Uittip: de kinderrondleiding en speurtocht op Slot Zuylen

Ben jij weleens met je kinderen naar een kasteel geweest? Mijn oudste heeft met het vak ‘Topondernemers’ op school het thema kastelen behandeld, waarbij ze allerlei opdrachten moest uitzoeken en werkstukken moest maken. Toen Slot Zuylen ons uitnodigde om langs te komen voor de kinderrondleiding op het kasteel, leek me dit een mooie afsluiter van haar schoolproject. De meisjes waren nog nooit in een echt kasteel geweest en deze is vlakbij Utrecht, goed te bereizen dus.

In de herfstvakantie organiseerde Slot Zuylen speciale activiteiten voor jonge bezoekers. Zo volgden wij de kinderrondleiding in het slot en deden we daarna ook nog een speurtocht door de kasteeltuin.

Familiecollege ‘In Belle’s voetsporen’

Wij hebben het familiecollege ‘In Belle’s voetsporen’ niet gevolgd, maar dit is wel een aanrader voor kinderen waar ze veel van opsteken. Belle-fanaat en meesterverteller Gert van Schuppen neemt de luisteraar mee naar de achttiende eeuw, naar het dagelijkse leven van Belle in Slot Zuylen. Wie was dit rebelse, slimme meisje? En waarom was het zo bijzonder dat zij wis- en natuurkunde leerde? Na zijn levendige en theatrale vertelling laat hij de kamers zien waar Belle de eerste dertig jaar van haar leven doorbracht.

Familierondleiding

De familierondleiding om het kasteel te ontdekken, hebben we wel gedaan. De rondleidingen starten om 11.30 en 14.30 uur. We hadden een ontzettend leuke gids die heel goed met de aanwezige kinderen omging. Zij vertelde ons over de prachtige vertrekken van het slot laten en stelde veel vragen aan de kinderen om te kijken of ze misschien al iets wisten. Bovendien wist ze ondertussen de mooiste verhalen te vertellen over de adellijke families die het kasteel eeuwenlang bewoonden en over bijvoorbeeld een beroep als ketellapper, dat we tegenwoordig niet meer kennen. Op de meisjes maakte ook het poppenhuis indruk, waar de kinderen van vroeger dus niet mee mochten spelen maar dat bedoeld was om ze te leren een huishouden te bestieren. Interessant en leerzaam!

Speurtocht in de kasteeltuin

Na de rondleiding heb ik met de meisjes geluncht in het Museumcafé. Ik had een heerlijk vers soepje, leuk om te weten dat ze bij de maaltijden zoveel mogelijk ingrediënten uit de kasteeltuinen gebruiken. Zoals een eetbaar bloemetje dat als decoratie bij de jongste op haar bordje lag. Hier zocht de conservator ons op en had hij prachtige verenpennen bij zich voor de meisjes én een speurtocht! Superleuk. Met de vragen in de hand zijn we door de kasteeltuin gelopen om de antwoorden te zoeken. En om mooie foto’s te maken, want er stonden nog aardig wat bloemen in bloei terwijl het toch ook al heel herfstig was. De speurtocht maakte het voor de meisjes extra leuk.

Bereikbaarheid van dit kasteel

Rondleidingen etc, moet je vooraf reserveren via 030-2440255 of info@slotzuylen.nl. De prijs voor een rondleiding is voor volwassenen € 10,50, voor kinderen € 5,-, en gratis met een Museumjaarkaart. Je kunt gratis achter het slot parkeren, Google Maps stuurde me in eerste instantie naar de verkeerde zijde, maar je moet gewoon even om het kasteel heenrijden en dan zie je de bordjes vanzelf. Vanuit Utrecht en Maarssen is Slot Zuylen ook bereikbaar met bus 5. Uitstappen halte Oud Zuilen, waarna ca. 10 minuten lopen.

slot zuylen kasteeltuin

Adres: Slot Zuylen, Tournooiveld 1, 3611 AS Oud Zuilen

We hebben een leuke en leerzame dag gehad en het was weer eens een ander uitje dan gebruikelijk! Lekker rustig ook na een dag Ballorig de dag ervoor. In de kasteeltuinen kun je heerlijk even onthaasten en stilstaan bij de natuur.

Lees ook: event op kasteel Keukenhof

Ben jij al eens met je kinderen naar een kasteel geweest?

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Els zegt:

    Kastelen zijn zo leuk! Mijn jongens zijn er ook dol op. Deze staat net iets te ver weg voor een dagje weg , maar schrijf hem op voor een weekend weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.