Ondernemen en ouderschap: haal de bottleneck uit je dag

Ondernemen en ouderschap, hoe combineer je dat? Ik zat in een interessante room op Clubhouse gisteren waarin hier met een groepje ondernemers over gesproken werd. Zowel ondernemende vaders als moeders namen deel aan de discussie en ik vertegenwoordigde in het gesprekspanel de alleenstaande ouder. Voor iedereen die dit live gesprek heeft gemist, deel ik graag de belangrijkste tip: haal de bottleneck uit je dag!

ondernemer met kinderen tips

Wat wordt hiermee bedoeld, de bottleneck uit je dag halen?

Nou, het is best pittig om – zeker in deze tijden – je onderneming met je kinderen te combineren. In het gesprek werd ook gezegd dat echte topondernemers vaak ofwel géén kinderen hebben, of dat hun partner alle zorg- en huishoudelijke taken uit handen neemt. De ondernemers die deelnamen aan het gesprek hadden het anders verdeeld.

Als enige single in het panel gaf ik ook aan dat ik vroeger een dergelijke rolverdeling met mij als kostwinner wel zag zitten, maar daar nu anders over denk. Ik date het liefst met ondernemers omdat je dan samen op hetzelfde level zit, het is fijn als je partner gelijkwaardig is en met je kan sparren over de inhoud en nieuwe kansen. Voor mij is het inspirerend om over ondernemen te praten, dan ga ik ‘aan’. En hoe leuk is het als jouw partner die ‘bruisende, geïnspireerde ik’ bij je aanwakkert?

Tijdens het coronajaar hadden alle deelnemers aan het gesprek hun eigen uitdagingen. Zo was er de horeca ondernemer die voorheen 60 uur in de week maakte en die nu ineens alle tijd voor de kinderen heeft. Een vreemde gewaarwording voor hem, maar ook waardevol om ineens dingen te kunnen doen met zijn kinderen waar voorheen nooit tijd voor was. Naar school brengen bijvoorbeeld.

Er waren ondernemers met kinderen onder de kleuterleeftijd, die moeite hadden om dingen gedaan te krijgen. Kinderopvang dicht en zo jong zijn ze nog niet in staat om zichzelf te vermaken of überhaupt voor zichzelf te zorgen. Denk: luiers verschonen, flesjes maken, de aandachtspanne om langere tijd zelf te spelen. Met een partner die ook thuis werkte of waarmee ze samen hun onderneming runnen, vroegen ze zich af of een systeem met een hoedje of ketting de oplossing zou kunnen zijn. De papa of mama met het hoedje op is je aanspreekpunt.

Verdeel de taken

Taakverdeling bleek voor iedereen de oplossing.

Met mijn co-ouderschap was dat eenvoudig geregeld: als de kinderen bij mij thuis zijn heb ik de zorg en andersom. Bij belangrijke meetings wisselden de vader van mijn kinderen en ik wat dagen om. Voor de volledige gezinnen met 2 ouders, lag het wat ingewikkelder: je woont met elkaar in 1 huis en bent dus beiden continu aanwezig. De ondernemers waren het er over eens dat een duidelijke taak- of dagverdeling de beste oplossing was.

Afgestemd op meetings of het soort taak, wisten beiden partners zo wie wanneer verantwoordelijk was voor de kinderen. Net als met mijn co-ouderschap hebben sommigen dus vaste dagdelen de zorgtaak. Anderen hebben het juist zo verdeeld dat de ene partner alle verzorgingstaken op zich neemt en de andere partner alle huishoudelijke taken.

Besteed zaken uit

Naast duidelijkheid over wie wanneer voor wat verantwoordelijk is, was het panel het eens over het uitbesteden van randzaken. Haal de bottleneck uit je dag! Waar loop je op vast? Dit punt is iets om over na te denken: het levert meestal meer op als jij zelf rustig kunt werken en dit knelpunt oplost door het uit te besteden. Zo heb ik zelf een schoonmaakster en een boekhouder, om een voorbeeld te geven. Anderen maken gebruik van een kookservice, een babysitter (ja, juist ook als je beiden vanuit huis werkt), een virtual assistent…

Voel je niet schuldig

Verschillende ondernemers benoemden het schuldgevoel ten opzichte van hun kinderen. Als ze met hun bedrijf bezig zijn, is er even geen aandacht. Onderling waren we het er over eens dat de ander zich echt niet schuldig hoefde te voelen. Kies een moment van quality time, dan ben je er helemaal voor je kinderen. Op een ander moment is het dan echt niet erg wanneer je met je bedrijf bezig bent. Of met – zoals in mijn geval – revalideren: een rustmoment op bed om je lijf te laten herstellen van een ziekte of de prikkels. Een meditatiemoment midden op de dag, een korte lunchwandeling of een ander moment even helemaal voor jezelf nemen (een compleet weekend weg bijvoorbeeld), zorgt er juist voor dat je even kunt opladen. Daarna kun je er helemaal voor je kinderen zijn én er bovendien ook echt weer even van genieten.

Het was een waardevol en inspirerend gesprek. Na afloop kreeg ik vanuit het publiek zelfs een berichtje op LinkedIn dat mijn bijdrage zo inspirerend was over revalideren als alleenstaande moeder met een onderneming. Vandaar dat ik de conclusies hier graag met je deel. Richt je leven met kinderen en onderneming zo in dat het voor jou werkt!

Heb jij nog mooie aanvullingen?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.