Gesprek met je kind over vriendjes

Wat is een vriend eigenlijk? Mijn kinderen maken heel makkelijk ‘vrienden’ en net zo makkelijk schuiven ze deze vriendschappen aan de kant als het op dat moment beter klikt met een ander kindje. Maar hoe ouder ze worden, hoe trouwer aan bepaalde vriendschappen. Het zijn vaak dezelfde kinderen met wie ze afspreken en mijn oudste van 7 heeft twee echte BFF’s (Best Friend Forever) waar ze het allerliefst mee optrekt. Het concept ‘vriend’ blijft echter ongrijpbaar, daarom lezen we regelmatig in Het Geweldige Grote Vriendjes Boek.

vriendjes boekZeker als er tijdelijk ‘vriendschapstroubles’ zijn, is dit boek fijn om erbij te pakken. Het laat kinderen zien dat ze meer vrienden hebben dan ze denken, hoe ze op een makkelijke manier nieuwe vrienden kunnen maken, hoe veelzijdig vriendschappen zijn en wat vriendschap eigenlijk inhoud.

vriendjes boek

Vriendschappen in alle soorten en maten

Vriendschappen zijn er in alle soorten en maten, dat zien we in dit boek terug. Het is niet zozeer een voorleesboek, maar een praatboek voor kinderen vanaf 4 of 5 jaar. Ik merk dat mijn dochter van 7 jaar het concept van het boek beter snapt dan de jongste van 5, die er wel graag samen met haar zus in bladert. Het leuke is dat het boek laat zien dat je ook vrienden kunt zijn met je broer of zus of zelfs met oma en opa. Het wijst kinderen er bovendien op dat hun papa’s en mama’s vrienden hebben, soms zelfs al heel lang van toen ze elkaar op school leerden kennen. En hoeveel vrienden heb je eigenlijk? Is je hond of kat misschien een vriendje?

vriendjes boek

Minder leuk aan vrienden

Het boek staat vol sprekende plaatjes die allerlei situaties laten zien, aangevuld met korte stukjes tekst. Wat ik zelf heel goed vind, is dat de minder leuke kanten van vriendschappen aan bod komen. Wat als vrienden ruzie maken? Of als je door een verhuizing ineens geen vrienden meer hebt? En moet iedereen je vriend maar zijn? Nee dus. Het speciale hoofstuk ‘wie is NIET je vriend’ besteed hier aandacht aan en dat je soms – bijvoorbeeld omdat iemand bij je in de klas zit – toch een manier moet vinden om met elkaar om te gaan.

Fantasievrienden, dierenvrienden, een vriend die je nog niet kent en ‘anders zijn’. Er staan veel mooie ingangen voor een gesprek met je kind in dit boek. Zijn vriendschappen een issue bij jullie thuis? Pak dit boek er dan eens bij. Naar aanleiding van de plaatjes kun je het er met elkaar over hebben.

Lezen bij pesten…

Bij pesten kan dit boek handig zijn om je kind te laten zien dat er ook vrienden op andere plekken dan school kunnen zijn. Televisiezender Cartoon Network stuurde mij wat cijfers over pestgedrag:

  • In 2017 hebben kinderen ruim 27.000 keer met De Kindertelefoon gebeld over het onderwerp pesten. Dit betroffen ruim 15.000 kinderen.
  • In 2017 was voor kinderen van 8 t/m 14 jaar pesten het grootste thema. De piek zat in de leeftijdscategorie 10 t/m 13 jaar.
  • Ruim 3.700 chatgesprekken gingen over pesten in 2017, gevoerd door ruim 2.700 kinderen.

Veel scholen werken gelukkig met een anti-pest programma, maar niet alles blijkt even effectief. Het ligt er natuurlijk aan hoe een school dit onderwerp oppakt. Op de school van mijn kinderen werken ze met de ‘Vreedzame School’ en mijn kinderen vinden het leuke lessen.

Kinderen die gepest worden voelen zich alleen en bang en kinderen die toekijken willen soms ingrijpen maar weten niet wat ze moeten doen. De Kindertelefoon voert in vertrouwen gesprekken met kinderen en jongeren via chat en telefoon. Het online platform buddy.cartoonnetwork.nl geeft informatie over pesten door middel van tips en twee gloednieuwe animatiespots op de TV-zender belichten de verschillen tussen families en wat dat betekent voor een kind. Ook magazine de Kidsweek ondersteunt dit anti-pestprogramma.

Online pestgedrag

Als je kinderen iets ouder worden speelt het pesten vaak ook meer online en heb je er als ouders minder grip op dan wanneer ze nog aan het begin van de basisschoolperiode staan. Ik heb al eerder een artikel geschreven over online pesten en hoe je dit kunt herkennen in een artikel over digitale opvoeding en hoe dit aan te pakken en ook over de online veiligheid van je kind heb ik een uitgebreid artikel online staan. Mocht je meer willen lezen, klik dan zeker even door. Als je op een luchtiger manier wilt bespreken hoe je kind zich online beweegt, dan is mijn les aan groep 6 over dit onderwerp ook interessant. Ruim een jaar na dato spreken de leerlingen uit deze groep mij er nog steeds enthousiast over aan (wat ik natuurlijk erg leuk vind).

vriendjes boek

Wat kost het kinderboek?

Het Geweldige Grote Vriendjes Boek is naar mijn mening geschikt voor kinderen uit de eerste 5 groepen op de basisschool. Wij kregen dit boek toegestuurd van uitgeverij Ploegsma. Het kost 14,99 euro en je kunt het hier aanschaffen.

Stelt jouw kind weleens vragen over vriendschappen en hoe daarmee om te gaan?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Kool Family zegt:

    Heel interessant boek lijkt me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.