ZZP Update: werk ik teveel?

Leidinggevenden overschatten het risico van overwerken, las ik vandaag in een persbericht van het Zilveren Kruis. Confronterend want door de zomervakantie vroeg ik mezelf dat ook af. Werk ik niet teveel? Mijn werk is natuurlijk ook mijn hobby, dus ik vind het niet altijd vervelend en meestal vooral heel erg leuk. Maar toch. Een dagje niks doen, gewoon in het zonnetje hangen met een puzzelboekje of iets anders niet digitaals…  dat komt er eigenlijk niet van en dat is eigenlijk best lekker op z’n tijd. Toch?

Ook in mijn appgroepje met collega-bloggers was de 24/7 mentaliteit die 7 dagen per week doorgaat, onderwerp van discussie. Wij werken vaak ’s avonds en in het weekend en plannen ons werk om de kinderen heen. Mensen met kantoorbanen doen dit ook steeds vaker, en de contacten met onze collega’s lopen dan ook door. Regelmatig pingelen we rond 10 uur ’s avonds nog even een mailtje heen en weer naar een bedrijf dat direct terug reageert. In het weekend is de mailbox weliswaar iets rustiger, maar ook dan ontvangen we nieuwe berichten en reacties op de mailtjes die wij dan uitsturen.

Iedereen is gewoon steeds meer altijd bereikbaar.

Aan de ene kant is dat ontzettend makkelijk. Ik gooi er geregeld een appje uit op welk tijdstip dan ook om snel iets aan een collega te vragen. Kan ik wat langer op een reactie wachten, doe ik het per mail. Maar het brengt ook een risico met zich mee. Namelijk dat je geen tijd (of te weinig tijd) meer pakt om even offline te zijn.

In mijn geval ben ik vooral offline op bloggerevents en tijdens verjaardagen…

En dat is natuurlijk een beetje gek. Ligt aan mijzelf: ik moet:

 1. mijn tijd handiger indelen
 2. meer sporten
 3. mijzelf die tijd om even te niksen ook gunnen…

Afgelopen zondag heb ik het gewoon eens gedaan. Heel vroeg opgestaan en een artikel afgemaakt op een tijdstip dat de mailbox wél heel rustig is en je niet door whatsapp wordt afgeleid. Op advies van mijn trainer uit de sportschool heb ik een flinke wandeling gemaakt om de spierpijn er uit te lopen. En verder in het zonnetje gezeten in de tuin, een puzzelboekje erbij en ouderwets puzzeltjes maken met de telefoon uit zicht en zelfs een dutje gedaan in het zonnetje… Oh, en Netflix. Laat ik vooral Netflix niet vergeten. Wat was dat een lekker gevoel om even niets te hoeven. ’s Avonds kroop ik toch weer even achter de laptop om iets te doen uiteraard, maar gewoon overdag vrij zijn op een zonnige zondag is toch ook wat waard. Tijdens onze (werk)vakantie in Center Parcs kwam ik bijna helemaal niet aan werken toe en ik voelde me daar nog schuldig over ook. Hoe raar is dat?

Nare gevolgen van overwerken

Nu ben ik dus zzp-er dus ik bepaal mijn eigen tijden (waarin zoals genoemd het gevaar schuilt dat je jezelf volledig in het werk verliest), maar mensen in loondienst werken dus ook massaal teveel over. Kantar Public (voorheen TNS NIPO) voerde in opdracht van Zilveren Kruis een onderzoek uit naar overwerk. Zilveren Kruis wilde met dit onderzoek bewustwording creëren over de gevolgen van overwerken en de voorbeeldfunctie van een leidinggevende hierin.

