Snoep met de lunch? Nee!

Een tijdje terug verbaasde ik me weer eens. Ik besef me dat het een generatieding zal zijn: de Millenials stellen over het algemeen gewoon minder eisen aan zichzelf en pakken zaken als opvoeding behoorlijk anders aan. Zo blijkt elke dag snoep in de lunchtrommel voor veel kinderen normaal te zijn… Huh?

bento hond lunch
Gezonde bento lunchtrommel voor kinderen. Foto: Shutterstock

Ik vind het erg belangrijk om na te denken over de keuzes die ik maak en welke gevolgen dat heeft voor mijn kinderen. Maar niet iedereen zit daar hetzelfde in…

Zo vertelde ik vol verbazing aan een Millenial-parent dat mijn dochter vroeg of er een snoepje in haar lunchtrommel mocht. Ik vond dat een rare vraag. Nee, natuurlijk mag dat niet! Lunch is een maaltijd. Snoepen doen we met snoeptijd. Ik wil mijn kind gezonde eetgewoontes aanleren. Dat ze de vraag überhaupt stelde vond ik al verbazingwekkend, eigenlijk.

De Millenial-moeder in kwestie vond mijn reactie maar raar. Haar kind krijgt elke dag snoep mee in de lunchtrommel.

WAT?

Ik kan daar dus niet over uit. De moeder geeft aan dat ze regelmatig allerlei diëten doet en niet tevreden is over haar figuur. Dan zou ik denken dat je met gezonde voeding bezig bent. En vooral ook wilt dat je kind later niet met hetzelfde figuurprobleem zit als jijzelf.

Nou ben ik zelf niet zo van de diëten. Misschien omdat ik van huis uit een gezond voedingspatroon heb meegekregen? Drie maaltijden per dag en vaste momenten voor koekjes of snoepjes. Wij moesten ook een tijd op E-nummers letten en zuurdesum brood eten: ADHD in het gezin in de jaren ’80, zo ging dat.

Ik ben met één keer in de week fitness ook geen fanatieke sporter of fitgirl. En nee, heel slecht misschien, mijn kinderen dus ook niet. Ze volgen toch jouw voorbeeld… Maar als ze zowel nu als later blij willen zijn met hun lichaam, moeten ze wel weten dat voldoende bewegen, genoeg water drinken en gezond eten ervoor zorgen dat hun lijfje in vorm blijft en minder snel ziek wordt. 

Lijkt mij dus logisch dat je kind elke dag snoep geven met de lunch niet een keuze is die je ze voor de rest van hun leven wilt meegeven. Dus nee, mijn kinderen krijgen geen snoep mee in de lunchtrommel. Alleen op een feestdag (een paar kruidnootjes met Sinterklaas, iets dat over is van een verjaardag) of af en toe eens, maak ik een uitzondering. Over het algemeen doe ik niet aan hartig beleg, dus iets zoets eten ze toch wel. En lekkere snackjes in de lunchbox krijgen ze ook als ze dat willen: snoeptomaatjes, stukje komkommer, blauwe bessen, handje nootjes… 

Alleen kan ik nu de vraag van mijn dochter – die ik dus bestempeld had als raar, brutaal en abnormaal – plaatsen in de context. Er zijn blijkbaar veel ouders die er niet over nadenken wat dit voor de toekomst van hun kinderen betekent en elke dag snoep in de broodtrommel stoppen…

Noem mij maar moedermaffia, ik vind dat raar.

Ik kan zelf geen goede reden kan bedenken waarom iemand dat elke dag zou willen doen. Misschien mis ik bepaalde informatie? Qua verwenmomentje gaat het verloren als het structureel is, toch? Bovendien zijn er toch elke week wel kinderen jarig in de klas of krijgen ze een snoepje als beloning van de juf of meester.

Ga dan lekker los met bento zou ik zeggen. Ook niet mijn ding, maar ziet er tof uit én het is gezond! Of stop er wat broodtrommelliefde in.

Hoe doe jij dat? 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Miranda zegt:

  Bij ons op school wordt er volgens mij in de lunchtrommels gekeken tijdens de overblijf. Ik had rond pasen een keer een paaseitje in haar trommel gedaan en die zat er nog gewoon in bij thuiskomst. Ze mocht ‘m niet opeten van de dame bij de overblijf. Ik vond het overdreven, het is niet dat ik dagelijks die hele trommel vol stop met snoep. Laats met Sinterklaas precies hetzelfde, een paar kruidnootjes (weliswaar chocoladekruidnootjes 😉 ) zaten nog gewoon in haar trommeltje om dezelfde reden.

  Ergens wel goed natuurlijk dat er gecontroleerd wordt op gezonde lunch, maar kom op zeg, rond feestdagen eens iets lekkers extra in je trommeltje moet kunnen toch?

 2. Merel (Lotus Writings) zegt:

  Denk niet zozeer dat het aan de leeftijd ligt, want ik ken genoeg oudere moeders van veertigplus die de broodtrommel volproppen met danoontjes, koek, snoep en andere (m.i. onnodige) dingen. T is een kwestie van gezond verstand gebruiken. Letterlijk, in dit geval.

 3. G. T. zegt:

  Geen snoep in de broodtrommel hier, hoor. Mijn kleuter krijgt sowieso maar een paar keer per week een snoepje, vraagt er ook niet om.
  Naast brood zit er altijd iets van groente in het trommeltje (komkommer, worteltjes, tomaatjes, of zo iets) en soms iets ‘speciaals’. Dat laatste wisselt en ligt er ook aan hoeveel tijd ik had. Bijv een paar ongezouten nootjes, een gekookt ei, bij uitzondering een stukje ontbijtkoek of soepstengel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.