Zelf een website maken, hoe doe je dat?

Hoe maak je zelf een website? Veel mensen hikken daar toch een beetje tegenaan, maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Mijn allereerste websites ‘programmeerde’ ik volledig in HTML. Wij moesten op het HBO deze codetaal leren, althans de basis ervan, en daar heb ik nog steeds profijt van. Tegenwoordig is het maken van een site een kwestie van ‘klik en speel’, maar sommige dingen zijn wel handig om te weten. Het belangrijkste? Oefenen!

hoe maak ik website
Foto: Shutterstock

Je hebt tegenwoordig heel veel mogelijkheden om eenvoudig een website te maken. Heb je tieners? Geen idee of ze dit op school krijgen, maar laat ze in hun vrije tijd voor de gein eens een website maken over hun grootste hobby. Het bijhouden van een website leer je vooral in de praktijk. Door te doen dus. Gaan ze dan later iets ondernemen of de site van hun vereniging bijhouden, dan weten ze in ieder geval hoe het werkt. Bovendien kunnen ze op hun beurt jou weer helpen als je er niet uitkomt.

Waarom wil je een website?

Voor je aan de gang gaat, is het eerst belangrijk om te weten wat voor site je nodig hebt. Dit heeft gevolgen voor je aanpak, welke tools handig zijn en je layout om maar wat te noemen.

 • Wil je een website voor je bedrijf?
 • Moet er een webshop op de site komen?
 • Ga je bloggen? En is dat zakelijk of juist om privé dingen te delen (zoals updates van het ziektebed van je kind, mooie filmpjes die je op youtube hebt gezet waar je een toelichting op wilt geven, delen van je tekeningen, uitleg van knutselprojecten …)?
 • Wil je veel foto’s laten zien (bijvoorbeeld van jouw hobby)?
 • Is het voor een vereniging?

Wie gaat jouw website bekijken?

Als je straks die website hebt, wie gaat die dan bezoeken? Klanten? Familie? Mensen met dezelfde hobby? Mensen die in hetzelfde schuitje zitten en tips zoeken? Dit zijn de mensen die hun weg moeten kunnen vinden op jouw site. Ze moeten de teksten begrijpen die je schrijft. Ze moeten de juiste knoppen kunnen vinden, om eventueel door te klikken als ze meer willen weten. De informatie die je gaat delen op jouw website, stem je dus af op deze doelgroep. En kijk daarbij ook naar jezelf. Ik vind ingewikkeld taalgebruik irritant. Taalfouten ook. Net als hele kleine lettertjes, want surfen doe ik vooral vanaf mijn telefoon.

Starten met bouwen

Als je helder hebt wat je wilt, kun je gaan bouwen. Dat kan via een gratis .wordpress.com site of je kunt het meteen professioneel aanpakken met een eigen domeinnaam. Bij webbouwer GetBigMarketing kun je bijvoorbeeld heel kant en klare templates selecteren voor een webshop, een portfolio van foto’s, een online CV voor sollicitaties, een blog of een evenement. Als je een beginner bent is dat heel makkelijk. Mijn eigen site is momenteel gehost bij Transip, waarbij ik zelf in WordPress de hele achterkant van mijn website beheer en in elkaar zet. Dat is meer iets voor gevorderden.

Welke pagina’s maak je?

Het is gebruikelijk om te starten met een paar vaste pagina’s:

 • De homepage, oftewel de thuisbasis van je website. Op mijn site zie je hier mijn logo, de menubalk, een overzichtje van recente blogartikelen en rechts onder meer een fotootje met uitleg over mij. Dit is de welkomstpagina van jouw website. Hier kijkt een bezoeker wat hij wil doen. (Een tekst lezen of contactgegevens opzoeken bijvoorbeeld.)
 • De contactpagina. Wanneer je een zakelijke website hebt, moeten je contactgegevens op jouw website vermeld worden. Het postadres en kamer van koophandel nummer, maar ook een e-mailadres waarmee bezoekers met jou in contact kunnen komen. Bij mij heet deze pagina ‘Over Mij’ voor lezers, maar heb ik voor adverteerders ook een ‘Mediakit’ met meer zakelijke informatie. Ik heb meerdere doelgroepen en daarom ook meerdere pagina’s. Sommige mensen vinden dat verwarrend.
 • Een inhoudelijke pagina. Waar moet je dan aan denken? Op mijn blog zijn dat de artikelen die ik schrijf, maar het kan ook een pagina met diensten die je levert zijn, of iets over duurzaam ondernemen en waarom dit belangrijk is of in het geval van een webshop een artikelpagina met een foto en wat meer informatie over een te bestellen artikel, inclusief bestelknop.

Wat als de basis staat?

Als je de basis klaar hebt, kun je wat experimenteren met de lay-out oftewel de vormgeving. Misschien wil je de kleur aanpassen? Links toevoegen naar betrouwbare bronnen met extra informatie voor je lezers? (Of gewoon een lijstje van mijn 5 favoriete blogs waarbij je natuurlijk Marstyle op 1 zet, hahaha.) Of een foto invoegen?

Experimenteer daar een beetje mee en voeg dan wat extra inhoudelijke pagina’s toe. Zo groeit jouw site. Op mijn blog staan inmiddels zo’n 2000 artikelen, daarom plaats ik soms ook een linkje naar een ouder stuk. Ik weet zelf precies waarover ik geschreven heb, maar nieuwe lezers natuurlijk niet. Met zo’n linkje help je ze een handje.

DIT is HEEL ERG belangrijk!

 • Schrijf al je teksten zelf!
  Ik ontdekte dat een site artikelen van mij gekopieerd en geplakt had en heb daar een schadeclaim voor ingediend. Op teksten zit auteursrecht. Wil je iemand quoten? Pak dan 1 zinnetje en link naar de originele bron.
 • Gebruik eigen foto’s of rechtenvrije foto’s!
  Ook op beelden zit auteursrecht. Je mag dus niet zomaar fotootjes van internet plukken en op je website zetten. Zelfs niet als je nog op school zit. Foto’s embedden mag wel, maar daarvoor moet je iets bekender zijn met HTML-codes. Beter is het om eigen foto’s te gebruiken of beeld van een rechtenvrije stockfoto site te gebruiken zoals Pexels of Pixabay.

computer

Zelf leer ik elke week iets bij. Over codes, maar ook over welke plugins handig zijn om mijn site te verbeteren. Daarnaast doe ik aan zoekmachine optimalisatie, zodat mijn website goed gevonden kan worden. Dat houdt in dat je goede teksten schrijft, misschien wat zoekwoordenonderzoek doet, je site snel is en je voldoende linkjes krijgt vanaf andere websites (dat heet je linkprofiel). En ik deel mijn artikelen op social media. Als blogger word je vaak afgerekend op het aantal bezoekers dat je trekt, maar ook op het aantal duimpjes of hartjes dat je op social media krijgt. Het is dus een totaalpakket.

Start gewoon!

Wil je een website, dan is gewoon starten de beste methode om dingen te leren. Weet je iets niet? Dan kun je op internet vaak het antwoord wel vinden en heb je direct datgene geleerd wat jij nodig had om verder te kunnen. Zeker als de techniek je bij voorbaat al stress geeft, raad ik je aan om te beginnen via een ‘click & play’ aanbieder. Zo krijg je er plezier in en wanneer je een niveau verder bent, komt de rest vanzelf.

Heb jij op school een site moeten bouwen of HTML-code moeten leren?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.