De belangrijkste resultaten van dit onderzoek naar overwerk:

1. Nederlandse medewerkers werken gemiddeld 3 uur per week over. Leidinggevenden werken gemiddeld 6,5 uur per week over.
2. Overwerken heeft een aanzienlijke impact op het leven van een medewerker: die gaat minder sporten (50%), slaapt slechter (37%), heeft minder aandacht voor de partner (35%) en spreekt minder vaak af met vrienden (39%).
3. 39% van de medewerkers geeft aan zich wel eens schuldig te voelen richting zijn of haar partner en directe omgeving als er vanwege werk minder tijd voor hen overblijft. Schuldgevoel richting kinderen is nog hoger: 44% van de medewerkers.
4. Vier op de tien medewerkers (39%) wordt veel sneller boos op zijn of haar kinderen door (over)werk.
5. Eén op de drie medewerkers (30%) geeft aan dat overwerken bij de bedrijfscultuur hoort.
6. 55% van de leidinggevenden heeft het gevoel dat zij het goede voorbeeld geven als het gaat om werk-privé balans. Slechts 34 procent van de medewerkers vindt dat zijn of haar leidinggevende het goede voorbeeld geeft.
7. Driekwart van de leidinggevenden (76%) geeft aan dat zij hun medewerkers helpen een goede balans te houden tussen werk en privé. Medewerkers ervaren deze hulp echter in veel mindere mate (49%).
8. Bijna de helft van de leidinggevenden (47%) geeft aan met regelmaat te vragen of hun medewerkers het werk nog goed kunnen combineren met hun gezins-/privéleven. Deze checkvraag wordt door medewerkers in veel mindere mate ervaren, door slechts 22 procent. Opvallend is dat bijna de helft (47%) van de medewerkers aangeeft dat hier zelfs nooit naar wordt gevraagd.
9. De leiderschapskwaliteiten van de leidinggevenden worden door medewerkers negatiever beoordeeld dan door de leidinggevenden zelf (82% versus 57% medewerkers).
10. Stress is geen reden voor verzuim bij 87% van de leidinggevenden.
11. Vier op de tien leiders (39%) stuurt wel eens een werkgerelateerd whatsappje of mailtje naar een medewerker buiten werktijd. 30 procent van hen verwacht ook dat de medewerkers reageren buiten werktijd.
12. Bijna de helft van de leidinggevenden (48%) verwacht dat ‘verloren’ werktijd later wordt ingehaald als medewerkers eerder naar huis moeten vanwege bijvoorbeeld een ziek kind.

Nou het is allemaal nogal wat. Natuurlijk wéten we het ergens wel, maar je denkt vaak gewoon ‘hup, schouders eronder en door’. En het klopt, zodra ik stress ervaar vanwege mijn werk ben ik eerder kortaf. Zeker omdat ik in de avond wil werken als ze op bed liggen en ze dan nog tig keer naar beneden komen… wat betekent dat ik die avond nog later klaar ben en zelf pas later kan ontspannen. Ik ga daardoor veel later naar bed dan gepland en dan komt dat puntje van die nachtrust om de hoek kijken.

Anders aanpakken?

Iets om op te letten dus. Ben er nog niet helemaal over uit hoe ik het voor mezelf anders aan ga pakken. Toch in mijn e-mailhandtekening iets opnemen over ‘op dag x werk ik niet’ (wat ik wel gewoon doe maar dan hoef ik die mailtjes even niet te beantwoorden en rekenen ze ook niet op antwoord in het weekend)? Of de mailbox expres niet openen in de ochtend, een tip die ik van iemand kreeg om daardoor productief te kunnen zijn met schrijfwerk. Of misschien vaker rust in plannen en bewust niets doen, waardoor je daarna echt weer nieuwe energie krijgt? Alle zondagen vrij zijn werkt voor mij in ieder geval niet. Zeker als mijn kinderen bij de ex zijn, is dit juist een dag waarop ik even kan knallen en vooruit werken zodat ik op de dagen dat ze bij mij zijn meer tijd voor ze heb. En voor de bijbehorende zwemles, speeldates, clubjes, school, … de hele rat race. Afgelopen week nam ik meer momenten voor mezelf en dat voelde heel fijn. Dat kon omdat ik juist op zo’n zondag zonder kinderen vooruit had gewerkt. Events bezoeken en producten aanvragen heb ik al geminderd, al blijft het lastig om mijn eigen enthousiasme te temperen. Je kunt ook too much zijn voor jezelf…  😯 Daarentegen investeer ik nu wel tijd in de sportschool.

Blijft een dilemma. Want tegelijkertijd zit ik nu vol energie dit artikel te tikken in de avonduurtjes en vind ik dat ontzettend leuk om te doen! Voelt lekker om mijn gedachten uit te schrijven, even nadenken over hoe en wat en je gedachten ordenen met de woorden die op het scherm verschijnen.

