Groenten eten? Maak er een spelletje van!

Een tijdje terug maakte ik op een persevent kennis met het merk Spoony. Als je online kindvriendelijke boodschappen wilt doen, is dit een leuke tip. Spoony is gericht op kinderen in de basisschool-leeftijd en biedt maaltijdpakketten aan die van gezond eten een spelletje maken. Hieronder ook doe-het-zelf-pakketten waarmee jouw eigen kind de chef is!

spoony

Kinderen zijn op dit moment over het algemeen meegaander als het gaat om helpen in het huishouden en de sfeer gezellig houden. Met een pakket van Spoony kun je ze zélf voor jou laten koken, kabouterpizza’s bijvoorbeeld. Of je zet ze een verse soep voor, die je als gezin eet met ‘hulp’ van een Spoony spelletje. Dit spelletje kun je vervolgens ook tijdens andere maaltijden gebruiken om je kind voldoende groenten te laten eten, zonder geruzie.

Lastige eters

Je kind voldoende groenten laten eten? Dat is nog niet zo makkelijk voor veel ouders. Ongezonde snacks, snoep en tussendoortjes gaan er uiteraard met gemak in, maar met de avondmaaltijd heb ik lastige eters. Spoony maakt van groenten eten een feestje. Wij kregen op het persevent enkele flyers met spelletjes mee, omdat de pakketten met verse groenten nog niet in de supermarkten lagen op dat moment. Ik weet niet hoe dit nu is, maar online bestellen kan wel.

Groenten-ontdekkingstocht voor je basisschoolkind

Spelenderwijs gaan kinderen met Spoony op groenten-ontdekkingstocht. Volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum moet een kind van vier jaar zo’n 100 gram groenten per dag eten. Een kind van acht jaar zelfs 150 gram. In de praktijk haalt maar liefst 65% dit niet. Hoewel variatie in groenten heel belangrijk is voor de ontwikkeling van de smaakpapillen én het binnenkrijgen van belangrijke bouwstoffen, komen veel kinderen niet verder dan snacktomaatjes en komkommers. Herken je het?

Veggies on a mission

Phaedra Mensen, zelf moeder van drie dochters, startte drie jaar geleden haar food-startup Spoony met een sociale missie: kinderen met plezier meer groenten laten eten. Zij ontwikkelde – samen met een testpanel van 150 kinderen en 20 gezinnen – diverse lekkere producten, bomvol groenten én een flinke dosis pret. Door de vrolijke verpakkingen, het figuurtje Spoony en eetbevorderende spelletjes wordt groenten eten letterlijk én figuurlijk kinderspel. Na zo’n 10 keer proeven leren kinderen vaak pas een groentesmaak waarderen. Spoony helpt om kinderen over die drempel heen te trekken en om van groenten eten iets leuks en positiefs te maken. 

spoony

Onze ervaring met een Spoony groentenspel

In het assortiment van Spoony vind je een aantal kant-en-klaar producten, zoals de Spelletjes Soep waarbij aan de binnenkant van de verpakking een bordspel met dobbelsteen zit. Met één portie ben je verzekerd van je dagelijkse portie groenten. Ik kreeg tijdens het persevent een spel met dobbelsteen mee, die ik inzette met een zelf gemaakte tomatensoep. Sindsdien associëren mijn kinderen soep eten met een spelletje…

Je mag de hele tijd eten, maar als je aan de beurt bent, gooi je met de dobbelsteen. Op het spelbord zie je vervolgens welke opdracht je moet doen. Raadsels, zoekspelletjes, weetspelletjes… Er zit van alles bij. Een voorbeeldje? “Hoeveel woorden ken jij die op soep rijmen?” Zoveel happen mag je nemen. Soms ben je al aan het einde van het speelbord maar is de soep nog niet op. Geeft niets, wij beginnen gewoon weer opnieuw. Zo is het gezellig aan tafel en zijn mijn dochters meer op het spel gefocust dan op de smaak in hun mond. Een truukje dat heel erg goed blijkt te werken! Mijn kinderen zijn 7 en 9 jaar, dus precies ook de leeftijd waar Spoony met haar producten op mikt. In de spellen wordt volop aandacht besteed aan voedingseducatie, zodat kinderen op een vrolijke en positieve manier in aanraking komen met dit onderwerp. 

Heel fijn: het spel kun je zo vaak gebruiken als je wilt! Ook bij andere maaltijden dus.

Over het assortiment

De soep is 100% puur, met minder zout en zonder toegevoegde suikers. Wil je nog meer gemak? Dan is er de Slurp Soep. Deze soep zit in een vrolijk zakje dat handig warm te maken is in magnetron of heet water. Het kan zó mee in de sporttas of de broodtrommel en kinderen zijn er dol op!  Als tussendoortje zijn er de Snekkies, gemaakt van knapperige bieten- en wortelwafeltjes (40% groenten) met verminderd zout en vet. Voor het avondmaal is er de Spelletjes Pasta, een 100% rode linzenpasta met BINGO spel.

Om het zelf koken te motiveren zijn er doe-het-zelf pakketten: vrolijke dozen met ingrediënten, een kinderlijk eenvoudige receptkaart én bijbehorend spel, waarmee kinderen zelf een lekker groente tussendoortje kunnen maken. Zo kunnen ze zelf in de keuken ontdekken hoe leuk én lekker zelfgemaakt eten smaakt. Groentechips bijvoorbeeld.

Alle producten zijn te bestellen in de webshop van Spoony en bij diverse online speciaalzaken zoals de Biologische Toko. Daarnaast wordt Spoony volop gebruikt bij buitenschoolse opvang locaties.

Nu offline boodschappen doen een ding is, misschien leuk om eens iets van Spoony te proberen en een spelletje te maken van eten met het gezin?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.