De Aardappeleters kookboek

Wist jij dat de aardappeleters een schilderij van Vincent van Gogh is? Het is een schilderij van een boerenfamilie aan tafel die een eenvoudige maaltijd nuttige. Hiermee wilde wil hij het harde bestaan van mensen die moeten ploeteren voor hun brood vastleggen.

Review door: Esther Weemers

Echter is het ook een televisieserie en een boek. Joris Vermeer, Joost Engelberts en Bas Zwartepoorte zochten een naam die recht doet aan de lompe neiging van Nederlanders om de meest verfijnde gerechte en invloeden naar eigen smaak door elkaar te prakken. Zo kwamen ze uit bij de aardappeleters.

Voor hun televisieserie gingen ze op zoek naar de verhalen achter importgerechten die zó succesvol zijn geïntegreerd dat we bijna niks meer over hun achtergrond weten. Hiervoor reisden ze de wereld over, of zoek naar mensen, smaken en situaties. Naderhand schreven ze ook een boek met nóg meer verbazingwekkende, hongerig makende verhalen en beelden, waarbij ook twintig recepten zijn uitgeschreven. En ik mocht dit boek reviewen!

Kookboek of cultuurboek?

Wauw, wat werd ik verrast door dit boek! Ik verwachtte een kookboek, maar het is een compleet cultuurboek! De schrijvers nemen je mee naar 20 verschillende landen.

Per land wordt een verhaal verteld over de oorsprong van het bijbehorende gerecht. Ze vertellen leuke weetjes, maar ook bijzondere verhalen over het land en de cultuur. De verhalen worden begeleid door prachtige foto’s, het lijkt wel een reisgids!

Maak een taco

Na wat gebladerd te hebben koos ik een gerecht uit om te maken: taco. Ik hou van Mexico en de centraal-Amerikaanse cultuur, maar ook zeker van het eten. Enthousiast pakte ik mijn boodschappen briefje erbij: “2 lammeren, in delen, mescal, ancho chillies, guajillo chillies”.. Uuhm…! Verder staat er bij nodig: grote tuin, schop, stapel keien, 1 kuub brandhout, grote pan waar 2 lammeren in passen. Oké stop maar, hier hield ik op.. Dat gaat niet lukken in mijn appartementje!

esther kookt aardappeleters

Ik bladerde door naar het volgende gerecht: Steak uit Argentinië. Heerlijk als het goed bereid is! Ingrediënten: 1 kalf, 1 kilo zout. Nodig: groot hakmes, oude ploeg, rol ijzerdraad, 2 stokken, 1 kuub hout… Oké dit “kookboek” is duidelijk iets anders dan ik gewend ben!

Een beetje van Esther, een beetje van het boek

Ik besloot om een eigen recept te maken, geïnspireerd uit het boek. Zo kwam ik uit bij couscous. Een erg “makkelijk” en lekker recept uit Marokko. In het boek staat uitgelegd hoe je zelf de couscous maakt. Ik koos voor een kant en klare versie uit de supermark. Om in het thema van het land te blijven koos ik voor een Marokkaanse couscous met Marokkaanse kruiden en gedroogd fruit. De combinatie van kruidige couscous en zoet fruit is typisch Marokkaans en heerlijk!

Deze ingrediënten gebruikte ik:

 • 1 el Ras el Hanout 
 • 150 g speltcouscous 
 • 1 courgette 
 • 1 aubergine 
 • 75 g gedroogde abrikozen 
 • 75 g rozijnen

Voor de kleur en nog nét wat extra smaak voegde ik nog wat geitenkaas toe. Dit maakte het gerecht wat spannender en smeuïger. Het was binnen no-time klaar en heerlijk!

Volgens de Marokkaanse cultuur had ik er natuurlijk eigenlijk geen wijntje bij mogen drinken. Maar bij mijn versie vond ik dat het wel moest kunnen. Ik blijf een eigenwijze “aardappeleter” hè!

Tagliatelle al ragù Bolognese

Toen ik wat meer tijd had besloot ik toch nog een compleet gerecht uit het boek te maken dat wel haalbaar was: Spaghetti bolognese, ofja: tagliatelle al ragù bolognese zoals ze dat in Bologna zeggen.

1,5 jaar geleden ging ik met mijn zusje een weekendje naar Bologna. Wat een paradijs voor foodlovers is dit! Oneindig veel smalle en gezellige straatjes met eettentjes. We hebben dan ook heel wat wijntjes, vlees- en kaasplanken en natuurlijk tagliatelle al ragù bolognese genuttigd! Leuk om het “originele” recept (het is zelfs gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel) eens zelf te maken.

Deze ingrediënten heb je nodig voor 4 personen:

 • 300 g rundvlees van het middenrif
 • 150 g pancetta
 • 50 g wortel
 • 50 g bleekselderij
 • 30 g ui
 • Half glas droge witte wijn
 • 5 eetlepels passata di pomodoro
 • 1 glas runderbouillon
 • 1 glas volle melk
 • 400 g tagliatelle
 • Zout en peper

En zo maak je het:

Snijd het rundvlees en het spek in kleine blokjes. Maak het zo fijn dat het een beetje de structuur van worstvlees krijgt. Hou de twee soorten vlees nog wel apart.

Zet het spek aan in de olijfolie. Voeg dan de groentes toe en bak op middelhoog vuur zacht. Voeg het rundvlees toe en blijf roeren. Als alles gaart en de hitte er goed in zit, voeg dan de wijn, de tomatensaus en de bouillon toe.

Laat alles op zacht vuur minimaal 2-4 uur doorgaren. Voeg de melk in flinke scheuten toe. Breng daarna de saus op smaak met zout en peper.

Het kost dus even de tijd, maar dan heb je ook wat. Om 11 uur ‘s ochtends stond ik al in de keuken om de saus voor te bereiden. Vervolgens hoeft het alleen nog maar te pruttelen en op het einde moet je de pasta koken. Fijn als je nog van alles moet doen gedurende de dag!

Het gerecht is meer dan goed gekeurd! Het origineel hoort met tagliatelle, maar ik maakte het met strikjes pasta. Het deed in ieder geval niks af aan de smaak. Het recept was voor 4 personen, maar met gemak kregen we het met zijn drieën op. Een tweede keer opscheppen was geen straf!

Conclusie

Als reis en cultuur liefhebber is dit een super inspirerend en mooi boek om te lezen. Niet alleen voor de gerechten, maar ook om weer reis ideeën op te doen. Ik heb zoveel mooie dingen gelezen en gezien dat ik niet kan wachten tot ik weer naar het buitenland mag!

Verwacht geen standaard kookboek met veel recepten, dan wordt je verwachten van dit boek zeker overtroffen! Zou het iets voor jou zijn?

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.