Het gaat er niet om wat je doet, het gaat erom dat je iets doet

UPDATE: Helaas blijkt deze stichting een vorm van oplichting. Ik schaam me kapot dat ik er met dit artikel aan heb meegewerkt. Mijn opdrachtgever heeft het Kamer van Koophandel nummer wel degelijk gecheckt, helaas blijkt men het nummer van een ander bedrijf misbruikt te hebben. Er worden momenteel juridische stappen ondernomen. 

Ik heb een schurfthekel aan mensen die zwijgen en wegkijken. Dus bij deze het boetekleed voor mij. Voor de mensen die boosheid richting mijn blog ervaren: weest gerust, ik ben hierdoor ook financieel geraakt. En voel de pijn dus in mijn portemonnee. Bovendien ben ik kort na het plaatsen van dit artikel zelf ziek geworden door het virus.

Corona maakt op alle manieren meer kapot dan je lief is. Ik vind het een grote schande dat hier blijkbaar moedwillig misbruik is gemaakt van mensen die iets voor een ander willen betekenen, waaronder ikzelf. 

En het spijt me.

//

In crisistijd ligt het gevaar van slachtofferschap op de loer. Dát wil je niet, want als slachtoffer ben je compleet machteloos. Dag eigenwaarde. Dag gemoedsrust. Hallo paniek. Het gaat er niet om wát je doet, het gaat erom dát je iets doet. Is voor jezelf beter. Dit is ook de slogan van de Stichting Coronabewust, waar jij waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Zij zoeken vrijwilligers, goede ideeën en donateurs.

rollator mondkapje
Afbeelding: Shutterstock

De Stichting Coronabewust vroeg mij of ik wilde helpen om hun mooie initiatief bekend te maken. Mijn eigen idee om eenzame mensen zichzelf in hun kracht te laten zetten door ze post te laten sturen naar kwetsbare kinderen, heb ik inmiddels ingestuurd. Wat de stichting nu al doet?

Ze hebben (werkloze) kleermakers ingezet om mondkapjes te maken. In veel buurten zijn al soortgelijke initiatieven, ik kan trots zeggen dat mijn eigen moeder voor ons lokale wijkteam al een flinke voorraad van dergelijke mondkapjes heeft gemaakt.

Gratis zorgkit

Ben jij bijvoorbeeld mantelzorger of werk je in de thuiszorg? Dan kun je gratis via de website Coronabewust.nl een COVID-4zorgkit aanvragen om toch – op een veilige manier – de benodigde zorg te kunnen bieden aan kwetsbare mensen die hiervan afhankelijk zijn. In deze kit zitten latex handschoenen, een herbruikbaar duurzaam mondkapje, desinfecterende handgel en een pakje zakdoekjes. Een instructie over hoe de kit te gebruiken zit er ook bij in.

Als winkelier kun je contact opnemen om op lokaal niveau als uitgiftepunt voor deze zorgkits te dienen. Verder zoekt men donateurs die deze mantelzorgkits willen sponsoren. Dat kan op hun website voor 6, 8 of 10 euro. Of een bedrag naar keuze. Vanaf 1 euro help je al iemand aan een duurzaam herbruikbaar mondkapje.

Uit je dakraam feest

Het blijft niet bij de gratis zorgkits, de stichting coördineert daarnaast ‘uit je dakraam’ feestjes. Oftewel: corona-bewust-mini-events. Hierbij wordt muziek gemaakt voor zorginstellingen. Dat kan voor ouderen zijn, maar ook voor gehandicapten, waarbij mensen vanaf hun balkon of vanuit hun dakraam kunnen genieten van een optreden. Nu de dagbesteding is weggevallen, kan dit een leuke afleiding vormen. Ook voor de artiest of straatmuzikant die geen gewone optredens kan doen. Als artiest kun je je hiervoor aanmelden via de website.

Het gaat er niet om wat je doet, het gaat erom dát je iets doet.

Wat ik zelf kan doen, is artikelen schrijven. Dat blijf ik dus ook doen. Niet over alle honderden mooie initiatieven in mijn mailbox, maar deze met gratis zorgkits sprong er voor mij wel uit. Veel van mijn lezers dragen zorg voor een ander en vroegen zich wellicht af hoe ze dat kunnen blijven doen.

Houd die paniekstand buiten je deur. Ben je eenzaam? Pak zelf eens de telefoon. Je hoeft niet altijd op een ander te wachten, houd het initiatief bij jezelf: de gemoedstoestand van de helper is beter dan die van het slachtoffer.

Doe iets, maar bepaal zélf wat dat ‘iets’ dan is. Dat kan een donatie van 8 euro zijn aan de Stichting Coronabewust, maar ook een ontspanmoment met je eigen kinderen door een spelletje te doen, een stoepkrijttekening voor een jarige, een lief briefje voor een klasgenoot, boodschappen doen voor je buren, … of met een gratis zorgkit de steunkousen van je zelfstandig wonende oma aan en uit doen.

Zou jij als mantelzorger met zo’n zorgkit uit de voeten kunnen? Of kon je dat ook zonder al blijven doen?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. kim Dijkman zegt:

  Helaas, Menno Stom en Coronabewust blijkt een oplichter te zijn, geen kits, geld weg, emails worden niet beantwoord, telefoonnummers geblokkeerd

  1. Marguerita zegt:

   OMG dat meen je niet???

  2. Marguerita zegt:

   Ik heb een rectificatie geplaatst. Wat ontzettend misselijkmakend dit. bah!

   1. Kim Dijkman zegt:

    Het spijt mij ten zeerste dat jou dit is gebeurd… Ik krijg nu via messenger een bericht van hem dat hij naar de politie gaat met mijn aantijging (vind ik allang prima, kunnen ze ook verder uitzoeken hoe en wat) maar ik vind dit echt vervelend voor jou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.