Hoe mijn doodsangst veranderde in kerstversiering met de Matrix Methode

Trauma’s, we lopen er allemaal wel een paar op in ons leven. Soms kunnen we die prima zelf verwerken. Andere gebeurtenissen hebben dusdanig veel impact dat je er hulp bij nodig hebt. Dat de situatie in je hoofd omgebogen moet worden. Met de Matrix Methode kun je een trauma verwerken, zonder dat je aan een hulpverlener hoeft te vertellen wat er precies is gebeurd. Heel veilig dus!

matrix methode
Foto: Shutterstock

De Matrix Methode wint door zijn effectiviteit aan terrein. Hulpverleners worden niet meegezogen in de schrijnende verhalen van hun klanten, maar vooral krijg jij snel weer zelf de regie over de zaken in je hoofd. Op veel huisartsenpraktijken wordt deze methode daarom nu aangeboden, zodat ze minder hoeven door te verwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog. In mijn geval was 1 behandeling al voldoende! Ik bezocht zelf een lokale ZZP-collega van Platform Z. Haar naam is Rianka Van der Neut-Olree en ze hielp voorheen vooral kinderen in haar praktijk in Bodegraven, nu is ze ook werkzaam als BreinCoach waarbij ze dus de Matrix Methode inzet om mensen te helpen.

Waarom ik hulp nodig had

Veel pijn is eigenlijk psychisch. En ik had (na covid) maandenlang heel veel pijn en terugval na terugval, qua conditie echt een corona-oma. Steeds als ik over (belachelijk lage) grenzen ging, was er pijn. Brandende longen. Een arm die je niet kunt bewegen. Steken. Pijn op de rug tussen de schouderbladen. Hoofdpijn op je neus (ja weet ook niet hoe ik het anders moet omschrijven).

In onderzoeken was er niets te vinden dat deze aanhoudende pijn verklaarde. (Hoewel ze nu zover zijn dat het in de beschadiging van de allerkleinste bloedvaatjes zit.) Ik was uitbehandeld. De huisarts vroeg zich af of ik niet ‘gewoon’ een burn-out had. Lezers reageerden dat ze me enorme aansteller vinden: eerst zeggen dat je niet zo ziek was en dan miepen over de nasleep. Naasten geloofden al niets van mijn klachten toen ik nog volop in de covid zat.

Ik deed mijn best de onterechte faker-beker af te laten ketsen op mijn muurtje. Hou lekker bij je en blijf uit mijn bubbel. Focus op positiviteit. Bubbel optimaal verkleinen. Genieten van elk klein stukje vooruitgang. En steeds werd ik een stukje beter – paar stappen terug – nog een stukje beter – paar stappen terug… en weer vooruit. Het ging best goed, vond ik zelf. Elke kleine overwinning was een feestje.

Tot mijn ouders allebei covid kregen. Ouder dan ik. Risicogroep.

Dat was een trigger. Niet alleen was ik bang dat zij dezelfde klachten zouden krijgen als ik en dat minder goed zou aflopen, ik herleefde alles zelf weer. Met de kennis van nu had ik namelijk weldegelijk het stempel “zeer ernstig ziek” gekregen. Alleen in mijn bed. Televisie luisteren met coronanieuws. Zonnetje door het raam. Ademen maar geen lucht binnenkrijgen… Hartkloppingen. Pijn. Verhoging. Vluchttas op de gang. Moe, zo verschrikkelijk moe. Angst om de prop in je long en wat er nog meer zou kunnen komen. Hoe lang zou het duren voor iemand me zou vinden als het mis zou gaan?

matrixmethode
In de praktijk van Brein Coach Rianka.

Wat er in het kort gebeurde tijdens de sessie

Ik had geen idee wat ik kon verwachten van 1 sessie met de Matrix Methode. Van Rianka mag ik vaker terugkomen indien nodig. Maar dit hielp al enorm. Het trauma wilde ik weg hebben en verder vroeg ik me af of ik inderdaad dusdanig gek was dat de pijn uit mijn hoofd voortkwam. Dat laatste bleek zeker niet het geval.

Rianka vroeg me vooral om even goed in te voelen in welk zintuig de pijn zat. Maar ik was behoorlijk afgeleid door de pijn in mijn long na het fietstochtje naar haar praktijk. Door de focus werd dat nog scherper.

Ik tekende wat bolletjes op een papiertje. Het belangrijkste was echter om op een cartooneske wijze die pijn en angst letterlijk uit mijn lijf te halen. Wat zou ik daarbij gebruiken? Een hijskraan? Een schep? Alles moest er uit. Toen dat buiten mijn lijf was mocht ik het opruimen. In de fik steken. Met een raket naar de maan schieten. Platstampen. Opvegen. Als het maar weg was. Toen moest ik de plek waar het lag schoonmaken. In mijn hoofd heb ik staan boenen als een gek. Vervolgens was de plek in mijn lijf aan de beurt. Die moest ook schoon. Ik zag mezelf als de ultieme cleaning lady en heb me een partij staan schrobben, vegen en schuim rond laten vliegen. Nu de plek schoon was, mocht ik er een mooie herinnering voor in de plaats brengen. Dus hing ik in mijn glitterjurk, vol in de make-up de kerstslingers op in mijn long! Het sprankelt, het bruist, het feest en de vreugde spat er aan alle kanten vanaf.

De pijn werd wel ietsjes minder. Dat stukje zat vooral in het niet geloofd worden door anderen. Maar het maakt geen flikker uit wat een ander van je denkt. Gaat om jezelf. En ik heb me daar toch als een powervrouw rotzooi opgeruimd, staan poetsen en de boel versierd niet normaal meer! Allemaal in mijn hoofd, maar toch. Het voelde heel grappig en het meest wonderlijke is, dat het trauma verdween. Steeds als ik terugdenk aan hoe ziek ik was, zie ik dat beeld voor me van mezelf in glitterjurk met glamourmake-up staan dansen onder die mooie kerstlampjes en slingers die er hangen. Klaar voor een feestje. En dan krijg ik een blij gevoel! Bizar hè?

Een brandende long had ik nog steeds. Maar, zo zei Rianka, lichamelijke beschadigingen kun je met deze methode niet genezen. De pijn is dus echt omdat het lichaam kapot is gemaakt. Dat heeft tijd nodig. De stress van het trauma is wonderbaarlijk genoeg verdwenen. Steeds weer verbaas ik me (nu meer dan een maand later, de behandeling was begin december) als ik bij die nare herinnering mijn eigen pretoogjes zie en niet anders kan dan blij zijn.

Omdat je inhoudelijk niets hoeft te vertellen, kun je deze methode op allerlei situaties toepassen die je in je hoofd zou willen overschrijven.

De methode is ontwikkeld door Ingrid Stoop, je kunt hier haar boek bestellen. Of meer lezen op deze website.

Of kijk op de website als je in het kader van ‘baat het niet dan schaadt het niet’ ook wat vervelende en verdrietige zaken in je hoofd wilt opruimen. In Bodegraven en omstreken kun je dus terecht bij BreinCoach Rianka.

Had jij ooit al eens van de Matrix Methode gehoord?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.