Weten van wie je afstamt

Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan. Het was namelijk uitgebreid in het nieuws. Jan Karbaat, de inmiddels overleden oud-eigenaar van een vruchtbaarheidskliniek in Barendrecht zou jarenlang in het geheim zijn eigen sperma hebben gebruikt om kinderen te verwekken, met alle gevolgen van dien.

Een groep donorkinderen probeert er nu al jaren achter te komen of zij afstammeling zijn van deze arts, maar hij heeft dit altijd tegengewerkt. De rechter heeft nu bepaald dat het DNA van Karbaat getest mag worden. Het DNA-materiaal van de overleden arts is met instemming van de rechter eerder al veiliggesteld na zijn overlijden in 2017 en lag bij een notaris in afwachting van de uitspraak.

Karbaatkinderen

Karbaat zou waarschijnlijk gedurende de tijd dat hij in de vruchtbaarheidskliniek werkte, en daarvoor in een ziekenhuis, zeker 47 donorkinderen hebben verwekt. Dat terwijl met het zaad van één donor maximaal 25 kinderen verwekt mogen worden.

De 47 donorkinderen zijn eerder al met elkaar en met een erkende zoon van Karbaat gematcht door Fiom, kenniscentrum voor afstammingsvragen. De kans dat de 47 kinderen afstammen van Karbaat is dus aanzienlijk en zij hopen nu eindelijk duidelijkheid te krijgen.

Misstanden in vruchtbaarheidsklinieken

Verschillende vruchtbaarheidsklinieken hebben in de jaren 80 en 90 veel donorkinderen valse persoonsgegevens over hun donorvader verstrekt. Ook hebben ze vrouwen ten onrechte beloofd dat ze meerdere kinderen van dezelfde donor zouden krijgen. Daarnaast hebben (voor zover bekend) twee donoren tegen de regels bij meerdere klinieken gedoneerd. Een van die donoren heeft zelfs bij 11 klinieken gedoneerd en heeft daarmee 102 kinderen verwekt. Daarnaast bood hij zich buiten de klinieken om aan als donor. Een andere donor heeft mogelijk 200 donorkinderen verwekt. Deze misstanden kwamen aan het licht door de KID-DNA Databank van Fiom. Deze DNA-databank is erop gericht om donorkinderen met elkaar en met hun anonieme donor te matchen.

Recht op afstamming

In Nederland hebben we het recht om te weten van wie we afstammen. Sinds 2004 is anoniem donorschap daarom ook verboden. Het hakt namelijk enorm in op je leven als je niet weet van wie je afstamt omdat je een stukje van je identiteit mist. Dat is ook de reden waarom veel kinderen van anonieme donoren en adoptiekinderen op zoek gaan naar hun biologische ouders. Ze hebben geen behoefte aan een vader, maar naar dat ontbrekende puzzelstukje, dat ze vertelt waar bepaalde interesses, karaktertrekken, uiterlijke kenmerken of aandoeningen vandaan komen.

>> lees ook de Magie van mijn Naam

Vaderschapstest

Speelt er onduidelijkheid in de familie, of bij jezelf, over je afstamming, dan kun je zelf een vaderschapstest laten doen. De DNA test kosten zijn niet hoog. Je kunt relatief voordelig een DNA-test bestellen. Als je zo’n DNA-test hebt besteld wordt de testkit vaak al de volgende dag in een neutrale envelop geleverd wordt. Met een wattenstaafje neem je de monsters af om ze vervolgens op te sturen. Binnen 4 werkdagen worden de monsters geanalyseerd en getest in het laboratorium, waarna de uitslag via de post of per e-mail wordt toegestuurd. Zo heb je eenvoudig en snel duidelijkheid over afstamming en worden een hoop vragen en onduidelijkheid weggenomen.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

disclaimer

 

 

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me een glitterkanon en probeer met mijn blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 12 jaar. Je leest hier over intens genieten van het leven na longcovid, fijne perks, bijzondere ervaringen en de band versterken met je tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.