Rare vriendschapsverzoeken, krijg jij ze ook?

Dat sommige mensen heel andere hersenkronkels hebben dan ikzelf, dat wist ik natuurlijk wel. Maar waarom de vriendschapsverzoeken van deze mensen mij zo irriteren en frustreren… dat weet ik niet precies. Ze halen in ieder geval de bitch in mij naar boven, ben heel benieuwd of jij dat gevoel deelt? Of schuif jij ze eenvoudig aan de kant en denk je “zal wel”?

Rare vriendschapsverzoeken zijn echt een social media fenomeen. Ik krijg ze op Instagram, LinkedIn en Facebook. Vrienden hebben vind ik overigens echt waardevol hoor, maar ik heb het over de verzoeken van ’total strangers’. Mensen die je gewoon helemaal niet kent. 

Op Instagram zijn dat vaak van die Amerikaanse ouwe mannetjes in legeruniform of met een geweer die je een privé berichtje sturen. IEW! Die negeer ik.

Op LinkedIn en Facebook vraag ik meestal waar we elkaar van moeten kennen. LinkedIn is tenslotte zakelijk en als je te beroerd bent om mij even te vertellen wat je van mij wilt, en ik heb de indruk dat ik je verder niet ken ofzo… dan vind ik het lastig kaderen. Mijn grote tip voor LinkedIn is dan ook: stuur altijd een bericht als je iemand uitnodigt om te connecten. Dan leg je op een prettige manier contact.

Facebook vind ik té privé. Daar heb ik foto’s van mijn kinderen op staan. Ik ervaar het dan ook als een aanval op mijn privacy wanneer ik vriendschapsverzoeken krijg van mensen die ik helemaal niet ken. Er staat al genoeg van mij online op mijn blog. Meestal negeer ik deze verzoeken. Maar het irriteert me wel. 

Deze week was het weer zo ver en ik besloot de mensen in kwestie een bericht te sturen. Waar ik ze van moest kennen omdat ik het echt niet kon plaatsen. Heel overassertief misschien, maar kom op. Je gaat toch geen vrienden worden met iemand die je niet kent zonder doel? Of heb je een fake profiel dat je ‘echter’ wilt maken? Zo ja, dan ga je mij daar niet voor gebruiken. Piss off. Kortom, ik was niet in de gezelligste bui en wilde een punt maken.

De onbekende vriendschapskandidaten van deze week

Kandidaat nummer 1 was een man met een gezellige gezinsfoto op zijn profiel. Deze kandidaat had me voorbij zien komen in de “mensen die je misschien kent” lijst op Facebook en me daarom uitgenodigd. Ik meende dat ik hem weleens voorbij heb zien komen op Tinder, maar volgens hem had ik het mis. Hij was het er over eens dat we elkaar niet kennen ondanks 1 gedeelde kennis.

Kandidaat nummer 2 was een vrouw met een dubbele achternaam en initiaal als profielnaam. Waarom het initiaal? Ook bij deze dame stond ik blijkbaar in de “voorgestelde vrienden lijst” en daarom nodigde ze mij uit. Want ze heeft een gratis online programma en mijn profiel scoorde op ‘leiderschap‘ en ‘lifestyle‘ dus misschien had ik interesse? Het fenomeen ‘mensen die je via vriendschapsverzoeken iets willen verkopen’ kan ik niet waarderen, ook niet als het gratis is. Dus ik stuurde een geïrriteerde reactie terug dat ze haar reputatie kapot maakt op deze manier en dat ik ook geen interesse heb in een date (je weet nooit of ze me op Tinder voorbij heeft zien komen tenslotte en daar met een mannelijk profiel zonder foto op zit). Ze vond het een gemiste kans en meende dat deze manier van contact leggen juist geweldig is voor je reputatie.

Ik ben het er niet mee eens. En ik ben niet van plan om allerlei onbekenden als vriend toe te gaan voegen. Sterker nog, een goed moment om nog eens kritisch door mijn kennissenlijst heen te lopen.

Die “mensen die je misschien kent” lijst blijkt in ieder geval de grootste boosdoener waar het Facebook betreft. Als ze dát nu eens aanpakken in plaats van het algoritme waardoor mensen de posts op je pagina niet te zien krijgen… Hahaha.

via me.me

Qua persoonlijke groei zeggen ze dat je juist in je irritatie en frustratie moet duiken om te zien waar hem die pijn zit en waarom het in mijn geval een ‘pittige geïrriteerde reactie’ als resultaat heeft. Dus ik dacht, laat ik er een blog over schrijven. Misschien herkent iemand mijn irritatie? Of misschien ben jij juist één van die mensen die het heerlijk vindt om op deze manier contacten met onbekenden te leggen en kun je uitleggen WAAROM? 

En nogmaals. Meestal negeer ik dit soort verzoeken. Maar deze week kon ik het niet laten om de confrontatie aan te gaan. 

Wat doe jij bij vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Peter zegt:

  Ja idioot hé? Ik was vergeten vermelden dat het hier om Instagram gaat.