Maar goed. Werkstress zorgt voor allerlei nare problemen dus moet je er op letten dat je niet doorslaat.

Resultaten

Wat betreft de resultaten die ik altijd meld in mijn zzp-updates:

 • Ik ben supertrots op mijn bezoekcijfers! Een kickass resultaat gehaald afgelopen augustus met mijn persoonlijke target van 15.000 unieke bezoekers.
 • Op Instagram zit ik op een haartje na zomaar ineens bij de 1200 volgers. Leuk!
 • Ook Facebook ging goed, maar dat komt omdat ik hier een advertentie heb ingezet voor een volgerboost. Boven de 1100 nu.
 • Wat betreft de omzet was er een dipje in de zomer. Net aan mijn persoonlijke target gehaald afgelopen maand, terwijl ik graag groei zou willen voortzetten naar een iets hoger bedrag. Dit is ingekakt en dat komt natuurlijk ook omdat ik zelf er tussenuit geweest ben en de opdrachten die ik binnenkreeg heb doorgeschoven naar volgende maand.

En zo kom ik dus weer terug op die werkdruk. Als ik wil groeien, moet ik daar wel wat voor doen. Lekker luieren (hoewel???) op vakantie is prima. Dat voel ik alleen direct in de portemonnee. Dus deze maand kickass knallen en toch proberen wat meer kantooruren aan te houden.

Anyway, nu ga ik lekker op de bank achter Netflix hangen, tis al laat  😆

Lees ook mijn andere zzp-updates.

Hoe ga jij om met overwerken? Houd je het binnen de perken? Of lukt dat niet?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Linda Meester zegt:

  Tijdens een loondienstverband ruim 20 jaar geleden al geleerd dat jij zelf de baas bent over je mailbox. Telefonisch waren we alleen bereikbaar tussen 9 en 12. De rest van de dag kon ik dus lekker werken. Maar ja, die nieuwsgierigheid, even snel dit of dat en plots ben je weer aan het werk. In mijn handtekening staat dat ik op maandag offline werk. Ik krijg overigens van bedrijven steeds vaker ’s nachts berichten…

  1. Marguerita zegt:

   Oh ja ‘s nachts krijg ik idd ook steeds vaker mail… bizar…

 2. Isabel zegt:

  Herkenbaar, hier mama van 3 kids (voltijds bij mij) en plusmama van 1 (week om week) en een meer dan voltijdse job. Het is soms puzzelen om alle borden in de lucht te houden en we leggen onszelf wel heel hoge werkdruk op.
  De ME momenten bouw ik wel heel bewust op, dat houdt me recht! Zoals een boek, netflix, even niets doen. Zonder deze momenten zou ik dat niet volhouden. Dus ik denk dat die zelfzorg zéér belangrijk is!

 3. Zit er over na te denken om mijn man een handigheidje op mijn e-mailserver in te laten stellen, zodat de mail alleen op bepaalde momenten binnenkomt. Zoals dat ook bij Lidl in het nieuws was. Daar wordt de mail in avonduren en weekend ook tegengehouden.

 4. Bertine Olieman zegt:

  ZO herkenbaar. Ik heb voor mezelf een straks schema gemaakt nu de scholen weer begonnen zijn. Elke dag 3 uurtjes werken op dezelfde tijd, 6 dagen per week. Meestal werk ik er dan ’s avonds ook nog 2 dus zit je op 5 uur per dag, naast de zorg voor de kinderen. De zondag houdt ik vrij maar bij jou zou dat ook een dag kunnen zijn wanneer je kinderen naar hun vader zijn. Gewoon een beetje out of the box denken. Ik heb trouwens ook geaccepteerd dat ik ’s morgens minder inspirate heb dan ’s avonds. ’s Morgens doe ik daarom de ‘standaard’ dingetjes zoals telefoontjes, mailtjes etc. en ’s avonds typ ik makkelijker een stukje of facebook post. Die plan ik overigens in op maandag, de rest van de week geen omkijken meer naar. De middagen zijn voor mezelf. Tenminste tussen 13.00 en 15.00 uur. Ik vind je aantekening onderaan de mail wel een goede hor, gewoon doen! Dat ga ik ook gelijk toepassen, bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.