Bespreek jij vaginale problemen met je vriendinnen? Ik ben best heel open, maar dit onderwerp is bij mij in de afgelopen 42 jaar slechts 1x voorbij gekomen in een gesprek. Dat was op de werkvloer met een vrouwelijke collega. Zo kwam ik er achter dat het normaal is. En vooral: wat je er aan kunt doen. Uit onderzoek blijkt dat we vaginale klachten qua gespreksonderwerp net zo gênant vinden als wat we lekker vinden in bed. Toch heeft 80% van de vrouwen minimaal één keer in haar leven last van jeuk, irritatie, een nare geur of overmatige afscheiding!
Ik had er vooral tijdens mijn zwangerschappen veel last van. Gelukkig kun je het meestal eenvoudig en snel oplossen met een product van de drogist, maar dan moet je wel weten waar je last van hebt. Uit recent onderzoek van Multi-Gyn (uitgevoerd door Factsnapp onder 400 vrouwen) blijkt dat 75% van de vrouwen het verschil niet weet tussen bacteriële vaginose en vaginale schimmel. Daardoor kun je onnodig met klachten door blijven lopen, terwijl je de gezonde balans down under natuurlijk zo snel mogelijk terug wilt.
Hoe houd je de vaginale flora in balans?
De vagina heeft een eigen ecosysteem met verschillende micro-organismen, waaronder bacteriën en schimmels. Bij een gezonde vaginale flora is alles in balans. Gebruik je zeep (niet doen!!) of medicatie, heb je seks gehad of spelen je hormonen op (zoals tijdens zwangerschap)? Dan kan de balans verstoord raken. Bepaalde bacteriën of schimmels kunnen dan de overhand krijgen. Ze gaan zich nestelen met vervelende klachten tot gevolg. Klachten waar een behoorlijk taboe op rust, want met 44% van de vrouwen durft nog niet eens de helft het bij de partner aan te kaarten. Slechts 29% bespreekt het met een vriendin en er met collega’s over praten (1,8%) laat bijna iedereen wel uit haar hoofd. Als er sprake is van ongemakken gaat 47% naar de huisarts, 24% koopt een zelfzorgproduct bij de drogist.
Jeuk aan je vagina of rare afscheiding, wat te doen?
Jeuk? Branderig gevoel? Nare afscheiding? Bij vaginale ongemakken is het belangrijk dat je weet wat er aan de hand is, want als je een product voor een andere aandoening gebruikt blijf je met klachten zitten. De oorzaak kan een schimmel zijn of juist vaginose.
Bacteriële vaginose
Bacteriële vaginose is het gevolg van een verhoging van de pH-waarde, waardoor bacteriën beter kunnen groeien en de overhand kunnen krijgen. Dit kun je bijvoorbeeld herkennen aan symptomen als een onaangename visachtige geur, overmatige dunne, grijze afscheiding en jeuk. Je kunt dit behandelen met Multi-Gyn ActiGel, dit brengt de pH-waarde weer omlaag en optimaliseert de vaginale flora. De gel geeft snel verlichting en vermindert de geur en de afscheiding.
Vaginale schimmelinfectie
Een vaginale schimmel groeit juist goed bij een lage pH-waarde en kan jeuk, irritatie, dikke brokkelige afscheiding, roodheid en pijn veroorzaken. Je kunt dit behandelen met Multi-Gyn FloraPlus, dat behandelt de schimmel, ondersteunt de vaginale flora en biedt snel verlichting. Omdat Multi-Gyn niet alleen de aandoening behandelt, maar ook helpt bij het in balans houden van het ecosysteem van je vagina, ben je op natuurlijke wijze beschermd.
Vrouwenhuishouden? Win een setje Multi-Gyn
De producten van Multi-Gyn kun je kopen bij drogisterijen als Kruidvat, Trekpleister, Etos en DA en online in diverse webshops waaronder www.multi-gyn.nl. De adviesprijs van Multi-Gyn ActiGel voor de behandeling van bacteriële vaginose is €15,99. Multi-Gyn FloraPlus tegen vaginale schimmel kost €17,49. Als vrouw ben je ook hier – naast de tampons en maandverbandjes – dus best wat aan kwijt als je er last van hebt.
Onder mijn lezeressen mag ik 5 setjes van 2 producten verloten, dan heb je het vast in huis mocht het een keer voorkomen en hoef je niet eerst naar de winkel. Ook handig om je tiener of volwassen dochter hierover te vertellen en uitleg te geven, mocht ze er ooit eens last van krijgen en jij hebt Multi-Gyn in huis dan weet ze waar het staat.
Wil je kans maken? Je hoeft niet persé je eigen naam in te vullen in het reactieveld hieronder, maar zorg wel dat je e-mailadres goed is ingevuld. Daarmee neem ik namelijk contact met je op om prijzen te laten toesturen. Laat dus een reactie achter onder dit artikel en je maakt kans.
De winnaars zijn Anita, Patricia, Vivian, Marian en Marian. Ik neem contact met jullie op!
Zou het een handige toevoeging zijn voor jouw huisapotheek?
Reacties
Altijd handig om in huis te hebben lijkt me. Het moet ook gewoon bespreekbaar kunnen zijn vind ik.
Ik maak graag kans.
Als mama van drie meiden en een stiefdochter zijn dit soort producten zeker welkom. Ik doe heel graag mee. En ja, het verschil blijf ik toch lastig vinden. Voor mij is het toch ook vaak gewoon een beetje uitproberen welke producten er werken. Fijn dat er hier een paar duidelijke kenmerken genoemd worden
Tuurlijk geen probleem! Ook complimenten naar jou om dit onderwerp te bespreken! ?
Het zal erg fijn zijn om dit te mogen winnen omdat ik er helaas ook wel eens last van heb dus daarom is het goed om deze producten in huis te hebben. En wat goed dat je dit bespreekbaar maakt en lieve dames het is niks om je voor te schamen maak het gewoon bespreekbaar met je partner of bespreek het onderling met vriendinnen ze zullen je echt steunen en begrijpen misschien zijn er zelfs vriendinnen dit van jullie die er ook last van hebben en blij zijn dat jij het bespreekbaar maakt , dat wilde ik toch nog even kwijt!
Dankjewel Vivian, fijn om je reactie te lezen ??
In ons huishouden met twee mama’s en een dochter zou dit zeker een fijne aanvulling voor ons medicijnkastje zijn.
Door Diabetes heb ik meer kans op disbalans van m’n vaginale flora, dus dit is zeker welkom.
Is inderdaad een goede tip om dit soort dingen bespreekbaar te maken met onze tienerdochter. Had ik nog niet zo bij stil gestaan om eerlijk te zeggen.
Dat is altijd handig om in huis te hebben.