Het Santoku mes, een droom mes voor iedere hobbykok

Als hobby kok vind ik het leuk om in de keuken te staan en nieuwe gerechten te proberen. Goed gereedschap is daarbij onmisbaar. Een goed begin is het halve werk zeggen ze ook wel eens! Een aantal goede en scherpe messen mogen dan ook niet ontbreken in de keuken. Ik mocht mijn collectie uitbreiden met een Latalis koksmes om deze uit te proberen.

Review door: Esther Weemers

Verrassing, een mes cadeau!

Toen ik laatste de deur uit liep stond er ineens een cadeautje voor de deur. Huh, wat zou dit zijn? Benieuwd maakte ik de doos open en zag dat het een Santoku knife van Latalis was. Wauw, dat is snel binnen zeg! Vol bewondering bekeek ik de verpakking. Dit is nog eens een mooi cadeau om te geven! Ik moest zelfs even kijken hoe ik de verpakking open kreeg. Met een magneetstrip wordt de box dicht gehouden. Wanneer je deze opent zit het mes in luxe schuimvulling verpakt. Heel mooi om uit te pakken. Deze geschenkbox maakt het een heel mooi cadeau om te geven!

Santoku wat?!

Is santoku een ander woord voor koksmes? Nee, niet helemaal. Het santokumes is de Japanse equivalent van het koksmes. Het mes kan voor verschillende snijwijzen ingezet worden en wordt dus ook wel beschreven als alleskunner. Je snijdt er zowel groenten, vlees al vis mee. ‘Santoku’ betekent ‘drie deugden’, wat kan verwijzen naar de verschillende soorten ingrediënten waarvoor het mes geschikt is. Het kan ook symbool staan voor de manieren waarop je het mes kunt gebruiken: door het brede lemmet kun je ingrediënten pletten, scheppen en snijden.

Maar wat is dan echt het verschil met een koksmes? Het grootste verschil tussen een koksmes zoals wij het kennen en een Japans santoku mes is de vorm. De santoku is kleiner, lichter en dus makkelijker hanteerbaar dan een Europees koksmes. Waar een Europees lemmet gemiddeld twintig centimeter lang is, meet een santoku vaak maar achttien. Daarnaast verschilt de vorm van het lemmet: de punt van een santokumes loopt schuin naar de snede vanuit de rug, terwijl een Europees koksmes juist in een spitse punt uitkomt. Hierdoor werk je net even anders met beide messen en vragen ze om verschillende snijtechnieken. Zo snijd je met een Europees koksmes door een wiegende beweging langs de vingers te maken terwijl de punt constant op de snijplank rust en vraagt de santoku om een techniek waarbij je het mes horizontaal op en neer beweegt en het lemmet loskomt van de snijplank. Iets om te oefenen voor mij dus!

Super snij ervaring

Eenmaal uit de doos merk je hoe licht het mes is, een heel groot pluspunt wat mij betreft.

Die avond ging ik het mes uiteraard meteen uitproberen. Wat een ervaring! Hij is super scherp en snijdt heel makkelijk door alles heen. Door de kuiltjes in het mes blijft niks plakken. Ook echt heel fijn.

Na gebruik kan het mes gewoon in de afwasmachine. Top!

Fraai design

Ook het design is erg fraai. Erg jammer als je het alleen maar in de lade laat liggen eigenlijk. Gelukkig is daar een oplossing voor! Latalis heeft een Magnetisch Messenblok. Een stijlvolle messenhouder, geschikt voor minstens 5 keukenmessen. Hierdoor kun je altijd genieten van het fraaie design van de messen op je keukenblad. Want ik geloof niet dat het bij 1 mes blijft na het testen van dit merk! Gelukkig hebben ze keuze genoeg

Conlusie: wat vind ik van dit mes

Ik denk dat het wel duidelijk is dat ik enorm fan ben van dit mes. Ik zou zo niet eens een minpunt kunnen opnoemen. Wat mij betreft is het een echte musthave voor elke hobby kok!

Heb jij een santoku mes in huis of werk je met een koksmes? Of misschien allebei?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.