ik vooraf heb gedaan is per land gaan kijken wat me aanspreekt, wat wil ik sowieso zien, hoe liggen deze plekken ten opzichte van elkaar? En op basis daarvan ben ik een soort van route gaan uitstippelen. Onder voorbehoud natuurlijk want ik wilde wel de mogelijkheid hebben om af te kunnen wijken van mijn plannen. Per bestemming heb ik de highlights op papier gezet en ik had ook per bestemming al een aantal hostels uitgezocht zodat ik ter plekken kon bekijken of een van die hostels nog beschikbaar was. Dit scheelde me daar veel uitzoekwerk,  maar gaf me niet de beperking dat ik al aan een reservering vast zat.

Vervolgens heb ik ook al wel beetje uitgezocht hoe het met lokaal vervoer zit. Wat kost het, waar kan je dingen boeken, hoe kom je de grens over etc. Dit is wel goed om vooraf al wat over te weten. Websites die je hierbij kunnen helpen zijn reisjunk.nl, wearetravellers.nl en ikwilmeerreizen.nl. Ook zijn er heel veel reis blogs te vinden met ervaringen hierover. De meeste bussen in Nicaragua zijn, zoals in veel Midden-Amerikaanse landen, afgedankte schoolbussen uit de VS. In Nicaragua zijn ze met vrolijke kleuren beschilderd. Per bankje nemen niet twee mensen plaats zoals in Noord-Amerika, maar drie. Hoe meer mensen in de bus, hoe beter. Dit was niet altijd comfortabel reizen, maar wel een hele ervaring en super goedkoop!

Toen ik de highlights duidelijk had heb ik de vliegtickets geboekt: aankomst in Costa Rica en terug vanuit Nicaragua. Wat ik altijd handig vind is om je eerste nacht en je vervoer van het vliegveld naar je eerste accommodatie vooral al te boeken. Dan hoef je na een lange reis daar niet meteen te gaan zoeken, is wel zo’n fijn gevoel!

Tip: de prijzen van vliegtickets verschillen nog al. Hou een tijdje lang skyscanner in de gaten om de beste deal te vinden!

Verder moet je je vooraf even goed informeren over de benodigde inentingen, en moet je er aan denken dat je een ESTA-formulier aanvraagt wanneer je over Amerika vliegt.

Op de site ikwilmeerreizen.nl staan veel producten die van pas komen tijdens een backpack reis. Zorg in ieder geval voor een goede backpack, een dayback, een Lonely Planet en een waterfles.

 

Foto: PR Gelegen tussen de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee, in het hart van Midden-Amerika, biedt Costa Rica bezoekers een overvloed aan unieke dieren, landschappen en klimaten. Een reis naar dit Midden-Amerikaanse land is allesbehalve gewoon. Het land beschermt trots ongeveer vijf procent van de biodiversiteit in de wereld en is een wereldleider geworden in duurzaamheid. Bezoekers van Costa Rica genieten van een goed georganiseerde toeristische infrastructuur met een breed scala aan activiteiten en accommodaties. Zie voor meer informatie www.visitcostarica.com.

Costa rica

Mijn highlights in Costa Rica waren La Fortuna en het bekende natuur park Monteverde. La Fortuna is een stadje aan de voet van de Arenal vulkaan. Je kan vanuit hier veel uitstapjes maken. Ik ging mee op excursies naar de Fortuna waterval, warmwaterbronnen en maakte een wandeling naar vulkaan. Dit is bij ieder hostel in La Fortuna te boeken.

In Monteverde ging ik met een gids op pad om volgens te spotten. En ik overwon mijn hoogtevrees door te gaan ziplinen!Verder vond ik het zoals verwacht erg toeristisch. Je kon maar weinig zelf ondernemen want alles was met georganiseerde tours. Dit trok mij wat minder dus daarom ben ik al heel snel naar Nicaragua gegaan. Dit was veel minder toeristisch, veel minder ontdekt en nog heel authentiek. I love it!

Nicaragua – Ometepe

Een van mijn hoogtepunten daar was Isla de Ometepe, een vulkaan eilandje. Heel primitief maar daardoor ook heel gezellig en speciaal. Het zijn alleen maar houten hutjes en er is niet veel te doen. De hotspot daar is de Maderas vulkaan die je kan beklimmen. Het is geen actieve vulkaan dus daardoor is er een complete jungle op gegroeid en kom je uiteindelijk in de krater van de vulkaan uit dat nu een meer is. Dit was heel vet om te doen! Ik heb er in totaal 10,5 uur over gedaan! Gedurende die trekking heb ik veel gelachen, genoten van de mooie uitzichten, maar ook veel gevloekt en ik ben wel honderd keer gevallen! Je begon rustig in open velden. Vervolgens werden het meer stenen en moest je wat meer klimmen. Hoe hoger je kwam hoe kouder het werd en ook vochtiger. Dus moest je hele stukken door de modder en alles was nat. Je moest je weg zoeken door de jungle wat echt wel heftig was. Maar als je eenmaal boven komt geeft dat je zo’n voldaan gevoel, onbeschrijfelijk!

