Beter slapen? Zo pak je het aan

Heb je wel eens last van slaapproblemen? Het is misschien een schrale troost, maar je bent bepaald niet de enige. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek hadden in 2018 bijna drie miljoen Nederlanders van 25 jaar of ouder last van slaapproblemen. Bijna drie miljoen, dan heb je het dus over zo’n beetje een kwart van alle mensen van 25 jaar en ouder. Een behoorlijk aantal! Wat kun je eraan doen om dit te voorkomen of doorbreken, en gewoon weer lekker te slapen?

slapen in de jungle

Schokkende aantallen: we slapen slecht

Het zijn nogal getallen, zoveel miljoen volwassen Nederlanders die de slaap maar slecht kunnen vatten, of moeite hebben om door te slapen. Er lijkt een behoorlijk verschil te zijn tussen werkenden, van wie 19% aangaf hier last van te hebben, en arbeidsongeschikten, waarvan maar liefst 58% aangaf slecht te slapen. Of deze slapeloosheid invloed heeft op hun arbeidsongeschikt zijn, of dat het bijvoorbeeld juist de kwaal die hen arbeidsongeschikt heeft gemaakt is die ook voor een slechte nachtrust zorgt, vermeldt het onderzoek niet.

Wat wel duidelijk is, is dat slaapproblemen vaak samenhangen met een slechte gezondheid. Mensen met lichamelijke problemen hebben een grotere kans om slecht te slapen, net als mensen met een minder goede geestelijke gezondheid. De kans dat zij slaapproblemen hebben is drie keer zo groot vergeleken met mensen met een goede geestelijke gezondheid.

>> Lees ook mijn ervaring met Emma Matras

Kun je er zelf iets aan doen?

Bovenstaande informatie maakt al duidelijk dat er niet altijd iets aan de slaapproblemen te doen lijkt te zijn: de kans dat zij door onderliggende lichamelijke of psychische problemen worden veroorzaakt is groot.

Voor de grote groep mensen die echter geen achterliggende geestelijke of lichamelijke problemen heeft, kan er best iets aan de slapeloosheid gedaan worden. Vaak is een goed ritme aanhouden, waarbij iedere avond er hetzelfde uitziet en uiteindelijk naar het moment van naar bed gaan en in slaap vallen toewerkt, in veel gevallen al een groot verschil maken. Rust en regelmaat, we zijn erbij gebaat.

Ook zijn er, zonder meteen naar de slaapmiddelen te grijpen, tal van middelen die kunnen helpen bij een betere nachtrust. Een goed voorbeeld is CBD, dat door steeds meer mensen met een goed gevolg wordt gebruikt. CBD wordt vaak gebruikt als olie, welke ook wel cannabisolie genoemd wordt. Bang om hallucinerend in je bed te belanden hoef je niet te zijn, als je de olie aanschaft bij een betrouwbare verkoper als Cibdol.nl hoef je niet bang te zijn dat ook het bekende stofje THC, dat je wel in wiet aantreft, erin verwerkt is. Bij Cibdol vind je alle producten met CBD. Wellicht kunnen ze ook jou helpen om van je slaapproblemen af te komen.

Wat doe jij om goed in slaap te komen?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.