Kookboek review: 50x Vegan Zuivel

“Vegan”, een term die je tegenwoordig overal hoort en ziet. Niet alleen thuis, maar ook buiten de deur is het hot and happening. Ik leef zelf niet veganistisch, maar af en toe kan wat plantaardig eten geen kwaad. Zo ben ik een aantal jaar geleden over gestapt op Alpro Mild and Creamy en amandel melk. Ik at elke ochtend yoghurt, kwark of melk met cruesli en kreeg steeds meer last van mijn buik. Om te proberen of ik verschil voelde ben ik toen overgestapt op de plantaardige variant en dat bevalt me prima! Ik vind het zelfs lekkerder dan gewone yoghurt of kwark!

Review door: Esther Weemers

Anyway, ik vind het leuk om wat meer plantaardige recepten te proberen, en dat mag ik doen met het nieuwe kookboek van Marleen Visser: 50x vegan zuivel. In dit kookboek leert Marleen je hoe je alle soorten vegan zuivel makkelijk zelf thuis kunt maken. Denk aan plantaardige drankjes, maar ook aan heerlijke cashewkaasjes, plantaardige chocolademousse of een vegan meringue. Dat is pas smullen geblazen!

Heerlijke vegan recepten

Het boek staat vol met mooie plaatjes en heerlijke recepten! Het bevat recepten voor plantaardige melk waarmee je vervolgens andere recepten kan maken. Maar je kan de recepten ook maken met kant en klare plantaardige melk of yoghurt uit de winkel. Ik ging aan de slag met 3 recepten: Boterkoek, Chocolade smoothiebowl met pindakaaskaramel en hemelse modder met gekaramelliseerde amandelflakes & zeezout.

Nieuwe vegan notendrank getest: GET PLENISHED!

Heerlijke post-workout snack: Chocoladesmoothiebowl

Na een workout in de sportschool maakte ik de chocolade smoothiebowl. Je kan mij überhaupt altijd blij maken met een smoothiebowl, maar deze behoort echt tot een van de toppers! En super goed als post-workout snack. Ik maakte hem met Alpro mild & creamy ongezoet en dit werkte prima. Voor de pindakaaskaramel saus moest je best wel wat pindakaas gebruiken. Dit leek mij een beetje veel dus ik deed het met wat minder. En dat ging was goed te doen. De saus was wat dik, maar ik heb hem door de smoothie geroerd en dat maakte het extra smeuïg en smaakvol. Dit gerecht was zeker mijn favoriet!

Verantwoord lekkers voor de kleintjes 

Mijn post-workout maaltijd!

Hemelse modder recept

Voor een vriendin maakte ik de hemelse modder met gekaramelliseerde amandelflakes & zeezout. Alleen de naam doet je al watertanden toch?! Je maakt hem met geblende cashewnoten. Dit proef je wel aan de structuur. Het is wat dikker en je had echt het idee dat je een “gezonde” variant van chocolade mousse aan het eten was. Daar hou ik op zich wel van, maar van mij had het toch iets zoeter gemogen. Weetje voor de volgende keer!

Vegan boterkoek recept

Last but not least, probeerde ik de boterkoek. Ziet hij er niet geweldig uit!? Het is makkelijk te maken. Je hebt alleen wel wat geduld nodig. Het deeg moet namelijk 1 uur in de koelkast. Vervolgens moet je de koek 35-40 minuten bakken en dan 4-6 uur laten afkoelen… Daar ging het bij mij natuurlijk fout! De koek rook zo lekker dat ik die natuurlijk zo snel mogelijk wilde proeven! Omdat hij nog warm was, was het nog wat zacht. Maar dat deed niks af aan de smaak! Ik heb er al heel wat mensen mee blij kunnen maken. Dus ik deel graag met jullie het recept zodat jullie er ook van kunnen genieten!

Ingrediënten vegan boterkoek:

 • 250g plantaardige harde boter op kamer temperatuur
 • 80g kristalsuiker
 • 80g witte basterdsuiker
 • 1tl vanille-extract
 • 1el citroensap
 • ½ tl citroenzeste
 • Snufje gemalen zeezout
 • 250g bloem
 • 2e plantaardige melk naar keuze (ik gebruikte amandel melk)
 • 1el ahornsiroop

Wat moet je doen:

 1. Meng alle ingrediënten behalve de plantaardige melk en ahornsiroop in een kom. Mix met de hand of met een standmixer met deeghaken tot een stevig deeg. Rol het deeg uit in een stuk bakpapier ter grootte van de taartvorm en leg minstens 1 uur in de koelkast.
 2. Verwarm de oven voor tot 175 graden.
 3. Leg het deeg met het bakpapier in de taartvorm en strijk glad met een lepel of smalle patisseriedeegroller. Meng de plantaardige melk en ahornsiroop in een klein kommetje. Bestrijk het deeg met het mylkmengsel. Als je kant-en-klare boter hebt gebruikt, kun je nu eventueel een ruitpatroon in het deeg maken met een vork (bij homemade boter doe je dit pas na het bakken).
 4. Bak de boterkoek in 35-40 minuten goudbruin. Het lijkt mogelijk alsof de koek nog niet gaar is, maar dit is niet erg. Haal de boterkoek uit de oven. Duw na circa 10 minuten de zijkanten naar beneden, zodat de koek overal dezelfde hoogte heeft. Laat de boterkoek zo’n 4-6 uur afkoelen in de vorm.

Enjoy!

Wat vond ik van dit kookboek? Dikke aanrader!

Ook al ben ik geen Vegan, dit kookboek kan ik echt iedereen aanraden. Er staan heerlijke recepten in en het is nog gezond ook. Alleen al de mooie foto’s van alle gerechten doen je watertanden. Ik ben voorlopig nog wel even zoet in de keuken met dit mooie boek!

50x vegan zuivel

Oh en nu je toch bezig was in de keuken, lees hier hoe je in 5 stappen je koelkast schoonmaakt.

Heb jij een favoriet vegan gerecht?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.