Mijn mobiele brigade

“Mama, mag ik Instagram?” Ik verslikte me nog net niet in mijn koffie. Ze worden sneller groot dan je denkt. Ik heb twee weken bedenktijd gevraagd en overleg met papa ingebouwd, voor ik een beslissing neem. Want wat is er voor te zeggen dat ze wel op Instagram mag? En welke redenen hebben we om dat nog even niet te doen?

Beide meisjes van 6 en 8 jaar hebben inmiddels een mobiele telefoon. De één de oude van mama, de ander de oude van papa. Daar kunnen ze niet mee bellen, ze hebben het toestel maar geen sim-kaart. 

We hebben voor beide dames een e-mail account aangemaakt zodat ze kunnen mailen naar mama, papa, zus en opa’s, oma en eventueel ooms en tantes.

Wat ze met hun toestel doen? Voornamelijk foto’s en filmpjes maken. Die blijven op hun eigen toestel en de foto’s mailen ze af en toe door, wat best heel leuk is. Krijg je ineens een mailtje van je eigen kind met een foto waar je zelf op staat. Zelf mail ik ook leuke foto’s of grappige snapchatplaatjes naar ze toe. Social media hebben ze niet op hun (meestal sim-only) toestel. Zelfs YouTube staat er niet op.

Burnout door YouTube reacties van jonge kinderen

Op mijn eigen YouTube account krijg ik weleens reacties die duidelijk van kinderen zijn. “Mag ik Globbles?” popte er afgelopen week als berichtje op… Tja, daar gaan je eigen papa en mama over denk ik dan maar. Kan niet in de portemonnee van die mensen kijken. Ik wil liever niet dat mijn kinderen dit soort berichtjes op social media gaan achterlaten, ook al is dit nog heel onschuldig en schattig. Helemaal na de presentatie van YouTubers over hoe heftig de nare reacties die ze meestal van zeer jonge kinderen kregen, bij ze binnenkwamen. Zo heftig zelfs, dat er een burnout volgde.

Afspraken over de digitale opvoeding

Toch valt het allemaal ook niet tegen te houden. De kinderen van nu groeien er mee op. Daar kun je ze het beste op een goede manier bij begeleiden. Dus duidelijke afspraken maken over de digitale opvoeding en wat wel en niet okee is. Hoe lang mag je op een schermpje? Mama en papa willen ten alle tijden in je mobiel kunnen zien wat je uitspookt. Wat is de online etiquête? Tijdens de schoolstaking een paar jaar terug gaf ik er een interactieve les over aan groep 6. Daar merkte ik dat er al best wat kinderen dingen online hadden gezien, die ze eigenlijk liever niet hadden willen zien… En wat moet je dan doen? Daar heb ik ze toen wat tips over gegeven: bespreek het altijd met een volwassene. 

Klassen Whatsapp-groepjes

De volgende ‘hindernis’ die wij straks moeten nemen, zijn de Whatsapp-groepjes waar ze met de hele klas of met een groep vriendinnen in zitten. Je hoort vaak dat je daarbij als ouder heel alert moet zijn op cyberpesten. Op sommige scholen zit je juf ook in de klassen Whatsapp, maar je kunt niet de volledige verantwoordelijkheid van het digitale gedrag van jouw kind daar neer droppen. Die ligt nog altijd bij jou zelf als ouder. Ik hoor van verschillende ouders ook de regel om bij het naar bed gaan de telefoon beneden in te leveren, zodat je zeker weet dat ze niet de halve nacht aan het schermpje gekluisterd zijn. Dat vind ik wel een goede.

Nu is mijn oudste 8 jaar, maar voordat ze 10 is zal ze een eigen telefoonnummer hebben met een Sim Only pakket. Een abonnement vind ik too much en weer een financiële verplichting, vandaar de keuze voor Sim Only. Een nieuwe telefoon aanschaffen voor mijn kinderen vind ik niet nodig, ze kunnen prima uit de voeten met de oude toestellen van ons. Voor Whatsapp en het installeren van social media, heb je echter wel een eigen telefoonnummer nodig en dat hebben ze nu nog niet. Een prepaid pakket is de goedkoopste oplossing, veruit de meeste ouders gaan dan ook voor Sim Only.

En Instagram? Het probleem is opgelost doordat de oude telefoon niet verder komt dan IOS 7 en Instagram er dus niet eens op geïnstalleerd kán worden, al zouden we het willen. Gelukkig maar. Tijdens een klankbordgroep op school hoorde ik over verschillende functies waarmee je via Instagram anoniem met elkaar kunt chatten en waarmee cyberpesten dus in de hand wordt gewerkt. Niet wenselijk. Gelukkig blijven we daar nog even van verschoond…

Vanaf welke leeftijd mocht jouw kind een eigen sim-kaart? En wat heb jij afgesproken voor apps als Instagram, Snapchat en TikTok?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me een glitterkanon en probeer met mijn blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 12 jaar. Je leest hier over intens genieten van het leven na longcovid, fijne perks, bijzondere ervaringen en de band versterken met je tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Suzanne zegt:

  Mijn dochter van 9 heeft sinds dit jaar een telefoon. Voornamelijk omdat ze nu af en toe een uurtje alleen thuis blijft als ik met haar zusje naar zwemles ben bijvoorbeeld en ik haar dan wel wil kunnen bereiken (wij hebben geen huis tel meer). Tik tok heeft ze wel gehad, maar omdat dat niet volledig afgeschermd kon worden voor alleen vrienden mag ze dat niet meer. Instagram en andere sociale media vind ik meer voor de middelbare school leeftijd. Ze heeft wel Whatsapp met een paar vrienden van school, maar we hebben daarvoor wel een aantal voorwaarde: 1. Pas na het avondeten mag ze even haar appjes bekijken, 2. de tel. blijft in de woonkamer en 3. als ‘vrienden’ te veel energie gaan kosten dan zijn het geen echte vrienden en worden ze verwijderd.

  1. Suzanne zegt:

   En gewoon een oude tel van ons inderdaad.

 2. Marjo zegt:

  Mijn kids Zijn 9 7 en 5 en hebben nog geen telefoon wij proberen het uit te stellen tot groep 8 eerder hebben ze het naar mijn inziens niet nodig in de oudste zijn klas heeft er maar 1 kindje een telefoon dus dit zal jog wel loslopen met app groepen denk ik

  1. Marguerita zegt:

   Ah ok, bij ons in de klas al wel… zelfs kids met al eigen insta account, dus vandaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.