De 13 beste artikelen om te lezen over echtscheiding

Wat een drama, wat een toestand… de periode van mededeling dat je gaat scheiden, kinderen vertellen, afhandeling bij de rechtbank, zoeken naar een ander huis, dat woonklaar maken en verhuizen vond ik persoonlijk één van de heftigste uit mijn leven. Al met al zijn we er een jaar mee bezig geweest en nu is mijn moment om weer een beetje te landen. Het lijkt wel of alle vermoeidheid er uit komt, terwijl ik ook juist weer kan genieten van het leven. Van ‘ervaren’ gescheiden moeders begrijp ik dat je pas na 1 of 2 jaar ‘echt’ weer het gevoel krijgt dat je jezelf bent. Dat je je leven op de rit hebt. 

Scheiding is toch een beetje een taboe onderwerp hoewel er heel veel mensen doorheen gaan. Omdat het mijn ex-partner raakt, wil ik er zelf niet te diep op ingaan maar zet ik graag de mooiste, beste, handigste artikelen op een rij van andere bloggers. Als je er midden in zit, zie je het allemaal niet zo. Er MOET vooral heel veel en je loopt op je tenen om ruzies te voorkomen en zorgen dat je kinderen er zo min mogelijk ‘last’ van hebben.

5 tips om je kinderen door de scheiding heen te loodsen

Een schat aan informatie, logisch en prettig leesbaar is de uitgebreide gastblog die Innerscore therapeut Nadine Carter voor mij schreef. Zij gaat hierin heel diep in op 5 tips waarmee je door je eigen gedrag aan te passen, je kinderen zo goed mogelijk in dit moeilijke proces kunt begeleiden. Als het voor jou is afgelopen (na je verhuizing) begint het hele besef van de situatie eigenlijk pas voor je kinderen. Ineens is er een ander huis. Ineens zie je dan weer mama, dan weer papa. De helft van je spullen liggen hier, de andere helft ligt daar. Het is allemaal anders dan voorheen… Nadine vertelt hoe je hier op een goede manier je kind in kunt begeleiden.

Ode aan de Single Mom

Lisette, bekend van haar Lieve Syl columns, ging een week op vakantie met een single mom en al hun gezamenlijke kids. Ze had van zichzelf – als tuindersvrouw vaak alleen – gedacht redelijk zelfstandig te zijn. Maar sjeuzus, wat blijken die single mama’s powervrouwen te zijn! Eyeopener, na eyeopener beschrijft ze op haar zoals altijd humoristische wijze in haar Ode aan de Single Mom. Lekker lezen dus single mama’s, want je flikt het toch maar wel ff! (Moet ik zelf overigens bekennen dat ik geen trekhaak kan monteren, maar met de ‘hulpeloze vrouw alleen‘ acties al diverse keren ben gered door handige en behulpzame mannen die een nieuwe accu voor me monteerden of even een band onder mijn auto verwisselden.) En nog even wat extra veren in je kont? Lees dan ook de ode van Leona aan de unieke heldinnen die alleenstaande mama zijn.

Hoe noem je een samengesteld gezin?

Judith zoomt in op het ‘stiefgezin’, ‘bonusgezin’ of hoe noem je dat nu eigenlijk? Kippenvel op mijn armen als je leest hoe ze zelf is opgegroeid en hoe dit haar heeft gesterkt in de keuzes die zijn later zelf heeft gemaakt. Het is nooit makkelijk, maar wat ze zegt is zo waar: het belang van het kind hoort altijd voorop te staan ook al is je ex nog zo’n lamlul of kutwijf (om het in haar woorden te brengen). Daar proberen wij zelf inderdaad ook zoveel mogelijk vanuit te gaan en het staat dus centraal in het ouderschapsplan dat we moesten opstellen: wat is voor de kinderen het fijnst?

Het sprookje van online daten

Als single mama krijgt daten weer een hele andere dimensie dan voordat je kinderen had. Veel been there done that en geen zin meer in gevoelens, maar tóch is het leuk om je weer een beetje begeerd te voelen. Judith besloot zich daarom aan de nieuwe wereld van online dating te wagen en ontmoette zowaar haar ‘kikkerprins’. Hoe dit sprookje is afgelopen? Daarvoor moet je écht even haar blog lezen!

Hoe je kind laten wennen aan een stiefouder?

Afijn soms lukt het je dus om een leuke nieuwe partner te scoren na alle ellende van je vorige relatie. Maar je hebt kinderen. Hoe introduceer je die nieuwe partner? Hoe laat je ze wennen aan een stiefouder? Merel zet de do’s en don’ts voor je op een rij om je een klein beetje houvast te geven in deze nieuwe, voor alle partijen onwennige situatie.

