Israël, een must visit voor foodies!

Als echte foodie is dit een heerlijke blog om te mogen schrijven. En nog verrassend ook! Israël heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een waar paradijs voor fijnproevers. Iets waar ik totaal geen weet van had! Ik had nog steeds het beeld van falafel en shoarma, maar niets is minder waar!

israel foodies
Foto: PR

De Israëlische keuken is een perfecte combinatie van de Midden-Oosterse keuken en verschillende etnische keukens van over de hele wereld die een afspiegeling vormen van de gevarieerde bevolking van het land. Het gebruik van dagverse producten die zo van het land of uit de zee komen en de magische fusion van gerechten uit verschillende eeuwenoude culturen en tradities vormen een uniek geheel. Niet voor niets schieten Israëlische restaurants wereldwijd als paddenstoelen uit de grond en zijn de kookboeken van bekende Israëlische chefs zoals Ottolenghi in menig keuken in Nederland te vinden. Laat je deze blog verrassen met een culinaire ontdekkingsreis.

Gastblog door: Esther Weemers

Wat bezoek je in Tel Aviv?

Wanneer je in Tel Aviv bent is een bezoekje aan een van de fascinerende markten zoals de bekende Carmel-markt in Tel Aviv de moeite waard. Je kan hier kennis maken met de lokale culinaire hoogstandjes. Al je zintuigen komen hier tot leven: de geuren van de kruiden, verse vis, kazen en vlees, de kleuren van de groenten en fruit, de geluiden van de verkopers die je op creatieve manieren naar hun kraampje proberen te lokken en de fantastische smaken die op je wachten.

Twee andere, niet-traditionele markten in tel Aviv vind je in het havengebied en in het Sarona-complex. Beide zijn overdekte markten met luxe producten, ideaal voor een uitgebreide picknicklunch in het park of op het strand.

Tel Aviv wemelt van de hippe restaurants, dat wordt lastig kiezen! Ook voor de nachtbrakers heeft Tel Aviv genoeg te bieden, deze stad wordt niet voor niets de stad die nooit slaapt genoemd. Veel restaurants en bars zijn 24 uur per dag geopend. Je kunt dus prima midden in de nacht een steak gaan eten of alvast lekker gaan ontbijten.

Een populair ontbijtgerecht is shaksukha. De eieren gepocheerd in een tomaten-paprikasaus vormen een goed en stevig begin van de dag. Als je het mij vraagt iets te heftig in de ochtend, ik ken het meer als een (makkelijk) diner gerecht. Wil jij dat ook eens proberen? Zo maak je het:

Recept Shakshuka

Ingrediënten:

 • 1 grote gesneden ui
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 30 gram boter
 • 5 gesneden knoflook tenen
 • gesneden rode paprika
 • gesneden hete chili peper
 • 1 eetlepel paprikapoeder
 • 1 eetlepel zout
 • een snufje zwarte peper
 • een snufje gemalen komijn
 • 1 eetlepel tomatenpasta
 • 2 grote gesneden tomaten
 • 120 ml water
 • 8 gram gesneden koriander/peterselie
 • 1 theelepeltje suiker
 • zoveel eieren als je wil

Verwarm de olijfolie en boter in een grote koekenpan op een medium vuurtje. Voeg de gesneden paprika en ui toe en fruit het geheel 5 minuten. Voeg de knoflook en kruiden toe en laat een minuut sudderen. Voeg de tomatenpasta toe, roer door, voeg de tomaten toe, roer door, voeg het water toe, roer nogmaals door en voeg tenslotte de suiker toe. Maak met een grote lepel kleine kuiltjes in de saus en breek in elk kuiltje een ei. Doe de deksel op de pan en laat 5-8 minuten doorkoken of totdat de eieren gekookt zijn zoals jij ze het liefste eet. Gebruik de koriander en/of peterselie als garnering.

Persoonlijk ben ik geen fan van paprika, maar het kan ook prima zonder! Of vervang het door aubergine, ook heel lekker!

shaksuka
Foto: PR

Tips in Jeruzalem

De oude stad van Jeruzalem is natuurlijk een must see, maar er zijn nog veel meer historische en culturele bezienswaardigheden. Struin rond op de Soek en zie en ruik de Arabische specerijen. Een van de culinaire hoogtepunten is natuurlijk de bekende Machane Yehuda-markt. Niet alleen locals doen hier hun dagelijkse boodschappen, ook chefs van hoog aangeschreven restaurants halen hier hun dagverse producten. ’s Avonds veranderd de markt in een populaire hotspot. De bars openen dan hun luiken en er wordt lekkere muziek gedraaid. Een unieke ervaring!

Als je daarvoor nog wat wil eten kan er uitgebreid gedineerd worden in topklasse restaurants of, nog leuker, ga zelf aan de slag met een kookworkshop. Zo treed je in de voetsporen van bekende chefs en kan je zelf de lekkerste ingrediënten combineren tot een overheerlijk diner.

brood klaar om af te bakken
Foto: PR

Tips in Galilea

Breng ook eens een bezoek aan het prachtige groene noorden van Israël. De regio Galilea is een heuvelachtig gebied met schattige bergdorpjes, diepe dalen met talloze watervallen en wandelpaden en natuurlijk het indrukwekkende Meer van Galilea (ook wel Meer van Tiberias genoemd). De bevolking bestaat uit Joden, Arabieren en Druzen en de regio biedt dan ook een verscheidenheid aan culinaire mogelijkheden.

Loop door de velden vol verse specerijen en kruiden en koop je benodigdheden in een van de vele authentieke winkeltjes. Neem ook eens een kijkje bij een van de olijfboomgaarden waar elk jaar olie wordt geperst en niet te vergeten: bezoek de indrukwekkende wijngaarden waar van de druiven heerlijke boetiekwijnen worden gemaakt.

Verrassend Israël

Ben jij net als ik ook verrast door de vele mogelijkheden die israel te bieden heeft? Ik zet het in ieder geval op mijn reis lijstje voor in de toekomst.

Welke stad zou jij het liefst bezoeken?

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.