Fonkelschat: een spel met drakenvuur…

Kinderen die gek zijn op draken én graag een spelletje spelen? Zet Fonkelschat van HABA maar op het verlanglijstje. Spelletjes zijn ontzettend goed voor de ontwikkeling van kinderen en dit merk staat sowieso bekend om haar duurzame en goede concepten. In Duitsland heeft Fonkelschat de titel ‘Kinderspel van het Jaar 2018’ gewonnen. Niet gek, want het heeft eenvoudige regels en blijft leuk. Fonkelschat is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Het is een spannend verzamelspel waarbij de kinderdraakjes zoveel mogelijk juwelen in hun drakenholletjes moeten verzamelen. De papa draak doet ook mee en het is natuurlijk leuker als de kindjes van hem winnen. Maar dat is best lastig!

Hoe gaat Fonkelschat?

De spelregels van Fonkelschat zijn heel eenvoudig, de kinderen hadden het direct door en kunnen het dus heel goed zelf spelen zonder hulp van een volwassene. Het spelbord bestaat uit de drakenholen waarin je fonkelschatten moet verzamelen. Deze zitten vastgesmolten in een laag ijs en moet je losbranden door vuur te spugen. De kinderdraakjes kunnen dat helaas nog niet, daarom hebben ze de hulp van papa draak ingeroepen. Één voor één zal hij de ijsringen losbranden, waarna er edelstenen uit de berg vallen.

review haba fonkelschat

Papa draak wordt om de beurt doorgegeven. Voordat hij vuur spuwt, kiest elke speler een kleur edelsteen. Van welke kleur denk jij dat zodadelijk de meeste exemplaren uit het ijs zullen vallen? Die kleur kies je. Nu gaat de papa het ijs laten smelten… De speler die aan de beurt is doet de draak na en verwijdert een ijsring. De fonkelstenen vallen eruit. Alles wat in het hol van de papa valt, is voor hem. Iedereen pakt de stenen van zijn eigen kleur en stopt deze in zijn drakenholletje. De stenen die niemand had, schuif je in het hol van de papa. Zo gaat dit door tot de laatste ring van ijs gesmolten is. De edelstenen die achterblijven op het ijs doen niet mee. De rest wordt weer verdeeld zoals in de andere rondes. Daarna til je de bodem op en tellen alle draakjes hoeveel edelstenen er in hun holletje liggen. Degene met de grootste buit wint het spel.

Wat vinden wij ervan?

Ik had onze mening over Fonkelschat al verklapt: het is een ontzettend leuk spel. Makkelijk te spelen, de edelsteentjes spreken tot de verbeelding van de kinderen en ze vinden het geweldig om vuur te spuwen met de papa draak. Klein beetje rollenspel dus, tellen is belangrijk en natuurlijk strategisch leren vooruit denken: van welke kleur steentjes zullen de meeste vallen? Mijn dochters van 6 en 7 hadden snel door hoe het werkte en spelen het ook zelf zonder daar hulp bij nodig te hebben. Enige kanttekening: zorg dat ze de edelsteentjes bij het spel houden en niet tussen de LOL-poppetjes gooien. Is wel zo fijn als het spel compleet blijft en die steentjes nodigen nogal uit tot spelen.

Je kunt het spel hier kopen.

Lees ook onze review van Eenhoorn Flonkerglans of bekijk dit overzicht vol spellenreviews.

Wie heeft er kleine drakenfans in huis?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Els zegt:

    Leuk spel! Ik heb hem opgeschreven op de lange lijst waar ik uit moet kiezen haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.