Omgaan met je ex

Hoe leuk een nieuwe liefde in je leven ook kan zijn, met kinderen blijft je ex onderdeel van je leven. Hoe ga je daarmee om? Merel zet 10 tips voor je op een rij om op goede voet met elkaar te blijven, in het belang van je kinderen. Het is haar gelukt dat haar dochter nooit hoefde te kiezen tussen papa en mama, maar dat was niet eenvoudig. Toch stond altijd haar dochter voorop. Deze tips helpen je om dat vooral niet uit het oog te verliezen. En om ook de ‘andere’ opa, oma of ooms en tantes een rol te laten blijven spelen in het leven van je kind. Tenslotte is dat ook wat je samen deelt: jullie oogappeltje(s).

Wat als jij er straks niet meer bent?

Laatst had ik nog een aantal verdrietige gesprekken met een lieve alleenstaande mama die ik ken. Kanker. Het kwam steeds terug. Ex nergens in de neighbourhood en geen familie om echt op terug te vallen. Het leven kan soms keihard zijn en ze vertelde me hoe ze de ochtend voor haar levensbedreigende operatie even snel haar sleutels, wachtwoorden en instructies voor haar zoontje had gedropt bij een vriendin. Kippenvel. Dat zijn de duistere kanten van het alleenstaande ouderschap, soms heb je gewoon helemaal niemand om op terug te vallen. Uiteindelijk liep het gelukkig goed af en kon ik haar even knuffelen, maar toch… hoe anders had het kunnen lopen? Ook Marieska werd hiermee geconfronteerd en schrijft over hoe je je wensen kunt vastleggen. Wat moet er gebeuren als jij er straks niet meer bent?

Single mama met cultuurverschil

Als er een cultuurverschil speelt in de opvoeding die jij zelf hebt gehad of aan je kinderen wilt geven, kan single parenting nog een stukje uitdagender zijn. Betty omschrijft hoe moeilijk zij het vond om haar kinderen alleen op te voeden en niet te streng maar ook zeker niet te soft te zijn en wat het opvoedboek Waarom? Daarom! daar een stukje luchtigheid in bracht en haar zo de kracht gaf om door te gaan.

Rouw en verlies bij kinderen

Met papa en mama ineens beiden in een ander huis, misschien ook het verlies van de vertrouwde woning zoals mijn kinderen nu ervaren, gaan ze door een rouwproces heen. Adrie begeleid kinderen bij het verwerken van dit gevoel van verlies. Loodste ze door hun rouwproces heen. Hier kun je een mooi interview lezen hoe en waarom Adrie deze nazorg is gaan leveren op een manier á la Taarten van Abel.

De verwekker wil geen papa zijn

Niet alle alleenstaande mama’s komen echt uit een relatie. Odile vertelt haar heftige verhaal. Gedumpt door haar vriendje en blijkt door de pil heen zwanger. Hij wil niet eens met haar bellen. En dan neemt ineens zijn moeder contact met haar op… Grrrrrr, zulke mannen zou je toch?

Niks brakke vaatdoek, stoer wijf!

Ze kreeg te maken met het vooroordeel dat alleenstaande moeders luie donders zijn die uitkeringen willen trekken. Niks is minder waar. De meeste single mama’s die ik ken zijn loeisterke stoere wijven! Zelf stortte Odile zich vol op het bewijzen van het tegendeel: ze deed een universitaire studie, hield zich heel sterk en flikt het allemaal mooi maar even. Daarbij is ze een mooie inspiratie voor anderen van hoe het WEL moet als alleenstaande mama.

Alle ballen in de lucht houden

Single, 3 kinderen én ook nog eens als zzp-er vanuit huis werken. Het kan chaos zijn met alles wat je voor jezelf, je kinderen, je gezin en je huishouden moet regelen, organiseren en doen. Dat ervaart ook deze zzp-mama, al heb ik dan door co-ouderschap iets meer rust in de tent. Marieska heeft haar ritme inmiddels gevonden en deelt haar beste tips en trucs om het overzicht te houden en rust in je hoofd te krijgen. Heel handig!

Heb jij nog meer mooie artikelen gelezen die voor een single mama fijn leesvoer zijn? Drop de link in de reacties.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Merel zegt:

    Mooie verzameling Mar. Sowieso heel mooi artikel. Single moms zijn écht powervrouwen, want je doet het toch alleen. Ook als je nog een betrokken ex hebt. Tijdens jouw momenten komt alles op jou neer, of je daar nu energie voor hebt of niet. Ga er meteen een paar lezen! En dank voor het delen.

  2. Odile zegt:

    Mooie artikelen! Bedankt voor het noemen van die van mij <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.