Wat een rare kandidaat…

Ooit. In een ver verleden. Was ik recruiter. Ik mocht kandidaten werven en selecteren voor HBO+ functies in de marketing, communicatie en sales. Het bureau waarvoor ik dat deed, bestaat inmiddels al jaren niet meer. Je netwerk blijft echter intact door bijvoorbeeld LinkedIn. Werving & Selectie consultants zijn daar heel actief. Destijds was het nog nieuw en heb ik zelfs LinkedIn training gegeven aan mijn collega’s. Afijn, ik sprak daar dus heel veel kandidaten voor de vacatures die ik via mijn werk mocht invullen. Zo ook iemand die anno 2021 een complete weirdo blijkt te zijn waar je de kriebels van krijgt. En ‘not in a good way’.

awkward ongemakkelijk
Foto: Shutterstock

Deze kandidaat had functies gehad, die ik zelf ook graag had willen doen. In de PR en dan mooie invalshoeken verzinnen om jouw bedrijf in de media te brengen. Teksten schrijven. Creatief zijn. Meedenken met redacties over mooie invalshoeken. Meedenken met de directie over gave kapstokjes om verhalen aan op te hangen. Nu zouden we dat storytelling noemen. Afijn, meneer was een perfecte kandidaat voor een hele toffe functie die ik voor een verzekeringsmaatschappij mocht invullen. Zo’n functie waar ik zelf van kwijlde. Wat had ik dat graag willen doen! (Maar te ver weg en ik had al een baan als werving en selectie consultant, dus tja…)

Tot nu toe klinkt het heel normaal hè? Deze meneer kwam bij mij op sollicitatiegesprek en het was een wervelend en leuk interview. Ik kon hem wel aanbevelen bij mijn klant. Zij zagen wat ik zag en hij mocht op gesprek. Helaas moest hij het na 2 gesprekken afleggen tegen een net iets jongere kandidate die ik daar ook had voorgesteld. Ook een toppertje in dit vakgebied. Was eveneens een fijn sollicitatiegesprek. 

Nou niks raars. Zoals elke kandidaat was deze meneer toegevoegd aan mijn LinkedIn contacten. Afijn. Een paar jaar later zat ik interim als werving en selectie consultant bij een ander bureau. Zwanger van mijn eerste kindje met een flinke bolle buik. Er kwam een soortgelijke vacature langs. Deze meneer leek daar wederom een goede kandidaat voor. We spraken elkaar nogmaals en ik stelde hem voor.

Hij mocht op gesprek. Net als de kandidate die ik daar tegenover had gezet. De opdrachtgever wilde beide kandidaten uitnodigen voor een 2e gesprek. En ja… wederom was de vrouwelijke kandidate wat jonger dan deze meneer, maar daarentegen had hij juist wat meer ervaring. Allemaal dingen die werkgevers tegen elkaar afwegen. Dat koppel je als goede consultant dan terug naar beide kandidaten. Deze meneer werd er bloednerveus van. Hij schoot in zijn onzekerheid. Uit zijn telefonische reactie proefde ik dat dit een heel ernstig pijnpunt was. En daarna… gooide hij zijn eigen glazen in door af te zien van het 2e gesprek waarvoor hij was uitgenodigd…
Niet heel handig. 

Afijn dit hele verhaal is tig jaar geleden inmiddels. Het echte RARE VERHAAL moest nog komen. In 2021 ontving ik een nieuwe uitnodiging om te connecten op LinkedIn. Wat ik best gek vond. We waren toch al heel lang connecties? Ik accepteerde en kreeg een zonnetje als bericht. Direct daarna volgde een Whatsapp berichtje… De connectie was blijkbaar gemaakt om mijn telefoonnummer terug te vinden. 

Ik dacht, nou… misschien wil ie samenwerken? Heeft ie gezien dat ik toffe dingen doe met mijn bedrijf? Wil ie starten met influencer marketing, PR via bloggers, meevaren op de Blogboot met een leuk merk… Maar nee. Er volgden wat persoonlijke vleierijen. Dat ik een mooie ’toet’ heb. WAT? Uit het niks. 

Verbaasd gooide ik deze rare actie in de groep bij mijn Clubhouse vrienden. Blokkeren, zei er één. Kijken wat ie wil, zei een ander. Gewoon weer eens in gesprek gaan, was nog een advies. Ze wilden wel graag van mij horen hoe het af was gelopen. Nou. Het duurde niet lang voor de aap uit de mouw kwam. Hij stuurde selfies en nog meer vleierij… maar dan wel op een achterlijk nachtelijk tijdstip, waarop ik gelukkig mijn telefoon op niet storen heb staan. 

Dat ontdekte ik toen mijn wekker ging. Waarop ik uiteraard terugstuurde dat dit allemaal leuk en aardig was, maar niet nodig om dat soort dingen op het betreffende tijdstip te sturen. Of woonde hij soms in het buitenland inmiddels? Er volgde een ‘mea culpa’, waarna mijn nummer werd geblokkeerd. En ik via LinkedIn een geautomatiseerd bericht van het netwerk ontving of ik deze persoon wilde rapporteren… Blijkbaar was zijn profiel inmiddels verwijderd. En als LinkedIn je vraagt of je iemand wilt blokkeren… dan zul je ook niet de enige geweest zijn die dit soort rare berichtjes ontving. Wat bezielt iemand om de ene dag op allerlei manieren contact te zoeken, midden in de nacht rare berichten te sturen en de volgende dag alle contacten te blokkeren of verwijderen? Wat is er geknapt in je hoofd?

Mijn verslag richting de Clubhouse vrienden was dan ook: wat een rare mafklapper! Kansloos.
Komt nooit meer goed met die gast. Ergens in de afgelopen 10 jaar is het flink misgegaan.
En na dit verhaal, zal ik ook iedereen die ooit met hem wil werken afraden om dat te doen. Hij spoort niet en blijkt nog een lafbek ook. Ik weet niet wat hij met deze actie had willen bereiken, maar ik vond het zo achterlijk dat ik het heb gebruikt voor dit verhaal. Dank voor je stupiditeit. Mij niet meer bellen.

Dit is een rare snuiter met creepy acties! Dat verwacht je toch niet van een zakelijke relatie?

Heb jij weleens ongepaste berichten gehad via LinkedIn?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.