Ik kwam daar iemand tegen die met de motor aan het rondtrekken was. En ik mocht met de motor mee naar mijn volgende bestemming. Stoer hè!?

De koloniale stad Granada

Wat ik verder heel gaaf vond was Granada. Een hele gezellige stad met mooie kerken, leuke pleintjes en gezellige restaurants en barretjes. Het is een hele centrale plek vanuit waar je allerlei uitstapjes kan maken. Ik had daar ook een heel leuk hostel (Oasis) wat het heel leuk maakte.

Dit mag je zeker niet missen in Granada:

  • Bezoek de actieve vulkaan de Masaya om lava te zien borrelen
  • Ga een dagje zwemmen bij het kratermeer Laguna de Apoyo. Je kan hier trouwens ook heel mooi overnachten als je van rust houdt!
  • Bezoek de kerk Iglesia Merced voor een uitzicht over Granada
  • Ga lunchen bij Garden Cafe
  • Bezoek een van de gezellige cafeetjes met life muziek en waag een dansje met een van de locals
  • Verwen jezelf een in van de vele spa’s

Sunday Funday!

Wat je verder niet mag missen in Nicaragua is Sunday Funday in San Juan del Sur. Dit is een heel bekend backpackersfeest waar je verschillende kroegen afgaat en overal is een activiteit, muziek en heel veel drank. Buiten de zondag om is San Juan del Sur een gezellig, rustig dorpje aan het strand.

Dit zijn mijn restaurant tips:

  • Simon Says: lekker voor smoothie.
  • Taco stop of dale pues middag/avond eten.
  • El Gato Negro voor een goed ontbijt

Vulkaan boarden

De stad Leon vond ik een iets minder fijne sfeer. Maar je mag dit zeker niet overslaan! Vanuit hier kan je namelijk vulkaanboarden op vulkaan Cerro Negro. De klim naar boven is vrij gemakkelijk en duurt ongeveer 1,5 à 2 uur. Bovendien is het een mooie wandeling met super uitzichten. Eenmaal boven kan je met een vulkaanboard naar beneden boarden, super gaaf!!

Tip: Bigfoot hostel heeft de snelste boards voor vulkaan boarden!!

 

 

 

Tropisch paradijs

Wat niet op mijn to do lijstje stond was Corn Island. Dit is een eilandje in het oosten van Nicaragua. Waar iedereen in Nicaragua Spaans spreekt, spreken ze daar Engels. Het gaf mij een soort van Jamaica gevoel. De mensen zijn allemaal heel relaxed en living the good life. Met een super klein vliegtuigje ben ik daar naartoe gevlogen (was al een hele beleving) Ik landde op Big Corn en vanuit daar ging ik met de boot naar Little Corn. Bij aankomst waan je je op een tropisch paradijs! Er is een soort van main street met wat houten hutjes: enkele restaurantjes, wat groeten en fruit stalletjes en wat hostels. En verder was het hele eiland groen en rustig. Ik sliep in een houten chaletje op het strand dat aan de andere kant van het eiland lag. Daar was verder helemaal niks, heerlijk back to basic. Gedurende een groot gedeelte van de dag had je zelfs geen stroom! Even schakelen maar ook wel heel fijn om even helemaal te ontstressen.

Ook alleen op vakantie?

Al met al ben ik 5,5 week weg geweest. Een ervaring die ik nooit had willen missen! Ik was vooraf best wel bang hoe het alleen zou gaan zijn. Maar dit viel me echt alles mee. De vrijheid dat je alles zelf kan bepalen is super fijn. Ik sliep in hostels waardoor je altijd wel mensen om je heen hebt. Vaak kon je met de mensen die je hier ontmoette wel dingen ondernemen. Het is natuurlijk wel de vraag of zij hetzelfde reisschema hebben als jij, alhoewel je daarin flexibel bent. Ik heb me geen seconde alleen gevoeld. Want als ik alleen was kon ik die tijd gebruiken om wat dingen te regelen voor de volgende bestemming. Ik kan het dan ook iedereen aanraden. Het enige wat ik soms miste is dat je bepaalde ervaringen niet kan delen op het moment zelf. Maar daar tegenover staat zo’n geweldige ervaring, het geeft je echt een kick: “kijk mij nou aan de andere kant van de wereld.”  Ik denk dat het voor iedereen goed is om een keer gedaan te hebben. En na de eerste keer wil je niet anders meer!

Ben jij al weleens alleen op backpack vakantie geweest? Wat houd je nog tegen na het lezen van dit artikel?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.