 2. Peter zegt:

  Ik krijg veel verzoeken van onbekende dames van onder de dertig niet zelden met een krap t shirtje aan. Zij plaatsten geen posts, maar zoeken alleen contact en willen weten of je getrouwd bent en kinderen hebt. Het lijkt Tinder wel.

  1. Marguerita zegt:

   Ah kijk, het is dus niet alleen een probleem dat vrouwen ervaren er blijken net zulke kansloze mensen aan beide zijden te zijn… good to know, dank voor je bijdrage Peter!

 3. ginger zegt:

  lol omdat facebook verrot is en totaal geen waarde hecht aan privacy.. instagram was perfect totdat faceprut het overnam en nu heb je daar hetzelfde qua toevoegingen en zomaar voorstellen van,.. hey misschien is dit iemand die je kent wil je die volgen.. heb al meerdere keren geklaagd maar helpt allemaal niks.. facebook is door en door verrot en nogmaals.. ze geven totaal geen beep om privacy

 4. Marian zw zegt:

  Meestal van enge mannetjes of van dames die iets geweldigs in make up verkopen, dan is het gewoon delete, en vergeten….

 5. Anita te Gussinklo zegt:

  Ik krijg de laatste tijd steeds verzoeken van mannen die weduwe zijn, via Facebook.
  Echt heel vreemd.

 6. Mirjam zegt:

  Inderdaad ik vroeg het mij ook af, waarom ik dit soort vriendschapsverzoeken kreeg. Facebook is voor mij privé en niet voor vreemden. Ik kreeg ook van die Amerikaanse militairen en mensen die bezig zijn met het verkopen van make-up- of dieetproducten, daar is mijn privé facebook niet voor bedoeld. Ik negeer dit soort verzoeken gewoon. Wel handig wanneer je iemand wel kent om inderdaad even een berichtje te sturen. Zeker vriendinnen van vroeger die hun naam veranderd hebben hebben mij wel eens hoofdbreeksels bezorgd.

 7. Weet je wat nóg erger is ? Mensen ,die uit afgunst-nijd-jaloezie (of grootheidswaan) je zwartmaken op media als bijvoorbeeld (persoon met dubbele persoonlijkheidsstoornis ) ja ook wel eens die op deze berichten reageren ! Waarom ? Omdat ze steeds denken ,die prijs is van mij ! , en het niet kunnen velen dat iemand anders het voor hun neus wegkaapt ! IK ben óók geen véél winner zoals sommige beweren maar het zijn juist de mensen die dit over mij zeggen die zowat elke dag een pakket van de postbode krijgen ! Let eens op namen bij prijswinnaars en je zult heel gauw merken wat ik bedoel . Ook dubbele websites of speciale ‘spook’ sites speciaal voor de winacties hebben dit soort mensen . Maar als je er wat van zegt word je met allehande leugens ,smoesjes en klinklare onzin geblokkeerd ! Zo ik moest dit even kwijt

 8. Diny Gijsberts zegt:

  Negeren,blokkeren aanmelden als spam zónder pardon !

 9. Diny Gijsberts zegt:

  Negeren,blikkeren aanmelden als spam zónder pardon !

 10. Mariska zegt:

  Ja, toevallig gisteren nog. Een of andere bedrijf uit de buurt van mijn vorige dorp met zo’n 20 gemeenschappelijke vrienden. Het bedrijf kende ik verder niet, geen foto van de persoon zelf en ik negeerde het maar drukte niet op verwijderen. Geloof dat ik die melding wel zo’n 5 keer opnieuw kreeg gisteravond. Ik bedoel waarom moet je me 5 keer uitnodigingen? Op Instagram vooral van die goedbedoelde bedrijven die je willen helpen groeien of buitenlandse mensen. Die wijs ik gelijk af zodat ze me niet meer berichten kunnen sturen.

 11. Yessica zegt:

  Hoi ooooh verschrikkelijk ik heb net alles verwijderd had er effe weer 5 verzoeken
  Van allemaal die een beauty line hebben, lifestyle die mensen helpen om aftevallen,
  En mijn vragen via pb hallo zag je profielfoto en mag ik jou iets vragen,hup gooi ze er gelijk eraf,nee en ook via instagram krijg ik ook geregeld pb uit amerika engeland of ik suporter wilde worden nee dank je

  Ik begrijp zeker wel dat mensen geld willen verdienen maar ga mensen niet lastig vallen als je net als ik producten verkoop noem een voorbeeld oriflame
  Dan als je het goed doet mensen komen vanzelf wel iets bestellen,maar krijg ook vaak verzoeken oja ik kreeeg ook een pb van een oudeman in uniform
  Schreef naar mijn hello there?
  Gelijk geblokkeerd, nee ik doe zelf ook vaak mee aan winacties,ik accepteer enkele kijk ik met wie ze bevriend zijn,en als ze met bepaalde vriendinnen ook bevriend zijn dan accepteer ik die,zodat ik ze terug kan tagge maar nu ik heb over de 400 tag vriendjes haha ja veel word tijd dat ik het ga opschonen is gewoon veels te veel, totaal 1000 vrienden zitten ook familie tussen hihi.
  Maar nee begrijp jou volledig meid dus die viezerikken blokkeer ik gelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.