Spelen met tandwielen

Speelgoed is om te spelen! Maar persoonlijk vind ik het fijn als er (soms) van het spelen ermee ook iets te leren valt. En dan zit je goed bij HABA. Het merk bestaat al meer dan 80 jaar en maakt heel veel soorten speelgoed, van puzzels en houten speelgoed tot nachtlampjes en spelletjes. Altijd duurzaam en vaak met de gedachte om kinderen spelenderwijs de wereld te laten verkennen en te leren begrijpen. Vandaag testen wij het Tandwielspel – Dieren onderweg, met als basis de eerste, eenvoudige beginselen van mechanica. Dit klinkt veel technischer dan het spel eruit ziet!

Gastblog door Esther Noordergraaf

haba tandwiel speelgoed

Foto’s maken

Voordat de doos open gemaakt mag worden moeten er natuurlijk eerst wat foto’s gemaakt worden. Inmiddels zijn ook mijn jongens hiervan op de hoogte. Daarom heeft zoonlief zelf ‘zijn’ camera gepakt om mama alvast te helpen, geweldig toch! Helemaal een succes was het nog niet, dus ik heb zelf toch ook maar een paar foto’s gemaakt 🙂

Leuker dan een puzzel!

In de doos zitten verschillende tandwielen, en twee voorbeeldkaarten die aan beide zijde bedrukt zijn. Aan de ene zijde met alleen de benodigde tandwielen, aan de andere kant twee vrolijke platen. De plaat met de tractor erop wordt de eerste keus. Nadat hij op het houten plankje bevestigd is kunnen de tandwielen, als een puzzel, op de juiste plek geplaatst worden. Voor mijn kleuter is dit vrij gemakkelijk, maar hij is een echte puzzelaar. Als het nog te moeilijk is, kun je ook eerst starten met de andere kant van de platen, waarop alleen de benodigde tandwielen afgedrukt zijn. Bij beide platen moet er gekeken worden naar de kleur en de grootte van het tandwiel om het plaatje compleet te maken. Maar dan komt het! Als alles goed zit en je draait aan één van de tandwielen, dan begint de rest ook te draaien. De koe rijdt op zijn tractor door de wei of het zonnetje begint te stralen.

De andere plaat is zo mogelijk nog leuker! Op deze plaat zijn boerderijdieren in het circus afgebeeld, en hier staan alle tandwielen met elkaar in verbinding. De magie is groot als alles begint te draaien zodra er aan één wiel gedraaid wordt.

Zelf spelen en leren

Als de platen niet genoeg uitdaging meer geven kan er ook zelf geëxperimenteerd worden. Er moet logisch nagedacht worden; waar moeten de tandwielen in het bord gestoken om het volgende wiel te laten draaien? Welk wiel draait het snelst, de grote of de kleine? Kun je alle tandwielen gebruiken en ze allemaal tegelijk laten draaien? Genoeg mogelijkheden om je kleine te prikkelen. De fijne motoriek, oog-handcoördinatie, logica en het herkennen van kleuren en vormen wordt hier allemaal mee gestimuleerd. En spelenderwijs leert je kind dus de beginselen van de mechanica. Voor oudere kinderen kun je het spel prima gebruiken om bijvoorbeeld uit te leggen hoe een motor werkt of hoe het wiel van een auto aangedreven wordt met behulp van tandwielen. Dan kun je het toch nog technisch maken.  😉

Ons oordeel

Als je het hebt over mechanica voor kinderen dan haken de meeste wellicht al af. Maar toch was dit spel enorm leuk, het is vooral een vrolijke puzzel die kan bewegen. Actie-reactie, leuke kleuren en fijn materiaal, dat maakt het geheel in mijn ogen geslaagd. En ook als de voorbeeldkaarten te gemakkelijk zijn geworden biedt het spel nog voldoende uitdaging.

Er zijn verschillende varianten van het tandwielspel verkrijgbaar. Je koopt ze onder andere via bol.com voor € 19,99

Heb jij al zulk technisch speelgoed voor beginners in huis?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.